Verslag Bootcamp door Rotterdam

Van 14 tot 16 oktober was het zo ver: de 3 dagen durende Bootcamp door Rotterdam met de 10 finalisten van de Challenge Stad van de Toekomst. De finalisten bezochten aansprekende voorbeelden, maakten intensief kennis met elkaars vraagstukken en zijn aan de slag gegaan met het in kaart brengen van hun persoonlijke ontwikkelingspad. De 3 dagen kenden elk een eigen thema respectievelijk: het individu, het project en de samenleving. Hierbij een korte impressie van wat de dagen hebben opgeleverd.

Dag 1

De dag opende met korte pitches van alle 10 finalisten om te kijken waar ieder project nu staat. Het vuur werd gelijk aan  elkaars schenen gelegd met kritische vragen maar tegelijk werden er ook opbouwende opmerkingen gemaakt naar elkaar. De Challenge is aan de ene kant een competitie, maar daarnaast ook een traject waarin de 10 projecten elkaar zullen ondersteunen.

Hierna was het tijd om het inspirerende verhaal van Ruud Koornstra aan te horen. Deze rasondernemer nam de mensen mee in zijn professionele loopbaan waarin hij na succesvolle mediabedrijven verscheidene duurzame ondernemingen opzette. Zijn boodschap was helder: “Als een innovatie niet duurzaam is, is het geen innovatie!”. Maar in een tijd waarin de grote concerns graag de touwtjes in handen houden en een duurzame ontwikkeling die status-quo kan ondermijnen vergt duurzaam ondernemen een hoop durf, lef en doorzettingsvermogen! Dus blijf partners zoeken die ook willen dat het lukt, denk altijd aan het grote belang en geloof er in dat verandering altijd klein begint.

Een fietstocht volgde langs Studio Roosegaarde (waar ook juryvoorzitter Daan even zijn gezicht liet zien) en 3 Rotterdamse finalisten in de Challenge: DakAkkers, BlueCity010 en Hotspot Hutspot.

Dag 2

Een watertaxi bracht de finalisten over de Maas richting de Buitenplaats Brienenoord. In deze prachtige plek in de natuur was het tijd om dieper in te gaan op de projecten van de finalisten zelf. Onder leiding van Maurits Groen zijn de projecten met elkaar in gesprek gegaan over elementen waar ze in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Een aantal belangrijke opmerkingen van Maurits: zoek natuurlijke bondgenoten met een gedeeld belang, regel je parameters, maak een top-propositie en regel dat men niet langs je heen kan. En misschien wel het belangrijkste “De tijd is overrijp voor duurzaamheid dus geen tijd voor ‘leuke bedrijfjes’, het is tijd voor impact!”.

Hierna was het tijd om een panel hun verhalen te laten vertellen. Het panel met Maurice Specht, Michon van der Salm, Eva Gladek, Yvonne van Remmen en Erika Koehler nam de finalisten mee in hun ervaringen rond het opzetten en ondersteunen van projecten.

De middag was verder ingevuld met het doorkruisen van de stad voor het bezoeken van locaties waarbij de finalisten verdeeld waren in 3 thema’s. Zo was er de groep Sociaal die langs de Leeszaal West en Unilever ging. Groep Bouwen ging op bezoek bij Katshoek, Het Gele Gebouw en bij AIR voor een gesprek over de Markthal. En de groep Water is langs de Haven van Rotterdamse en Uit Je Eigen Stad geweest. De routes werden afgesloten met een groepsdiner om ook tijdens het eten de focus per thema te versterken.

Dag 3

De hele ochtend was ruimte vrijgemaakt voor de finalisten om hun persoonlijke coaches te ontmoeten en met hen door te praten over de doelstellingen, routepad en bijdrage van de coach daarin.

Daarna was het tijd om alle finalisten weer bij elkaar te halen, en een  terugkoppeling te doen. Dit werd ingeleid door Arnoud Molenaar (Chief Resilience Officer van de stad Rotterdam) die vertelde over ‘Rotterdam’s Resilience Challenge‘. Hierna presenteerden de groepen wat ze de dag ervoor hadden gezien en wat ze daaruit mee konden nemen. Het resulteerde in een interessante discussie over de maatschappij, de rol van de overheid in projecten als deze en hoe waardes om te zetten in geld (of toch niet?).

Met een borrel in de Fenix Food Factory werden de 3 intensieve dagen afgesloten. Het waren volle dagen waarin alle projecten elkaar goed hebben leren kennen en de basis is gelegd voor een mooi vervolgtraject richting de Innovatie-estafette op 14 april 2016.


 

Foto’s van dag 1 & 2 zijn te vinden op Flickr.

Meer informatie over de Challenge Stad van de Toekomst

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *