Nacht van de Stad

Locatie: Apeldoorn
03 november
18:00 - 00:00

Sinds de eerste editie in Den Haag in 2019 is de Nacht van de Stad niet meer weg te denken uit de agenda van stedelijke professionals. Aan de vooravond van de Dag van de Stad op uitnodiging van de gaststad het kloppende hart van de stad beter leren kennen door excursies en avondsafari’s – wie wil dat nou niet? Dit jaar werkt gaststad Apeldoorn aan een gevarieerd programma. Binnenkort lees je er meer over op dedagvandestad.nl. We hopen je graag te zien, natuurlijk op de Dag van de Stad op 4 november, maar ook al in de avondschemer op de dag ervoor. Boek dus snel je overnachting!

Dag van de Stad Apeldoorn

Locatie: Theater Orpheus, Apeldoorn
04 november
09:00 - 18:00

Ontdek wat geluk betekent tijdens de Dag van de Stad 2024 in het groene en royale Apeldoorn. Op maandag 4 november nodigen we je uit om vanuit de hoofdstad van de Veluwe op zoek te gaan naar wat inwoners in de stad en omstreken gelukkig maakt.

Dit jaar verzamelen stedelijke professionals uit het hele land zich op 4 november, en de die hards natuurlijk al op 3 november voor de Nacht van de Stad, in Apeldoorn voor hét congres over stedelijke vraagstukken. We staan weer garant voor een vol en gevarieerd programma, met last lectures van topsprekers, ontwerpateliers, excursies en nog veel meer. Het programma is nog volop in ontwikkeling.

Zo blijf je op de hoogte

Het programma voor de Dag van de Stad is nog volop in ontwikkeling. We houden je graag op de hoogte. Meld je aan voor updates via [email protected]. Of volg ons op LinkedInInstagram of X en houd dedagvandestad.nl in de gaten.

City Deal Fietsen voor Iedereen: Opening Ambachtscentrum Fiets (Maastricht) door staatssecretaris Heijnen

Locatie: Ambachtscentrum Maastricht, Watermolen 14, Maastricht
29 maart
14:30 - 16:30

Op vrijdag 29 maart opent staatssecretaris Viviane Heijnen van Intrastructuur en Waterstaat in Maastricht het Ambachtscentrum Fiets.

Het Ambachtscentrum Fiets is een een grote werkplaats van 1100m2 waar tweedehands fietsen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden gerepareerd. De fietsen worden vervolgens door de Fietsbank op een locatie in de wijk gratis weggegeven aan mensen die in armoede leven. Ook worden de gerepareerde fietsen verkocht in de kringloopwinkel die direct achter deze werkplaats ligt. Alle materialen worden gerecycled. E-fietsen worden gerepareerd en omgebouwd tot een gewone fiets indien de accu echt niet meer te repareren is. Van overgebleven materialen wordt kunst gemaakt. Slechts een kleine hoeveelheid restmateriaal wordt uiteindelijk afgevoerd naar het milieupark. Het personeel leert van elkaar en heeft meer faciliteiten.

Ook wethouder Mobiliteit John Aarts en burgemeester Wim Hillenaar van Maastricht zijn aanwezig bij de feestelijke opening, evenals projectleider Monique Verhoef van de City Deal Fietsen voor Iedereen. Maastricht neemt actief deel aan de City Deal en het Ambachtscentrum Fiets is dan ook een trots onderdeel van de deal.

Inspiratiesessie Aanbesteden met impact, het kan áltijd!

Locatie: Stadsgarage Haarlem
28 maart
15:00 - 17:00

Op donderdag 28 maart van 15:00 tot 17:00 uur organiseren de City Deal Impact Ondernemen en de Gemeente Haarlem de inspiratiesessie Aanbesteden met impact, het kan áltijd! in de Stadsgarage te Haarlem!

Als directielid of inkoper van een gemeente of andere publieke instelling, ben je van harte uitgenodigd voor de inspiratiesessie Aanbesteden met impact, het kan áltijd, op donderdag 28 maart. Samen met collega’s en impact ondernemers, kijk je tijdens deze middag hoe je met aanbestedingen zoveel mogelijk maatschappelijke waarde kunt realiseren – in élk inkooptraject, want het kan (bijna) áltijd!

Ambities voor Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) krijgen steeds meer aandacht. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Hoe benutten gemeenten en andere publieke instellingen hun inkoopkracht om de grootste maatschappelijke waarde te creëren? En hoe kunnen overheden en marktpartijen samenwerken aan een socialer, inclusiever, gezonder en groener Nederland?

Programma

Jack Stuifbergen (impact onderneming Breedweer) en Sanne van Kamp (gemeente Haarlem) leiden de middag in. Jack vertelt dat het stellen van de juiste binnen een aanbesteding leidt tot extra impact, door zijn eigen bedrijf en/of door andere (impact-) ondernemers. Sanne vertelt hoe de gemeente Haarlem hier aan invulling geeft, welke duurzame en sociale impact daarmee extra wordt gerealiseerd en hoe de gemeente dit aanstuurt.

Na deze inspirerende inleidingen, gaan we gezamenlijk aan de slag: hoe kunnen we MVOI opschalen en aanbesteden met impact de norm maken?

Vervolg

Belangstellenden kunnen zich na afloop aanmelden voor een vervolgbijeenkomst. Hierin bieden experts verdere ondersteuning aan inkopende organisaties:

  • Wat zijn de juiste vragen om te stellen?
  • Hoe passen die binnen je aanbestedingsbeleid?
  • Hoe borg je deze aanpak binnen je organisatie?

Aanmelden

Wil jij samen het MVOI-beleid verder brengen en méér impact realiseren? Meld je dan voor 21 maart aan via dit formulier. Deelname is kosteloos. Tot dan!

Meer weten?

Meer informatie over dit thema en de City Deal Impact Ondernemen vind je hier.

City Deal-dag Fietsen voor Iedereen

Locatie: Decathlon Distributiecentrum, Grootvenstraat 8, Tilburg
14 maart
10:00 - 15:00

Op donderdag 14 maart vindt in Tilburg de City Deal-dag van de jongste City Deal, Fietsen voor Iedereen, plaats. Partners van de City Deal komen bijeen om het werkplan en de werklijnen voor dit jaar te bespreken en vast te stellen.

 

Talkshow CD Openbare Ruimte: Naar een integrale wijkaanpak (3/3)

Locatie: Online
09 april
12:00

Op 23 april wordt de City Deal Openbare ruimte met een feestelijke slotmanifestatie afgerond. Drie jaar samenwerking heeft veel opgeleverd en omdat met een breed publiek te delen, worden in de aanloop naar de slotmanifestatie drie thematische (online) talkshows georganiseerd. Alle talkshows zijn vanaf 12:00 te volgen en later terug te kijken. Zie voor de links (binnenkort online) en meer informatie de website van de City Deal Openbare Ruimte.

9 april 2024: Naar een integrale wijkaanpak

In de wijk komt alle opgaven samen: de energietransitie, klimaatadaptatie, mobiliteitstransitie en ook sociale opgaven. Maar het wordt pas concreet, gewoon voor onze eigen voordeur. Dat vraagt om een integrale aanpak.  Maar hoe doe je dat in de praktijk en wat heb je daarvoor nodig?

Bekijk de teaser:

Talkshow CD Openbare Ruimte: De groene schaalsprong (2/3)

Locatie: Online
21 maart
12:00

Op 23 april wordt de City Deal Openbare ruimte met een feestelijke slotmanifestatie afgerond. Drie jaar samenwerking heeft veel opgeleverd en omdat met een breed publiek te delen, worden in de aanloop naar de slotmanifestatie drie thematische (online) talkshows georganiseerd. Alle talkshows zijn vanaf 12:00 te volgen en later terug te kijken. Zie voor de links (binnenkort online) en meer informatie de website van de City Deal Openbare Ruimte.

21 maart: De groene schaalsprong

Van tegelwippen tot het aanleggen van grote stadsparken. Gemeenten kunnen op tal van manieren aan de slag met het vergroenen van de stad. En dat is hard nodig, want meer groen is goed voor de biodiversiteit, zorgt ervoor dat we meer water kunnen opvangen en zorgt voor verkoeling tijdens hete dagen. Maar hoe zet je dit in gang? En wie gaat hiervoor de kosten dragen?

Bekijk de teaser:

Talkshow CD Openbare Ruimte: Regio op de Ondergrond (1/3)

Locatie: Online
29 februari
12:00

Op 23 april wordt de City Deal Openbare ruimte met een feestelijke slotmanifestatie afgerond. Drie jaar samenwerking heeft veel opgeleverd en omdat met een breed publiek te delen, worden in de aanloop naar de slotmanifestatie drie thematische (online) talkshows georganiseerd. Alle talkshows zijn vanaf 12:00 te volgen en later terug te kijken. Zie voor de links (binnenkort online) en meer informatie de website van de City Deal Openbare Ruimte.

29 februari: Regie op de Ondergrond

De komende jaren gaat de openbare ruimte in Nederlandse steden flink op de schop. Van een nieuwe energie-infrastructuur, meer ruimte voor water en groen tot nieuwe vormen van mobiliteit. Gezien de drukte zowel boven als onder de grond is dit een uitdaging van formaat.

Hoe zorg je ervoor dat je regie krijgt op deze opgaven en hoe kunnen data daar bij helpen? Dat zie je in deze talkshow: Regie op de Ondergrond.

Bekijk de teaser:

Slotmanifestatie City Deal Openbare Ruimte

Locatie: LIEF, Amsterdam
Startdatum: 23 april - 23 april
09:30 - 17:00
Header City Deal Openbare Ruimte

Wil je ontdekken hoe opgaven als klimaatadaptatie, energietransitie, duurzame mobiliteit en een gezonde natuurinclusieve stad kunnen samenkomen in de openbare ruimte? Kom op 23 april 2024 naar ‘Integralië’, de wereld waarin ontwerpers, beleidmakers, beheerders en managers samen hun weg vinden in de integrale openbare ruimte aanpak van morgen. 

Save the date Slotmanifestatie City Deal Openbare Ruimte

Deze bijeenkomst staat in het teken van de feestelijke afronding van ruim drie jaar samenwerken in de City Deal Openbare Ruimte. Eind 2020 bundelden vooruitstrevende gemeenten hun krachten met ministeries en kennisorganisaties. Ze wilden breken met oude gewoontes, sectorale budgetten, belemmerende wet- en regelgeving en het gevecht om de ruimte in de uitvoering. Ze zochten grip in de complexe wisselwerking tussen ondergrond en bovengrond. Een missie met urgentie: voor iedere afzonderlijke aanleiding de straat openbreken, het kán simpelweg niet meer.

Bij ‘Welkom in Integralië’ nemen we je mee in de bevindingen: Het Integrale Verhaal van de openbare ruimte. De praktijkvoorbeelden, praktische instrumenten, de verhalen over cultuur en organisatie. En we presenteren de agenda voor de doorontwikkeling van een integrale aanpak voor de openbare ruimte. Denk mee over hoe deze beweging in de volgende versnelling komt!

Meld je aan

Deze dag is speciaal voor alle professionals die werken aan de opgaven in de stedelijke openbare ruimte. Lees meer over het programma en meld je snel aan op de website van de City Deal Openbare Ruimte.

Plenaire bijeenkomst City Deal Energieke Wijken

Locatie: Buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30 te Breda
08 december
09:30 - 15:30

Op 8 december is de City Deal Energieke Wijken, Duurzaam en Sociaal te gast in Breda, in Buurthuis Geeren-Noord in de wijk Breda-Noord, één van de 20 stedelijke focusgebieden en wijk in onze City Deal. Vanaf 9.30 uur staat de koffie klaar, om 9.50 worden we welkom geheten door wethouder Arjen van Drunen (met o.a. Verbeter Breda in portefeuille).

De jaarlijkse plenaire bijeenkomst van de City Deal is bedoeld om te inspireren, te informeren, elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan over de grote opgave om de energietransitie verder te brengen in onze kwetsbare wijken.

De aftrap voor een inspirerende ontmoeting krijgen we dit jaar van Lodewijk Asscher. We gaan met hem in gesprek over de bijdrage die de energietransitie kan leveren aan het versterken van kwetsbare wijken. We horen welke kansen hij ziet en wat hij ons mee wil geven voor de aanpakken die we ontwikkelen.

Aansluitend gaan we in twee rondes met 5 deelsessies met elkaar in gesprek over een aantal belangrijke thema’s binnen onze City Deal. Je hebt dus de mogelijkheid aan twee sessies deel te nemen. De deelsessies zijn met name bedoeld zijn om vraagpunten, knelpunten op die verschillende thema’s met elkaar te bespreken. Heel fijn dat er behalve vanuit de steden ook veel collega’s van de verschillende departementen en andere partners op 8 december aanwezig zijn. De lunchpauze is tussen de twee rondes deelsessies in. De lunch wordt verzorgd door een lokale ondernemer. In de middag verzorgt de gemeente Breda een programma in de wijk.

In de bijlage vind je het gehele programma voor de bijeenkomst, met een korte omschrijving van de deelsessies en het wijkbezoek.

Buurthuis Geeren-Noord is vanaf station Breda goed bereikbaar met openbaar vervoer of de (OV-)fiets. Voor het wijkbezoek is vervoer van en naar het buurthuis geregeld.

Programma

09.30 uur Inloop en koffie
09.50 uur Opening van de bijeenkomst door Regien van Adrichem en welkom door wethouder Arjen van Drunen (wethouder Verbeter Breda).
10.00 uur Korte stand van zaken City Deal Energieke Wijken
10.10 uur In gesprek met Lodewijk Asscher over de bijdrage die de energietransitie kan leveren aan het versterken van kwetsbare wijken. Welke kansen ziet hij en wat is zijn boodschap aan de partners van de City Deal Energieke Wijken?
11.00 uur korte pauze
11.15 uur eerste ronde deelsessies (zie bijlage)
12.00 uur lunch en netwerken
12.45 uur tweede ronde deelsessies (zie bijlage)
13.30 uur afsluiting bijeenkomst
13.45 uur De wijk in (vervoer is geregeld) (zie toelichting in bijlage)
15.30 uur terug naar buurthuis – einde