Monumentale stad in trek

Mensen wonen graag in steden met veel monumenten, en daardoor groeit de bevolking daar sneller dan in ‘nieuwere’ steden. Dat is de conclusie van de Atlas voor gemeenten die deze week verscheen. De Atlas verschijnt jaarlijks en hierin worden de 50 grootste gemeenten vergeleken op tientallen criteria. Dit jaar is het thema erfgoed. 

Onderzoeker Gerard Marlet noemt de conclusie dat mensen graag in een monumentale stad willen wonen geen open deur. “Halverwege de jaren 80 waren juist die steden ten dode opgeschreven. Die verpauperden en liepen leeg. Nu is het tegenovergestelde aan de gang: iedereen zoekt elkaar op in een monumentale stad.”

Jong en hoog opgeleid wil oud huis

Voor een monumentaal huis in een historische buurt in een populaire stad is een bewoner bereid om gemiddeld 125.000 euro meer te betalen. Ook een ‘gewoon’ huis in een historische buurt is voor mensen aantrekkelijk: daar wordt gemiddeld 65.000 euro meer voor betaald dan elders.

Marlet waarschuwt voor deze ontwikkeling. “In de monumentale steden vindt de groei plaats, daar stijgen de huizenprijzen, daar zie je een steeds jongere bevolking die steeds hoger is opgeleid. In andere steden zie je het tegenovergestelde. Het lijkt erop dat het de verschillen in Nederland vergroot en daarmee de tweedeling.”

Zorgen om Heerlen en Emmen

Over sommige steden zoals Heerlen maakt onderzoeker Marlet zich zorgen. “Heerlen heeft de laatste tijd zo’n vijfduizend inwoners verloren. Ook bij nieuwe steden in de Randstad zie je een afvlakking van de groei.” Een ander voorbeeld van een stad in de problemen is volgens de onderzoeker Emmen. “Dat ligt ten eerste in een regio waar al niet veel is en de stad zelf heeft ook weinig uitstraling. Het is niet makkelijk om daar wat van te maken, eerlijk gezegd.”

Meeste monumenten

De meeste monumentale woningen zijn volgens de Atlas voor gemeenten te vinden in:

  1. Maastricht
  2. Leiden
  3. Amsterdam
  4. Dordrecht
  5. Haarlem
  6. Delft
  7. Leeuwarden
  8. Deventer
  9. Hoorn
  10. Gouda

atlas2015Meer informatie en bestellen van de Atlas: www.atlasvoorgemeenten.nl

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *