Een digitale risicodialoog voeren? Deze podcastserie vertelt je hoe

Ook in coronatijd is het belangrijk om risicodialogen te voeren over klimaatadaptatie. Maar hoe dan? Hoe voer je een effectieve risicodialoog zonder elkaar fysiek te ontmoeten? De podcast ‘Ruimtelijke adaptatie: hoe dan? De digitale risicodialogen’ van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie geeft inspirerende voorbeelden. In de serie komen mensen aan het woord die ervaring hebben met het voeren van digitale dialogen.

De risicodialoog is één van de zeven ambities uit het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie. Het is de stap tussen de stresstest en het maken van een uitvoeringsprogramma voor klimaatadaptatie. Het is een proces dat bestaat uit meerdere gesprekken met allerlei partijen. Tijdens een risicodialoog komen de kwetsbaarheden aan bod voor wateroverlast, hittestress, droogte en overstromingsrisico’s.

Elke podcast-aflevering gaat in op een specifiek thema. Welke organisaties kunnen helpen bij het voeren van een digitale dialoog? Hoe structureer je een digitale discussie? Hoe kan je digitaal de diepte ingaan? Hoe kan je digitaal leren en werken aan gedragsverandering?

 Aflevering 1: Digitaal om tafel: waar moet je op letten?

Videobellen met honderd man is technisch niet zo moeilijk. Maar een effectieve risicodialoog voeren, daar komt heel wat meer bij kijken. Hoe maak je het écht interactief en hoe houd je iedereen gemotiveerd?

Aflevering 2: Haal het maximale uit een digitale dialoog

Veel organisaties zijn inmiddels aan het video-vergaderen. Ze weten welke tools je kunt inbouwen om een sessie in goede banen te leiden, maar hoe krijg je alle inhoud naar boven – inclusief alle gevoeligheden?

Aflevering 3: Een mix van middelen: voor, tijdens en na de digitale bijeenkomst

Wil je een effectieve dialoog voeren? Dan ben je er niet met een eenvoudige online vergadering. De derde aflevering van de podcast ‘Ruimtelijke adaptatie: hoe dan?’ gaat over een mix van middelen: van video’s en individuele voorgesprekken tot webinars en ‘hybride’ bijeenkomsten.

Aflevering 4: Maatwerk

Dialogen werken het beste als ze zijn toegesneden op de doelgroep. Bij klimaatadaptatie is die doelgroep groot en divers: van overheden tot vastgoedbedrijven en van infrabeheerders tot inwoners. Hoe breng je die effectief met elkaar in gesprek?

Aflevering 5: Business as usual

Fysiek vergaderen komt weer binnen handbereik. Toch willen veel partijen de risicodialoog deels digitaal blijven voeren. Digitale elementen kunnen namelijk meerwaarde bieden. Hoe werkt dat en hoe ziet een deels digitale vergadering eruit?

De podcast is te beluisteren via:

Spotify

Apple

Google

De podcast ‘Ruimtelijke adaptatie: hoe dan?’ is een productie van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie, in samenwerking met NAP1 Podcasts en communicatiebureau Helder en Duidelijk.