Plenaire bijeenkomst City Deal Energieke Wijken

Locatie: Buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30 te Breda
08 december
09:30 - 15:30

Op 8 december is de City Deal Energieke Wijken, Duurzaam en Sociaal te gast in Breda, in Buurthuis Geeren-Noord in de wijk Breda-Noord, één van de 20 stedelijke focusgebieden en wijk in onze City Deal. Vanaf 9.30 uur staat de koffie klaar, om 9.50 worden we welkom geheten door wethouder Arjen van Drunen (met o.a. Verbeter Breda in portefeuille).

De jaarlijkse plenaire bijeenkomst van de City Deal is bedoeld om te inspireren, te informeren, elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan over de grote opgave om de energietransitie verder te brengen in onze kwetsbare wijken.

De aftrap voor een inspirerende ontmoeting krijgen we dit jaar van Lodewijk Asscher. We gaan met hem in gesprek over de bijdrage die de energietransitie kan leveren aan het versterken van kwetsbare wijken. We horen welke kansen hij ziet en wat hij ons mee wil geven voor de aanpakken die we ontwikkelen.

Aansluitend gaan we in twee rondes met 5 deelsessies met elkaar in gesprek over een aantal belangrijke thema’s binnen onze City Deal. Je hebt dus de mogelijkheid aan twee sessies deel te nemen. De deelsessies zijn met name bedoeld zijn om vraagpunten, knelpunten op die verschillende thema’s met elkaar te bespreken. Heel fijn dat er behalve vanuit de steden ook veel collega’s van de verschillende departementen en andere partners op 8 december aanwezig zijn. De lunchpauze is tussen de twee rondes deelsessies in. De lunch wordt verzorgd door een lokale ondernemer. In de middag verzorgt de gemeente Breda een programma in de wijk.

In de bijlage vind je het gehele programma voor de bijeenkomst, met een korte omschrijving van de deelsessies en het wijkbezoek.

Buurthuis Geeren-Noord is vanaf station Breda goed bereikbaar met openbaar vervoer of de (OV-)fiets. Voor het wijkbezoek is vervoer van en naar het buurthuis geregeld.

Programma

09.30 uur Inloop en koffie
09.50 uur Opening van de bijeenkomst door Regien van Adrichem en welkom door wethouder Arjen van Drunen (wethouder Verbeter Breda).
10.00 uur Korte stand van zaken City Deal Energieke Wijken
10.10 uur In gesprek met Lodewijk Asscher over de bijdrage die de energietransitie kan leveren aan het versterken van kwetsbare wijken. Welke kansen ziet hij en wat is zijn boodschap aan de partners van de City Deal Energieke Wijken?
11.00 uur korte pauze
11.15 uur eerste ronde deelsessies (zie bijlage)
12.00 uur lunch en netwerken
12.45 uur tweede ronde deelsessies (zie bijlage)
13.30 uur afsluiting bijeenkomst
13.45 uur De wijk in (vervoer is geregeld) (zie toelichting in bijlage)
15.30 uur terug naar buurthuis – einde

 

Conferentie Circulair Bouwen aan Morgen

Locatie: De Rijtuigenloods, Piet Mondriaanplein 61, 3812 GZ Amersfoort
07 december
12:15 - 18:00

Het is tijd dat we circulair bouwen in de sector daadwerkelijk verankeren. Op donderdag 7 december laten Transitieteam Circulaire Bouweconomie, Platform CB’23, Dutch Green Building Council (DGBC), City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen, Cirkelstad, Lente-akkoord 2.0, De Bouwcampus, Klimaatneutrale en Circulaire Infra (KCI) en TKI Bouw en Techniek daarom zien hoe we dat samen vormgeven. In de Rijtuigenloods houden we een spetterende en inspirerende bijeenkomst waar ieders circulaire hart harder van gaat kloppen. Zorg dat je er bij bent en meld je voor 30 november aan!

Tijd voor actie

In 2030 moet het gebruik van primaire grondstoffen gehalveerd zijn. We hebben nog maar zes jaar om dat te regelen. Tijd voor actie en om samen op weg te gaan! Heb jij hét idee om circulair bouwen echt een stap verder te brengen? Pitch dan jouw aanpak samen met de andere deelnemers in één van de deelsessies en wie weet kun jij daar met onze hulp in 2024 wel direct mee aan de slag!

Programma

12.15 – 12.45 uur Inloop met een gezonde snack

12.45 – 13.40 uur Opening door dagvoorzitter Vincent Gruis. De oplevering van het ‘basiskamp’ met een kort debat over ‘Hoe trekken we door naar 2030?’

Pauze  

14.00– 15.30 uur Deelsessies gericht op activeren
Tijdens de sessies presenteren we nieuwe oplossingen en praktijkvoorbeelden voor marktontwikkeling, opschaling, harmonisatie, innovatie, kennisdelen, hergebruik, klimaatinstallaties, renoveren en circulaire infrastructuur. Hoe kunnen we bedrijven verleiden om een concrete stap te zetten? Dit is de plek waar we samen nieuwe ideeën genereren. En waar je dus ook eventueel jouw idee kunt pitchen. In elke activatiesessie kiezen de deelnemers één idee om te pitchen op het hoofdpodium.

Pauze

15.50-16.20 uur Op weg naar 2030
Welke stappen zetten we en hoe zien de komende jaren eruit? Maar vooral: welk deelnemersidee om de bouwsector circulair te maken, spreekt het meeste aan? Een panel deskundigen en het publiek hakken de knoop door. Eén idee krijgt ‘meteen’ budget en begeleiding van RVO om te verwezenlijken. Zo start de realisatie ‘morgen’ al. Als follow up van de conferentie verkennen we bovendien de kansen voor de andere deelnemersideeën.

16.20 – 17.00 uur Japke D Bouma – goeroe, rockstar en kantooramazone. Over wat taal kan doen in de transitie naar circulair bouwen.

17.00 – 18.00 uur Borrel met hapjes. En volop gelegenheid om na te praten én vervolgafspraken te maken

Kijk voor meer ins en outs op www.circulairbouwenaanmorgen.nl 

Voor wie?

Iedereen die actief is in de bouwsector. Of je nu inspiratie komt opdoen, een geweldig idee komt brengen, mee wilt denken of netwerken. Het kan allemaal!Dus werk je in de wereld van aannemers, architecten, sloopbedrijven, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, beleggers, installateurs, adviesbureaus, bouwmaterialenindustrie, gemeenten, provincies, Regionale ontwikkelingsmaatschappijen, waterschappen, woningcorporaties, kennisinstellingen of het onderwijs, kom dan meedoen! 

Over de organisatie

De organisatie van ‘Circulair bouwen aan morgen’ is een gezamenlijke inspanning van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, Platform CB’23, DGBC, City Deal CCB, Cirkelstad, Lente-akkoord 2.0, De Bouwcampus, KCI en TKI Bouw en Techniek.

Praktische info en aanmelden

Datum: Donderdag 7 december 2023
Tijd: 12.15 – 18.00 uur
Locatie: De Rijtuigenloods, Piet Mondriaanplein 61, 3812 GZ Amersfoort.

Mis het niet! Meld je vóór 30 november aan op www.circulairbouwenaanmorgen.nl. En stuur deze uitnodiging vooral door naar personen die de stap naar circulair bouwen nog gaan maken. Want circulair bouwen moeten we samen doen!

 

Kennisdelingsdag Nijmegen: ‘Welke kansen bieden MDT en CDKM voor onderwijs in en met de stad?’

Locatie: Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. Zaal: Red Room
Startdatum: 21 december - 21 december
12:00 - 15:30
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken

Tijdens de landelijke CDKM-dag op 13 november in ‘s-Hertogenbosch, was MDT via een interactieve stand en deelsessie goed vertegenwoordigd. Ben je nieuwsgierig hoe Maatschappelijke Diensttijd en de City Deal Kennis Maken elkaar verder kunnen elkaar versterken? Kom dan op 21 december a.s. naar Nijmegen!

Op 21 december a.s. vindt in Nijmegen de allereerste editie van de MDT City Take Over plaats. Dit is een initiatief van de Gemeente Nijmegen, ROC Nijmegen en het Kernteam MDT (ministerie van OCW). Tijdens de City Take Over nemen duizend jongeren de stad over en zetten zij zich in voor maatschappelijke activiteiten. Zo hebben jongeren op één dag massaal een enorme positieve impact op de stad. En om hen hiervoor te bedanken, wordt de dag afgesloten met een groots feest.  De MDT City Take Over heeft tevens tot doel om zichtbaarheid en bekendheid voor MDT te genereren.

Graag nodigen we zowel het landelijke netwerk van de City Deal Kennis Maken als de lokale netwerkorganisaties Ieder Talent Telt, Groen Gezond en in Beweging en RVN@ uit om kennis te maken met dit vrij nieuwe fenomeen. We heten je van harte welkom op 21 december bij de kennisdelingssessie ‘Welke kansen bieden MDT en CDKM voor onderwijs in en met de stad?’.

Na ontvangst met een lunch is er een interactieve kennisdelingssessie met het ministerie van OCW en CDKM en kun je in een pressure cooker zelf al direct ideeën voor je eigen stad bedenken. Daarna maken we een stadswandeling langs de activiteiten die studenten in de stad organiseren én bezoeken we het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Het zal bruisen in de binnenstad! Bij terugkomst in de Lindenberg neem je een kijkje bij de Challenges waar mbo-hbo-en wo-studenten samen werken aan een stadscamping of een stadspark. Zij pitchen hun ideeën voor professionals en de wethouder zal hun werk in ontvangst nemen. We sluiten af met een netwerkborrel.

Locatie: De Lindenberg, in het centrum. Meer info over bereikbaarheid.

Programma: Het volledige programma is hier te vinden.

Inschrijven: We hebben plaats voor max. 50 deelnemers. Meld je snel aan via dit formulier.

Tot ziens in Nijmegen!

13 November City Deal Kennis Maken Landelijke Kennisdelingsdag in ’s-Hertogenbosch

Locatie: HAS green academy: Onderwijsboulevard 221, 5223 DE 's-Hertogenbosch
13 november
09:30 - 16:00
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken

Wij nodigen u graag uit voor de landelijke City Deal Kennis Maken kennisdelingsdag op maandag 13 november bij de HAS green academy en Koning Willem 1 College in ‘s-Hertogenbosch. Tijdens deze extra feestelijke editie zullen we met demissionair minister Dijkgraaf het officiële startschot geven voor de komende drie jaar van de City Deal Kennis Maken. Daarnaast is de dag gevuld met inspirerende workshops en excursies. De dag is zowel bedoeld voor leden van het CDKM-netwerk als voor alle geïnteresseerden in onderwijs- en onderzoeksinnovatie.

Aanmelden voor de dag kan via deze link: https://forms.gle/3zqXefU1tRMFDKsPA

Hiernaast kunt u het volledig programma inzien: Programma CDKM Landelijke Kennisdelingsdag 13 november

Een scala aan sprekers heeft reeds toegezegd een bijdrage te leveren. Zo kunt u tijdens de deelsessies onder ander in gesprek met Laila Konijn (Avans) Imke van Gaal en Willem van de Plas van Impakt  over het Zichtbaar Maken van Impact in uw projecten. Kom meer te weten over de bijzondere dubbelrol die Studentambtenaren spelen of schuif aan bij lokale innovatieve projecten zoals Beet! (Brabant eet), MIEC DATA (MBO Innovatie en Expertise Centrum) en het Talent Atelier. Ga in gesprek met Herman Peppelenbos (HAS), Jeroen van de Ven (Gemeente Den Bosch) en Laila Konijn (Avans) over de activiteiten van hun onderzoeksgroep SPRONG Gezonde Leefomgevingen, of leer meer over Citizen Science met onder andere Margaret Gold (Nationaal Programma Open Science / Citizen Science Lab Leiden).

In de middag bent u van harte uitgenodigd voor excursies naar het T-Huiz of het Innovatiekwartier. Tijdens de afsluitende netwerkborrel worden de resultaten gepresenteerd van de Hackathon: studenten van diverse kennisinstellingen op de Onderwijsboulevard in ‘s-Hertogenbosch hebben zich gedurende de gehele dag gebogen over de opgave hoe het Westerpark onderdeel te maken van de Onderwijsboulevard voor studenten en medebewoners.

Een vooruitblik op het tijdschema:

09:30 – 10:00   Inloop en ontvangst

10:00 – 10:30   Welkom door Liz Chermin, lid CvB, HAS
Dialoog tussen demissionair minister Dijkgraaf en studenten, gemodereerd door Henny Wibbelink, Strategisch adviseur, Gemeente ‘s-Hertogenbosch

10:50 – 12:00  Sessies ronde 1 (vier parallelle sessies)

12:00 – 13:10  Lunchpauze bij Koning Willem 1 College

13:10 – 14:20  Sessies ronde 2 (vier parallelle sessies)

14:30 – 16:00  Excursies en borrel: Twee thematische excursies in de stad en een Hackathonpresentatie

Schrijf snel in

Via de link hieronder kunt u zich vanaf nu inschrijven. U bent vrij om deze uitnodiging door te sturen aan andere geïnteresseerden.

https://forms.gle/3zqXefU1tRMFDKsPA

Ter inspiratie een terugblik op de vorige kennisdelingdag in Amsterdam: https://vimeo.com/834706279/45a33fa3f8?share=copy

Locatie

HAS green academy: Onderwijsboulevard 221, 5223 DE ‘s-Hertogenbosch

Koning Willem 1 College: (Lunch) Vlijmense weg 2, 5223 DE ‘s-Hertogenbosch, Gebouw G

Koning Willem 1 College: (Sessie Talent Atelier): Onderwijsboulevard 3, 5223 DE ‘s-Hertogenbosch

Circulaire Gebiedsontwikkeling: van Leidse ladder naar landelijke ladder

Locatie: Leiden
09 november

Aan de slag met circulaire gebiedsontwikkeling

Op donderdag 9 november verwelkomen de Gemeente Leiden in samenwerking met City Deal Circulair Bouwen je graag voor een bijeenkomst over circulaire gebiedsontwikkeling. Inschrijven kan via Van Leidse ladder naar landelijke ladder.

Circulaire gebiedsontwikkeling als kracht voor de openbare ruimte

Gemeenten spelen een cruciale rol bij het realiseren van ambitieuze doelen op het gebied van klimaat, materiaal, stikstof en woningbouw.  Het circulair inrichten van de openbare ruimte kan een belangrijke sleutel zijn bij het realiseren van deze doelen. Hoe wordt circulaire gebiedsontwikkeling de standaard? Door het goede voorbeeld te geven, worden ook bouwers en ontwikkelaars met dezelfde drive aangetrokken. Door actief in te zetten op circulaire inrichting van de openbare ruimte wordt getoond wat belangrijk is. Zo kan er samen optimaal invulling worden geven aan het gebied.

De gemeente Leiden heeft Circulaire Openbare Ruimte routekaarten en de Leidse ladder ontwikkeld om invulling te geven aan haar ambities op circulair bouwen. De routekaarten geven inzicht in de weg naar 100% circulair uitvragen. De ladder betreft hét monitoringssysteem voor circulariteit in de openbare ruimte en gaat stapsgewijs door het inrichten van processen binnen alle betrokken afdelingen en circulair werken heen. Op 9 november wordt uitgelegd hoe deze ladder werkt en hoe er van de Leidse ladder een landelijke ladder kan worden gemaakt.

Programma

9.30 Inloop
10.00 Opening door Wethouder Yvonne van Delft
10.10 Opening programmamanager Marijn Sauer
10.20 Opening Gido ten Dolle, manager ruimtelijke kwaliteit
10.30 Circulaire openbare ruimte routekaarten
11.00 Pauze
11.15 Leidse ladder (monitoringssysteem)
11.45 Presentaties van projecten “Circulair gedaan”
12.15 Lunchpauze
13.15 Aan de slag met de Leidse ladder
14.45 Pauze
15.00 Paneldiscussie
16.00 tot 17.30 Borrel

Praktische informatie

Locatie: Scheltema, Marktsteeg 1, 2312 CS Leiden
Wie: Medewerkers en bestuurders (semi)overheidsinstellingen
Kosten: Gratis
Vervoer: Scheltema ligt op tien minuten lopen van Leiden Centraal.

Aanmelden

Wil je meer weten over de Leidse ladder en meedenken over het monitoren van jouw circulaire openbare ruimte? Schrijf je dan in via deze link: Van Leidse ladder naar landelijke ladder

Bijeenkomst City Deal Gezonde & Gelukkige Steden

Locatie: Hof van Cartesius, Utrecht
Startdatum: 06 juli - 06 juli
14:00 - 17:00

In de City Deal Gezonde & Gelukkige Steden bundelen steden en Rijk de krachten met inwoners, maatschappelijke organisaties, private ondernemingen en kennisinstellingen in het belang van gezonde en gelukkige wijken. Op 6 juli zal dan ook de vraag centraal staan hoe deze City Deal – in tijden van stedelijke verdichting – de huidige en toekomstige generaties gaat helpen aan een duurzame, groene en sociale leefomgeving, die geluk en gezondheid bevordert. Wij zorgen voor een inspirerend programma en voldoende gespreksstof, maar zijn ook op zoek naar jullie expertise, kennis en ervaring, inzichten én samenwerking! Zien we je op 6 juli om hier verder over te praten?

In de factsheet lees je de kaders voor de City Deal in oprichting, zoals die de afgelopen tijd met geïnteresseerde partners zijn afgebakend.

Meld je hier aan.

Praktische informatie

Datum en tijd: 6 juli 2023 van 14:00 uur – 17:00 uur.

Locatie: Hof van Cartesius, Vlampijpstraat 84 – 94, 3534 AR Utrecht

Voor wie?

(Potentiële) partners en ambassadeurs van de City Deal Gelukkige en Gezonde Steden

Programma

Welkom en introductie City Deal
Inspiratiepitch door Jan de Deken, journalist en auteur van ‘Melk, Honing en Kerosine – op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld’
– Pauze –
Interactief in gesprek
Presentatie: de deal in de praktijk
Afsluiting en borrel

Top dag – Trots op Projectendag op 14 september in Breda

Locatie: Claudius Prinsenlaan 8, 4811 DK Breda
Startdatum: 14 september - 14 september
10:00 - 17:00
Georganiseerd door City Deal Een Slimme Stad, zo doe je dat

Op 14 september gaan we naar Breda om een verder vervolg te geven aan de Nederlands-Vlaamse samenwerking tijdens de Trots op projectendag. Een festival voor de slimme stad dat je niet wilt missen!

Wil je weten waar je collega’s in Nederland en Vlaanderen mee bezig zijn? Op dit festival gaan we van elkaar leren, werken en doen. We gaan met elkaar in gesprek rondom concrete casussen, zoals de casus Hazeldonk in Breda. En we gaan met elkaar aan de slag in workshops. Je ziet de slimme stad in de praktijk door demo’s van concrete projecten. Ons einddoel? We willen vervolgafspraken maken om met elkaar om samen de volgende stap te zetten om slimme, duurzame, democratische steden te bouwen.

Dat doen we voor Vlaanderen en Nederland samen. In totaal wonen hier 24 miljoen mensen in een van de dichtsbebouwde delen van de wereld. De opgaven in het fysiek en sociaal domein in het gebied zijn vergelijkbaar, de oplossingsroutes zijn soms op een inspirerende manier verschillend. De manier waarop digitalisering wordt ingezet ook. En dat biedt kansen om van elkaar te leren en samen te werken.

Die kansen zijn er omdat we buurlanden zijn, maar ook omdat we allebei zijn van de EU en daar zowel inhoudelijk als zakelijk kansen liggen die we kunnen benutten. Bijvoorbeeld door samen te werken in Europese projecten. Dat doen we in Breda, de stad die gelegen op de grens van Nederland en Vlaanderen, de bruggenbouwer kan zijn tussen deze twee markten.

Meld je nu aan voor de Trots op projecten dag! Het exacte programma volgt nog.


Meld je aan als deelnemer


Datum en tijd: 14 september 2023 van 10.00 uur – 17.00 uur.

Locatie: Chassé theater

Voor vragen en/of opmerkingen mail naar [email protected].

Slimme Stad Showcase Sittard-Geleen – Ga mee op excursie naar Zuid-Limburg

Locatie: Sittard-Geleen
Startdatum: 29 juni - 29 juni
13:00 - 16:00
Georganiseerd door City Deal Een Slimme Stad, zo doe je dat

Hoe wakker je burgerparticipatie aan met behulp van slimme technologie? Hoe zet je digitalisering en technologisering in voor ontmoetingen tussen inwoners? 

De Zeeheldenbuurt in Sittard-Geleen is het unieke voorbeeld hoe je burgerparticipatie combineert met de slimme stad. Wil je de slimme stad in de praktijk ervaren? Bezoek samen met ons de Zeeheldenbuurt meld je aan voor de Showcase excursie op 29 juni 2023 van 13.00 uur – 16.00 uur. 

Meld je aan

 

Let op! We gaan na een ontvangst met vlaai de wijk in, daarom kunnen maar 30 mensen meedoen aan de showcase excursie. Dat betekent vol = vol, dus meld je snel aan! 

En heb je zelf een innovatief idee of ken je een innovatief idee over burgerparticipatie en het bevorderen van ontmoeting in de wijk?

Meld je aan voor het pitchcarrousel

Datum en tijd: 29 juni 2023 van 13.00 tot 16.00 uur

Locatie: volgt (In de Zeeheldenbuurt). 

Deze showcase maakt deel uit van het programma van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Wil je een overzicht van alle evenementen die vallen onder de City Deals ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ en ‘Slim Maatwerk’? Klik hier.

Samen werken aan Digitale Technieken voor de Fysieke Leefomgeving – Showcase expeditie naar Deventer

Locatie: Stadscampus De Kien, Schouwburg Deventer, Leeuwenbrug 2, 7411 TJ Deventer.
07 juni
09:30 - 17:00
Georganiseerd door City Deal Een Slimme Stad, zo doe je dat

Hoe zet je digitalisering en data in voor de stedelijke leefomgeving met een digital twin? En hoe zorg je ervoor dat iedereen daar dan (veilig) mee aan de slag kan?

Dit zijn een aantal van de grote vragen waar de bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties in Stadscampus de Kien in Deventer gezamenlijk aan werken. Je ontdekt tijdens deze showcase op 7 juni 2023 de digital twin van de Kien en ontmoet de mensen erachter. Aan de hand daarvan onderzoek je hoe jij aan de slag kunt gaan met data, zowel boven als onder de grond.

De Kien is de stadscampus van Deventer waar ondernemers van verschillende bedrijven en studenten samen optrekken in de digitale transitie. De digital twin van de Kien is tevens een van de showcases van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’.

Praktische informatie

Datum en tijd: 7 juni 2023 van 9.30 uur – 17.00 uur.

Locatie: Stadscampus De Kien, Schouwburg Deventer, Leeuwenbrug 2, 7411 TJ Deventer.

We starten om stipt 10.00 uur, dus wees alstublieft op tijd. Als spreker ontvangen we u bij de sprekersbalie, die u direct bij binnenkomst ziet. Let op: De ingang van dit evenement is de privéingang rechts van de ingang. Kunt u het niet vinden? Bel 0650586953.

De Deventer Schouwburg is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken. De schouwburg ligt tegenover het NS station en het busstation en nabij diverse parkeergarages.

Plan je reis met het openbaar vervoer

Plan je reis via Google Maps

Parkeren vlakbij de Deventer Schouwburg

Op enkele minuten lopen van de Deventer Schouwburg vindt u diverse parkeergarages. We raden u aan te parkeren bij de P&R Handelskade (geen elektrisch laden mogelijk) of De Boreel (Boreelplein 45, 7411 EH Deventer).

 

Meld je nu aan.

Programma

10.00 uur: Opening van het programma door dagvoorzitter Rik Zeeuwen

10.05 uur: Opening door Liesbeth Grijsen (wethouder gemeente Deventer)

10.15: Showcase De Kien – Stadscampus en digitale technieken fysieke leefomgeving

10.30: De stedelijke transformatie van De Kien met behulp en gebruik van Digital Twin

10.45 uur Korte toelichting vervolg ochtend

10:45 uur: Pauze

11.15 uur : Deelsessies:

Deelsessie 1: Energietransitie: Kienergy

Data speelt een steeds centralere rol binnen bedrijven, gemeentes en ons persoonlijke leven. Maar hoe kan je data gebruiken voor een maatschappelijk doel? Bas Jan Kylstra (Topicus) en Erwin Bisschop (Inversable) nemen jullie mee in hoe zij nu al data gebruiken om de warmtetransitie te versnellen. Ze laten zien hoe zij hun data verzamelen, hoe deze data bewijst welke maatregelen werken (en welke niet) en hoe de data kan worden ingezet om mensen te motiveren. Bas Jan laat tot slot zien hoe je als gemeente met het platform Kienergy tot concrete toepassing komt en met behulp data een positieve impact op de maatschappij kan maken.

Deelsessie 2: Digital Twin als fundament voor het integrale ontwerpproces van de fysieke leefomgeving

De Kien heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een datafundament voor een integrale digital twin*. Graag nemen we je mee in de mogelijkheden van integraal ontwerpen en de meerwaarde van een digital twin in de verschillende fases van ontwerp tot beheer. Welke kansen biedt dit voor jouw werkgebied en hoe kun je een opgave, zoals hittestress of wateropslag dan het beste in een proces vormgeven?

*Bekijk deze video om een impressie te krijgen van een Digital Twin.

Deelsessie 3: Samenwerken aan een ‘Smart Bridge for the Future’

Een kijkje achter de schermen bij het project ‘Smart Bridge’ in de Kien. In de Kien werken we samen met gemeente, ingenieursbureaus en onderwijs (triple helix) aan de ontwikkeling van een nieuwe verbinding over de stadsgracht. Smart in deze fase is dat het samenwerken al helemaal vanaf het begin plaatsvindt. De resultaten van de opdrachten die de studenten onder begeleiding van de Kien partners uitvoeren zijn steeds de volgende stap in het proces. Tijdens deze sessie gaan we het gebied in. Aan de hand van een galerij loop je langs de analyse, visie en schetsontwerpen van de toekomstige slimme en duurzame verbinding.

12.00 uur: Lunch

13.15 uur: Lezing door Ruud Koornstra

14.00 uur: Pitchcarrousel met bedrijven die koploper zijn op gebied van datagedreven werken

14.55 uur Paneldiscussie met o.a. Liesbeth Grijsen (wethouder gemeente Deventer), Caspar de Jonge (ministerie van IenW) en Jan-Willem Wesselink (Future City Foundation)

15:15: Pauze
15.45: Deelsessies

Deelsessie 1: Grounded by data: Data, informatie en kennis voor klimaat in de Kien.

Data, informatie en kennis zijn het fundament voor effectief omgaan met klimaatverandering. In deze sessie zal Geert Roovers – lector Bodem en Ondergrond bij Saxion – je meenemen in de behoefte aan deze data, informatie en kennis. Samen met studenten van het Smart Sollution Semester van Saxion gaan we in deze interactieve sessie op zoek naar jouw behoefte aan data, informatie en kennis voor het omgaan met klimaatopgaven.

Deelsessie 2: Samen werken met data

Digitalisering verandert onze wereld en datagedreven werken wordt steeds belangrijker. We moeten slimmer en effectiever werken om alle opgaven en transities aan te kunnen. Al was het maar omdat er onvoldoende mensen zijn om straks al dat werk te doen. Digitalisering vraagt niet alleen om verandering binnen organisaties, maar ook een andere samenwerking tussen die organisaties. Jan Willem Wesselink zal op het podium in gesprek gaan met sleutelfiguren uit de Kien met een uitgesproken visie op dit vraagstuk. Uiteraard gaan ze hier ook graag over in gesprek met de zaal.

Deelsessie 3: Hackathon ‘Digital Twin meets Smart Bridge’

Met de informatie van de ochtend en inspiratie van de sprekers is het tijd om aan de slag te gaan. Hoe maken we de verbinding over de stadsgracht smart? Welke aspecten van ontwerp tot beheer en van gebruikersparticipatie tot omgevingsinformatie zijn waardevol om in de digital twin van de Kien te visualisatie voor verschillende doelgroepen? Tijdens deze brainstormsessie werken we multidisciplinair samen. Verschillende expertises en samen als bedrijfsleven, overheden en onderwijs. Jongprofessionals en ervaren senioren. Samen ga je aan de slag in deze sessie!

16:30 -17:30 Napraten onder genot van een drankje


 

Deze showcase maakt deel uit van het programma van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Wil je een overzicht van alle evenementen die vallen onder de City Deals ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ en ‘Slim Maatwerk’? Klik hier.

Nacht van de Stad

Locatie: Arnhem
08 oktober

Sinds enkele jaren vindt aan de vooravond van de Dag van de Stad, de Nacht van de Stad plaats. De Nacht van de Stad is een informele en inhoudelijke kennismaking met de gaststad, vol avondexcursies en met muzikale omlijsting.

Volg LinkedIn, Instagram en Twitter en houd dedagvandestad.nl in de gaten voor updates