Afstudeerders gezocht: onderzoek naar de gezonde voedselomgeving bij gebiedsontwikkeling

Ben jij een gedreven afstudeerder op zoek naar een onderwerp dat écht impact kan maken? Dan hebben wij het perfecte onderwerp voor jou: de gezonde voedselomgeving. We zijn op zoek naar gemotiveerde studenten die willen bijdragen aan het bevorderen van gezonde eetgewoonten en het creëren van een positieve verandering in de maatschappij.
De Rijksoverheid wil in de periode tot 2030 900.000 woningen realiseren. Een complexe opgave, waarbij duurzaamheid, betaalbaarheid en leefbaarheid belangrijke thema’s zijn. Bij nieuwe gebiedsontwikkelingen is er één thema dat nog nauwelijks aandacht krijgt: de gezonde voedselomgeving. De partners van de City Deal Gezonde en Duurzame Voedselomgeving en de City Deal Dynamische Binnensteden willen de komende periode onderzoeken hoe en gemeenten hun gezonde voedselambities kunnen laten landen bij (nieuwe) gebiedsontwikkelingen. En wat de rol van vastgoedpartijen daarin kan zijn.
In Nederland is meer dan de helft van de volwassenen te zwaar. Dit neemt toe met de leeftijd, ouderen zijn vaak zwaarder dan jong volwassenen. En dat is niet zonder gevolgen: mensen met overgewicht en obesitas zijn vaker ziek, hebben een grotere kans om arbeidsongeschikt te worden en hebben vaker psychische problemen. Een groot deel van de totale ziektelast in Nederland wordt veroorzaakt door overgewicht. De kosten van gezondheidszorg en arbeidsverzuim door overgewicht bedraagt inmiddels vele miljarden per jaar.
De leefomgeving speelt een belangrijke rol in onze voedingskeuzes. De afgelopen tientallen jaren is de omgeving op zo’n manier veranderd en ingericht dat het steeds makkelijker is geworden te kiezen voor overmatige consumptie van calorierijk voedsel. Uit onderzoek blijkt dat de laatste jaren landelijk duizenden fastfoodlocaties, donutzaken, ijssalons en dönerzaken bijkwamen, terwijl het aantal verswinkels, zoals bakkers en groenteboeren, juist afnam. Tachtig procent van het aanbod in supermarkten is ongezond.
Een belangrijke sleutel om hier iets aan te doen ligt bij het vastgoed. Een goede programmering kan immers zorgen voor een betere balans in het voedselaanbod in de stad. Gemeenten hebben hierop echter weinig invloed, zeker niet bij transformatie van vastgoed dat in handen is van derden. Eigenaren en gebruikers van vastgoed spelen hierbij wel een grote rol.
De City Deal Gezonde en Duurzame voedselomgeving en de City Deal Dynamische Binnensteden willen de komende periode samen onderzoeken hoe gemeenten de samenwerking met vastgoedeigenaren kan versterken om meer regie op het voedselaanbod te kunnen uitoefenen.
Omdat gebiedsontwikkeling een complex proces is, wil we eerst meer kennis en inzicht in dit proces krijgen, zodat we daarna een concrete handleiding kunnen aanbieden aan gemeenten hoe zij bij (nieuwe) gebiedsontwikkeling het belang van een gezond voedselaanbod een plek kunnen geven.
Scriptie
De City Deal partners nodigen studenten met een relevante studierichting (bijvoorbeeld (economische) geografie, planologie, vastgoed & makelaardij, stedenbouw) uit tot het schrijven van een scriptie over het proces van gebiedsontwikkeling en regie op voedselaanbod: op welke momenten kunnen gemeenten invloed uitoefenen, welke keuzes zijn er en wanneer kunnen zij hun gezonde ambitie het beste laten landen bij (nieuwe) gebiedsontwikkelingen. Literatuuronderzoek en onderzoek naar best practices hoort hier zeker bij, met een visueel stappenplan als samenvatting van het resultaat.
Interesse? Neem contact op per e-mail
Laat een reactie achter