Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling

Status citydeal: in ontwikkeling

Snel, schoon én betaalbaar bouwen

Groepsfoto intentieverklaring City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling, Dag van de Stad Apeldoorn, 4 november 2024. Foto: Jarno Kraayvanger (Worcflow)

Groepsfoto intentieverklaring City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling, Dag van de Stad Apeldoorn, 4 november 2024. Foto: Jarno Kraayvanger (Worcflow)

Tot en met 2030 wil het Rijk jaarlijks 100.000 nieuwe woningen realiseren. Woningen, die ook nog eens betaalbaar en duurzaam zijn, zodat steden gezond kunnen blijven groeien. De City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling wil samen optrekken, met het Rijk, gemeenten en maatschappelijke en private partners, om deze enorme opgave te realiseren. Daarmee kunnen we duidelijkheid bieden aan de bouwsector en de bouwproductie versnellen. Dat is nog belangrijker in het licht van de nieuwe Europese duurzaamheidsregels die binnenkort voor de bouw zullen gelden. Tijdig voorbereid zijn op deze regelgeving is cruciaal voor de bouwsector om te kunnen blijven bouwen.

De City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling draagt hier aan bij door in gezamenlijkheid bouwmethodes tegen het licht te houden en door te ontwikkelen. En door als gemeenten met bouwsector ambities vast te leggen en versneld te leren hoe we binnen klimaatgrenzen betaalbaar kunnen blijven bouwen. De City Deal verbindt tevens met bestaande initiatieven zoals de Nationale Aanpak Biobased Bouwen, Het Nieuwe Normaal. de Woondeals, de afgeronde City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen en het Rotterdams Plan van Aanpak Duurzaam Doorbouwen.

Tijdpad

Op 4 november 2024 hebben 14 bestuurders van de G4 en G40 namens de voorgenomen partners van de City Deal een intentieverklaring ondertekend tijdens de Dag van de Stad.

Op 11 december 2024 is tijdens de Woontop het programma Innovatie en Opschaling Woningbouw gelanceerd. De City Deal in ontwikkeling Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling is als een van de partners aangemerkt als Topversneller, een partij die een belangrijke bijdrage kan leveren aan de route naar 100.000 nieuwe woningen per jaar.

Eind januari organiseert de City Deal een ‘bouwsessie’ om de deelnemende partijen en speerpunten van de Dealtekst die het vertrekpunt voor de City Deal vormt, af te stemmen.

De intentie is om de City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling officieel te bekrachtigen tijdens de bestuurlijke werkconferentie Duurzaam Doorbouwen in maart 2025, waarna de ofiiciele ondertekening zal plaatsvinden tijdens de tweede Woontop, in juni 2025.

Producten

Hoewel de City Deal nog niet officieel van start is, zitten de partners niet stil. Zo heeft de toekomstige partners van de City Deal in samenwerking met Cirkelstad onlangs de Woningconceptenbrochure 2024 gelanceerd. Daarnaast is in samenwerking met Cirkelstad het Voorbeeldenboek Bouwen voor de toekomst: een reis langs twintig toekomstbestendige gebieden ontwikkeld.

Beide producten vind je terug op de website van Cirkelstad.

Contact

De opgave is groot en samen staan we sterker. Ben je als gemeente, bouwpartij of andere betrokken partij geïnteresseerd in deelname aan deze City Deal? Neem dan contact op met de dealmaker van Agenda Stad, Patricia Overheul, via [email protected], of met kwartiermaker Gertjan de Werk, [email protected].

City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling als ’topversneller’ onderdeel van programma Innovatie en Opschaling Woningbouw

Partners poseren na de ondertekening van het programma Innovatie en Opschaling Woningbouw tijdens de Woontop op 11 december 2024. Foto: Robin Utrecht.
Partners poseren na de ondertekening van het programma Innovatie en Opschaling Woningbouw tijdens de Woontop op 11 december 2024. Foto: Robin Utrecht.

Op 11 december is tijdens de Woontop het programma Innovatie en Opschaling Woningbouw gelanceerd. De nieuwe City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling is als één van de Topversnellers aangemerkt, die bijdraagt aan de versnelling naar 100.000 nieuwe woningen per jaar.

Woningen moeten betaalbaar en duurzaam zijn zodat steden gezond kunnen groeien. Bovendien zullen we een stuk sneller moeten gaan bouwen. En dat kan!

In de City Deal zullen naar verwachting zo’n 20-25 koploper gemeenten en zo’n 10 grote bouwers, ontwikkelaars en woningcorporaties, samen werken om toekomstbestendige gebiedsontwikkeling op te schalen, zich voor te bereiden op Europese regelgeving, een uniforme taal voor toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling te ontwikkelen, en laten zien wat er kan en hoe het kan.

Agenda Stad faciliteert het proces van de City Deal. Deze City Deal bouwen we op samen met de netwerken Building Balance en Cirkelstad, en bouwen we voort op basis van het Convenant Toekomstbestendig Bouwen, Het Nieuwe Normaal en het Rotterdams Plan van Aanpak Duurzaam Doorbouwen.

Lees meer over de Woontop en de daar gemaakte afspraken op Volkshuisvestingnederland.nl, en over het programma Innovatie en Opschaling Woningbouw op LinkedIn.

De City Deal Toekomstige Gebiedsontwikkeling is in ontwikkeling en wordt naar verwachting in de loop van 2025 ondertekend.

Eerste stap naar City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling gezet met intentieverklaring op Dag van de Stad

Groepsfoto intentieverklaring City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling. Foto: Jarno Kraayvanger (Worcflow)
Tijdens de Dag van de Stad ondertekenden 14 bestuurders van de G4, G40 en diverse koplopers uit de markt de intentieverklaring toekomstbestendige gebiedsontwikkeling om gezamenlijk op te trekken bij de opschaling van duurzame stedelijke ontwikkeling. Foto: Jarno Kraayvanger (Worcflow)

14 bestuurders G4 en G40 bekrachtigen gezamenlijke ambitie tijdens Dag van de Stad

Woningen moeten betaalbaar en duurzaam zijn zodat steden gezond kunnen groeien. Bovendien zullen we een stuk sneller moeten gaan bouwen. En dat kan! Tijdens de Dag van de Stad op 4 november 2024 hebben 14 bestuurders van de G4, G40 en diverse koplopers uit de markt afgesproken om gezamenlijk op te trekken om zich voor te bereiden op wat er uit Europa aan komt. Zij willen deze ambitie begin 2025 officieel bekrachtigen met de ondertekening van de City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling. De ondertekenaars nodigen alle relevante partijen met ambitie uit om zich hierbij aan te sluiten, zodat de bouw duurzaam kan versnellen. Agenda Stad, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, faciliteert het proces.

De bouwsector bereidt zich voor op de implementatie van nieuwe verplichtingen vanuit de al lopende EU Green Deal en de EU Taxonomy. Deze regels stellen de sector voor de uitdaging om over duurzaamheidsimpact te rapporteren en milieu-impact te verlagen. Gelijktijdig moeten gemeenten de regels begrijpen en vertalen naar de ruimtelijke ordening. Een nauwe samenwerking tussen markt en overheid is cruciaal om in de praktijk effectief de CO2-impact van de bouw te verlagen. Tijdig voorbereiden is essentieel om te kunnen blijven bouwen. De ondertekende intentieverklaring sluit aan bij de doelstelling van het Rijk om jaarlijks 100.000 betaalbare en duurzame woningen te realiseren tot 2030.

City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling

De 100.000 te bouwen woningen moeten betaalbaar en snel gerealiseerd worden. Bovendien moet de bouwsector voldoen aan de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs. De aanwezige bestuurders hebben ervaren dat dat kan. De intentieverklaring benadrukt het belang van directe actie om bouwmethodes en gebiedsontwikkeling te verduurzamen. Dit vraagt om nauwe samenwerking tussen gemeenten en de bouwsector om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die de bouw betaalbaar en toekomstbestendig houden.

“De ondertekening van deze intentieverklaring betekent dat we de komende maanden samen het programma voor opschaling gaan vormgeven. Hierin staat snel en betaalbaar bouwen in lijn met de EU Taxonomy centraal. Zodat de markt kan laten zien wat ze kan. Samen kunnen we leren om snel, betaalbaar en binnen de klimaatgrenzen te gaan bouwen”, aldus de ondertekenaars. Het doel is om de City Deal begin 2025 officieel te ondertekenen tijdens de bestuurlijke werkconferentie Duurzaam Doorbouwen. De 14 bestuurders van Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Apeldoorn, Leeuwarden, Doetinchem, Amersfoort, Arnhem, Zwolle, BAM, Heijmans, BPD en Achmea nodigen ambitieuze gemeenten, ontwikkelaars, bouwers, woningcorporaties en andere relevante partijen uit om zich aan te sluiten bij dit initiatief.

Over Agenda Stad

Met Agenda Stad hebben steden en rijksoverheid samen met maatschappelijke partners zich gecommitteerd om groei, leefbaarheid en innovatie in het Nederlandse en Europese stedennetwerk te bevorderen. Dit doet de organisatie door het sluiten van City Deals rond concrete, stedelijke transitie-opgaven. Hierin werken ambitieuze partners uit de steden, publiek en privaat, samen met de rijksoverheid aan nieuwe oplossingen, waarbij bestaande praktijken en financieringsmodellen ter discussie staan.

Wil je meer weten over deze City Deal in verkenning of heb je interesse om aan te sluiten? Neem contact met ons op via postbus.agendastad[@]minbzk.nl.