Nacht van de Leefomgeving: Klimaatneutraal 2050: Hoe dan? 

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Startdatum: 14 november - 14 november
20:00 - 22:15
Het is technisch haalbaar: Nederland klimaatneutraal in 2050, inclusief de hier getankte bunkerbrandstof voor lucht- en zeescheepvaart. Dat constateerde het PBL in het rapport Trajectverkenning Klimaatneutraal 2050. Maar het op voorhand uitsluiten van opties maakt klimaatneutraliteit bijna onmogelijk, omdat de onmisbare bouwstenen waterstof en bio-grondstoffen hoe dan ook schaars zullen blijven. Als het technisch allemaal nét past, rijst de vraag hoe dat zal gaan in de weerbarstige realiteit.

Tijdens de Nacht gaat moderator Desiree Hoving over dit “Hoe dan” in gesprek met onder meer gedragswetenschapper Reint Jan Renes, Marjan Minnesma (Urgenda), Marko Hekkert (directeur PBL), Detlef van Vuuren (Winnaar Spinozapremie 2024), Silvio Erkens (Tweede Kamerlid VVD) en energie-expert Laetitia Ouillet. Natuurlijk worden de aanwezigen van harte uitgenodigd om mee te praten. De band Tegenwind zorg voor de muzikale omlijsting en de avond wordt afgesloten door Micha Wertheim.

De avond start om 20.00 uur,  inloop 19.30 uur en eindigt rond 22.15 uur met een aansluitende borrel.

Aanmelden en meer informatie

De bijeenkomst is ook online te volgen. Mocht u aanwezig willen zijn, geef dan per mail aan of u deze presentatie online of fysiek wil bijwonen. U kunt zich hier aanmelden.

Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) is het nationale instituut voor strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte. www.pbl.nl 

15 november – City Deal Kennis Maken Landelijke Kennisdelingsdag in Utrecht

Locatie: Sport College Utrecht - ROC Midden Nederland: Herculesplein 285, 3584 AA Utrecht
15 november
09:00 - 17:00
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken

Op 15 november vindt de tweede kennisdelingsdag van het City Deal Kennis Maken netwerk in 2024 plaats in Sport College Utrecht – ROC Midden Nederland: Herculesplein 285, 3584 AA Utrecht

Tijdens de twee jaarlijkse kennisdelingsdagen, delen de 20 CDKM-steden kennis, expertise en inspirerende voorbeelden met iedereen die geïnteresseerd is in de kennisverbinding tussen lokale overheid en kennisinstellingen en in het snijvlak van maatschappelijke opgaven en innovatief onderwijs en onderzoek. Docenten, onderzoekers, studenten, beleidsmakers, bestuurders en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom voor een programma vol workshops en excursies waarin rijke voorbeelden uit Utrecht en de andere CDKM-steden de revue zullen passeren.

Op het programma staan onder andere de volgende sessies:

  • Utrecht Leert Vernieuwend Opleiden: Samenwerken in de tussenruimte
  • Samen leren in de volle breedte: de kracht van diversiteit in het onderwijs
  • Samen de stad maken: jongeren als medemakers van de stad
  • Maatschappelijke Diensttijd (MDT)
  • Futures thinking: een blik in de toekomst van de City Deal Kennis Maken
  • Samenwerken aan maatschappelijke opgaven: mbo, hbo, wo en gemeente slaan de handen ineen

Let op: deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via: City Deal Kennis Maken Landelijke Kennisdelingsdag Utrecht (google.com)

Mede namens de Utrechtse CDKM-partners, graag tot ziens op 15 november!

Programma Landelijke CDKM-dag Utrecht

09:00 – 09:30  Inloop en ontvangst

09:30 – 10:30  Plenaire opening

10:30 – 10:45  Pauze

10:45 – 11:55  Sessies ronde 1

11:55 – 13:00  Lunchpauze

13:00 – 14:10  Sessies ronde 2

14:10 – 14:30  Pauze

14:30 – 16:00  Excursies

16:00 – 17:00   Netwerkborrel

 

N.B. Het programma wordt de komende dagen aangevuld

Ondertekening City Deal Tijdloze Grachten

Locatie: Future Green City Theater, Jaarbeurs Utrecht
Startdatum: 25 september - 25 september
Logo City Deal Tijdloze Grachten

Op 25 september wordt de 32ste City Deal ondertekend. De City Deal Tijdloze Grachten gaat van start tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in het Future Green City Theater. De vakbeurs vindt gelijktijdig plaats met het internationale Future Green City  Congres.  Zeven steden, drie ministeries, uitvoeringsorganisaties en andere instellingen ondertekenen de City Deal.

Lees het dubbelinterview met projectleider van de City Deal Tijdloze Grachten Annemarij Kooistra en FGC-initiatiefnemer Maarten Loeffen van Stadswerk voor meer informatie en bekijk de City Deal-pagina van Tijdloze Grachten.

Leerprogramma Ambtenaar van Nu

Locatie: Bureau EMMA, Wijnhaven 88 in Den Haag
Startdatum: 13 juni - 16 januari

Overheid van Nu, het kennis- en inspiratieplatform voor ambtenaren die Nederland beter willen maken, start op 13 juni met het leerprogramma Ambtenaar van Nu – handelen in vertrouwen.  Het programma bestaat uit vier interactieve live-events en verdiepende gesprekken met ambtenaren, burgers en experts; vier podcasts; verhalen op Overheidvannu.nl en LinkedIn; een slotevent en een (online) magazine. Het leerprogramma loopt van 13 juni 2024 t/m 16 januari 2025. Deelname is gratis, maar inschrijving is vereist.

Programma

Ambtenaar van Nu gaat over vier actuele thema’s binnen de overheid en hoe je daar praktisch en geïnspireerd me om kunt gaan:

  • Hoe creëer je vertrouwen tussen burger en ambtenaar?
  • Hoe bouw je een welvarende regio?
  • Hoe zorg je als uitvoerder voor beleid dat goed is voor de inwoner?
  • Hoe maak je van interbestuurlijk werken nu echt de norm?

Vier live events vormen belangrijke pijlers van het leerprogramma

Aanmelden

Lees meer over het programma Ambtenaar van Nu en meld je aan voor de reeks.

Organisatie

Het leerprogramma Ambtenaar van Nu is ontwikkeld door Overheid van Nu en bureau EMMA. Het platform Overheid van Nu is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Afbeelding Ambtenaar van Nu (c) Studio Wesseling

Afbeelding Ambtenaar van Nu (c) Studio Wesseling

Future Green City World Congress

Locatie: Beatrixtheater Utrecht
Startdatum: 23 september - 26 september
09:00 - 17:00
Future Green Cities

De stad met toekomst is groen en duurzaam! Daarom vindt van 23 tot en met 26 september 2024 het Future Green City World Congress in het Beatrix Theater in Utrecht plaats. Tijdens dit unieke congres delen ruim 3.000 experts uit de hele wereld vier dagen lang hun passie, kennis en expertise over de leefbare groene stad met toekomst.

Programma

De meest inspirerende voorbeelden van groene transformaties van steden uit de hele wereld komen aan bod. Er zijn ruim 170 sessies geselecteerd uit meer dan 250 ingediende voorstellen, waaronder: lezingen, masterclasses, serious games, debatten en science labs. Hiermee is een programma samengesteld van vertegenwoordigers uit 32 verschillende landen van over de hele wereld. Van Argentinië tot Canada en van Kameroen tot Taiwan.

Het aanbod is te ruim en veelzijdig om hier weer te geven. Bekijk het blokkenschema voor een overzicht. Een aantal highlights willen we je echter niet onthouden:

  • Vooraanstaande keynote sprekers: Kongjian Yu over zijn baanbrekende werk aan sponssteden, Adriaan Geuze over verhalende iconische openbare ruimtes en Carine Saloff-Coste over de indrukwekkende verandering die Parijs doormaakte naar een hotspot met een hoge biodiversiteit.
  • Field Trips XL: deelnemers kunnen fascinerende projecten in Nederland bezoeken. Er zijn excursies naar Deventer voor Aqua Thermal Energy aan de IJssel, Arnhem per fiets en naar andere interessante steden, zoals het stationsgebied en Triodos Park in Zeist, Zeven Steden Project in Rotterdam en de uitdagingen van de ‘zinkende stad’ Gouda.
  • Urban Trail Utrecht: hoe transformeer je een twaalfbaanssnelweg midden door de stad in een groene waterweg? Waar blijven de auto’s? En wat komt er bij zo’n herinrichting allemaal kijken? De Singel is een project van 20 jaar in het drukste deel van de stad en een instant succes sinds de oplevering. Met een boottocht laten vrijwilligers van Stichting Vergroening Singel zien hoe van stadswater een gezond ecosysteem is gemaakt.
  • Workshops XL: vier uur durende sessies waarbij deelnemers samen met experts werken aan concrete vraagstukken en oplossingen. Thema’s die voorbij komen zijn ‘De zero-emissie stad: de burgerdialoog’, ‘Technische uitdagingen: Park Making op een hoger niveau’ en ‘Daglicht uw rivieren en kreken’.

Aanmelden

Ticketprijzen van reguliere tickets variëren van 450 euro voor een dagticket tot 995 euro voor een passe-partout voor het hele congres (early birds). De prijzen zijn excl. BTW. Voor partijen die zijn aangesloten bij partnerorganisaties en voor young professionals, leerlingen en andere groepen gelden aantrekkelijke tarieven. Voor meer informatie en tickets, kijk op FGC2024.com.

Organisatie

Het Future Green City World Congress is een initiatief van Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland en Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). Zij brengen in Utrecht de werelden van groen en civiele techniek bij elkaar, in samenwerking met World Urban Parks (WUP),de International Federation of Municipal Engineering (IFME) en AIPH en uiteraard de gemeente Utrecht, de gaststad voor het congres. Als inhoudelijke partners hebben ook de ministeries van BZK, LNV, VWS en EZK zich aangesloten. Evenals de VNG en de provincie Utrecht. Een coalitie die het belang van de Future Green City onderschrijft.

Beeldmerk Future Green City

PBL Academielezing: Een nieuwe ronde New Towns en Vinex, het juiste antwoord op de wooncrisis?

Locatie: Planbureau voor de Leefomgeving, Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag
02 juli
15:00 - 16:45
Foto Stad van de Zon Heerhugowaard, Rob Poelenjee
Foto Stad van de Zon Heerhugowaard, Rob Poelenjee

PBL Academielezing over de woningbouwopgave door architectuurhistorica dr. Michelle Provoost

Nederland staat voor een enorme woningbouw- en verstedelijkingsopgave met de doelstelling één miljoen woningen aan de woningvoorraad toe te voegen. Om deze doelstelling te kunnen halen zet beleid opnieuw in op grootschalige verstedelijkingslocaties. Krijgen we een nieuwe ronde New Towns – steden in het weiland – en Vinex-wijken? Voor de Academielezing 2024 heeft PBL architectuurhistorica dr. Michelle Provoost uitgenodigd te spreken vanuit haar internationale expertise op grootschalige woningbouw.

Van welke eerdere ruimtelijke nota’s en projecten kunnen we leren en wat moeten we beter doen in toekomstige nieuwbouwgebieden? Willen we bouwen voor één levensfase of kunnen starters, gezinnen én pensionado’s er terecht? Hoe bouwen we een wijk voor iedereen, niet alleen voor de welgestelde middenklasse? En wat kunnen we leren van buitenlandse New Towns en wijkontwikkeling?

Reflectie en gesprek

Michelle Provoost

Na deze lezing volgt een gesprek. Beleidsmakers uit verschillende overheidslagen reflecteren vanuit hun werk op Provoost. Ook PBL-onderzoeker Christian Lennartz, die recent over dit onderwerp publiceerde, zal reageren op de lezing. Daarna is het woord aan de zaal.

Michelle Provoost is directeur van het International New Town Institute en partner bij Crimson Historians and Urbanists. Ze is gespecialiseerd in stedenbouwkundige geschiedenis, naoorlogse architectuur en hedendaagse stedelijke ontwikkeling. Door haar wereldwijde netwerk neemt zij het internationale perspectief nadrukkelijk mee in haar verhaal over de uitdagingen voor Nederland.

Aanmelden

De Academielezing vindt plaats in het Atrium van het PBL, Bezuidenhoutse weg 30 in Den Haag en wordt niet online gestreamd.  Meld je aan op de website van PBL.

Programma

14:30 Inloop

15:00 Welkom door PBL-directeur Marko Hekkert

15:10 Lezing ‘Een nieuwe ronde New Towns en Vinex?’ door Michelle Provoost

16:00 Reflectie vanuit beleid en PBL

16:15 In gesprek met de zaal

16:45 Napraten met een drankje

7 Juni – City Deal Kennis Maken Landelijke Kennisdelingsdag in Groningen

Locatie: Forum Groningen
Startdatum: 07 juni - 07 juni
10:00 - 17:00
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken

Op 7 juni vindt de eerste kennisdelingsdag van het City Deal Kennis Maken netwerk in 2024 plaats in het fraaie Forum Groningen.

Tijdens de twee jaarlijkse kennisdelingsdagen, delen de 20 CDKM-steden kennis, expertise en inspirerende voorbeelden met iedereen die geïnteresseerd is in de kennisverbinding tussen lokale overheid en kennisinstellingen en in het snijvlak van maatschappelijke opgaven en innovatief onderwijs en onderzoek. Docenten, onderzoekers, studenten, beleidsmakers, bestuurders en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom voor een programma vol workshops en excursies waarin rijke voorbeelden uit Groningen en de andere CDKM-steden de revue zullen passeren.

Let op: deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via https://forms.gle/LvvbnCsFUynzyf8i6

Mede namens de Groningse CDKM-partners: Hanze, Rijksuniversiteit Groningen, Alfa-college, Noorderpoort, WIJ Groningen en Gemeente Groningen: graag tot ziens op 7 juni!

Programma Landelijke CDKM-dag Groningen

10:00 – 10:45  Inloop en ontvangst

10:45 – 11:00  Plenair: Welkomstwoord door Wethoude Carine Bloemhoff

11:00 – 11:30  Plenair: Kennismaking met het Groningse kennisecosysteem en WIJS

11:30 – 11:40  Pauze

11:40 – 12:50  Sessies ronde 1

12:50 – 13:40  Lunchpauze

13:40 – 14:50  Sessies ronde 2

14:50 – 15:00  Pauze

15:00 – 16:30  Excursies

16:30 – 17:00   Netwerkborrel

Sessie 1: Studentensteunpunten
Bewoners van de stad Groningen zitten soms met grote of kleine vragen waar ze zelf niet direct een antwoord op weten. Voor die vragen staat WIJS voor hen klaar. Op maandag tot en met donderdag kunnen ze voor kleinschalige vragen terecht bij een van de steunpunten van WIJS. Steunpunten zijn locaties waar studenten van verschillende opleidingen zich inzetten om bewoners ondersteuning te bieden bij uiteenlopende vraagstukken. Zo zetten meer dan 70 studenten (mbo, hbo en wo) zich wekelijks in om bewoners met o.a. financiële, juridische, digitale of ondernemersvragen uit de brand te helpen. Op deze steunpunten geeft WIJS studenten in Groningen de kans om van betekenis te zijn voor de stad en zich tegelijk te ontwikkelen als professional door het inzetten van hun kennis en expertise. De input van bewoners is daarbij onmisbaar! Hoe werkt dat precies? En waar lopen we tegenaan?

Tijdens deze workshop vertellen Guillaume Maat (Coördinator Steunpunten) en Karst Dekkema (Projectmedewerker Wijs) hoe de studentensteunpunten zijn ingericht, hoe samenleving en onderwijs gezamenlijk optrekken in de inrichting van deze Steunpunten en kun je met coördinatoren en studenten in gesprek.

Sessie 2: Meet-o-Theek, de bibliotheek voor meetinstrumenten
Citizen Science, of burgerwetenschap, wordt al een geruime tijd ingezet als een manier om burgers actief in te zetten in de dataverzameling voor wetenschappelijk onderzoek. Maar tegelijkertijd kan burgerwetenschap ook ingezet worden als instrument voor wetenschapscommunicatie, om deelnemers inzicht te geven in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en tegelijkertijd de wetenschap en de samenleving met elkaar te verbinden.

Precies deze twee doelen probeert het burgerwetenschapsprogramma ‘CurioUs?’ van Rijksuniversiteit Groningen en Forum Groningen te combineren door
1. het uitvoeren van burgerwetenschapsprojecten op basis van wetenschappelijke vragen van wetenschappers
2. de Meet-o-Theek, een uitleenloket voor meetapparatuur die nieuwsgierige bewoners in staat stelt om zelf aan de slag te gaan met hun eigen vragen.

Niels Alberts (Coördinator Wetenschapswinkel) geeft in deze workshop een korte introductie over burgerwetenschap en het CurioUs -programma, leer je hoe CurioUs burgerwetenschap inzet en ga je uitzoeken hoe je burgerwetenschap interessant maken voor zowel burger als wetenschapper. CurioUs is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en het Forum Groningen.

Sessie 3: Strategische Kennisallianties
Het Akkoord van Groningen is het strategisch samenwerkingsverband van Groningse kennisinstellingen, het Martini Ziekenhuis, de provincie Groningen en de gemeente Groningen. Dit verband stimuleert onderwijs, onderzoek en innovatie, essentiële motoren van de kenniseconomie en maatschappelijke oplossingen. De interactie tussen onderzoekers, beleidsmakers, studenten, docenten en bestuurders floreert, hoewel samenwerking en programma-opzet niet altijd soepel verlopen. Strategische afstemming tussen kennisinstellingen en lokaal bestuur is cruciaal om de aanwezige kennis optimaal en duurzaam te benutten. In Amsterdam is een vergelijkbare samenwerking gaande binnen het nationaal programma Samen Nieuw West, een van de twintig nationale programma’s. Hier bouwt een kenniscoalitie, inclusief de kennisinstellingen aan “Werkend Leren,” waarbij studenten, docenten en onderzoekers zich verbinden aan vijf maatschappelijke opgaven.

Deze sessie belicht de vormgeving en duurzame verbinding van onderwijs-en onderzoeksactiviteiten van mbo, hbo, en wo aan maatschappelijke opgaven door Bert Oosterkamp (Beleidsadviseur UMCG), Eva Dekker (Senior bestuurssecretaris Noorderpoort), Nadia Amraoui (Adviseur Akkoord van Groningen) en Rob Andeweg (Programmamanager HvA in de Stad).

Sessie 4: Stadslabs & Hybride Leeromgevingen
In de twintig steden van het City Deal Kennis Maken netwerk, zijn diverse leeromgevingen te vinden. Soms fysiek aanwezig in de wijk, zoals buurtcampussen en stadslabs, soms in een gemengde vorm. Welke methodieken kunnen worden gebruikt bij het samenbrengen van maatschappij en kennisinstellingen, van bewoners en studenten? Diverse voorbeelden en werkwijzen worden in deze workshop gedeeld. Allereerst door Marcel Kesselring, programmamanager bij het bruisende Urban Living Lab Breda dat in de loop der jaren gegroeid is van experimenteren en leren samenwerken richting een duurzame strategische alliantie tussen onderwijsinstellingen, gemeente Breda en stadsbrede programma’s. Daarnaast zal Barbara Winkelhuijzen, Projectleider en Kennismakelaar CDKM bij Fontys delen hoe in Eindhoven en Tilburg maar liefst 131 Hybride Leeromgevingen (HLO’s) onderwijs, onderzoek en leren in de praktijk samen brengt.

Sessie 5: Wederkerig leren in de Waaier
Wijkinzet Jongeren en Studenten (WIJS) draait sinds dit jaar drie Ateliers, ‘multilevel’ onderwijsprogramma’s in wijkcentra in Groningen en Hoogezand. In deze Ateliers gaan studenten mbo, hbo en universiteit gezamenlijk met een vraagstuk uit de wijk aan de slag. Wat zijn de kernprincipes van deze ateliers? En op welk didactisch framework zijn ze gestoeld? Hoe zorg je voor een effectief programma, waar zowel de studenten mbo, hbo en wo als de bewoners uit de wijk wat aan hebben? Vincent Hazelhoff (Projectleider CDKM Groningen) en Tabatha Ros (student-assistent RUG) vertellen meer over wederkerig leren in ‘de waaier’, de krachten, maar ook de dilemma’s rondom deze onderwijsvormen.

Sessie 6: De Wetenschapswinkelmethode
Hoe verbind je kennis en inzichten van de wetenschap en het maatschappelijke domein met elkaar? En hoe zorg je dat de universiteit kan bijdragen en het oplossen en agenderen van verschillende maatschappelijke uitdagingen? In deze interactieve sessie laat Yorick Karseboom (voorzitter Wetenschapswinkels RUG) zien hoe de wetenschapswinkels van de RUG samenwerken met verschillende lokale initiatieven om op deze manier maatschappij en wetenschap te verbinden. Via de wetenschapswinkels wordt onderzoek gedaan voor maatschappelijke organisaties, van buurtgroepen tot grotere non-profit; vaak door studenten onder begeleiding van wetenschappelijke staf. Omdat de studenten er studiepunten voor krijgen, is deze service gratis. Zo kan elke organisatie er gebruik van maken. De student leert, de organisatie krijgt onderzoekscapaciteit, de onderzoeker krijgt data en kan wellicht publiceren en de universiteit creëert een directe impact. Daarnaast brengt het de burger op een andere manier in aanraking met wetenschap.

Tijdens deze workshop wordt de wetenschapswinkelmethode uitgelicht, alsmede verschillende geslaagde projecten met lokale partners. Daarnaast denken we samen na over de verschillende uitdagingen die komen kijken bij het navigeren tussen de wetenschap en de samenleving.

Sessie 7: Werken in netwerkorganisaties
Veel opgaven uit het onderwijs en de maatschappij overstijgen de grenzen van één organisatie. Zo ook de opgave van WIJS: Studenten en inwoners in Groningen met elkaar verbinden, zodat ze van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken. WIJS bestaat daardoor uit meerdere partijen uit de samenleving en het onderwijs die hun krachten bundelen om zo domein overstijgend samen te werken. Dit wordt ook wel een netwerkorganisatie genoemd. Dit klinkt mooi, maar hoe doe je dat nu echt? Want deelname aan een netwerkorganisatie als WIJS betekent dat je automatisch werkt aan de doelen en belangen van andere betrokkenen. Een fundamentele kernactiviteit van WIJS is daarom samenwerken vanuit de waarden: gelijkwaardigheid, gedeelde verantwoordelijkheid en wederkerigheid.

Pascal de Jong (Projectmanager Gemeente Groningen) en Anne Kraanen (Projectleider Wij Groningen) delen hoe je deze drie waarden op kan nemen in je dagelijkse organisatie en samenwerking. We gaan met elkaar: bespreken hoe je ambities en belangen helder krijgt, oefenen hoe halen en brengen in evenwicht kan blijven en do’s en dont’s.

Sessie 8: Masterplan Campussen – Vitaliteitscampus
Onze leefomgeving wordt steeds sneller en ingewikkelder. Tegelijkertijd stijgt onze levensverwachting en hebben we andere, soms zelfs nieuwe vaardigheden en levenshoudingen nodig om actief te blijven meedoen. De Vitaliteitscampus draagt bij aan de kwaliteit van leven in onze samenleving en loopt voorop in de realisatie van een vitale regio. In de Vitaliteitscampus werken overheden, bedrijfsleven en onderwijs samen met elkaar aan vitaliteitsvraagstukken in Groningen en Drenthe. De Vitaliteitscampus is één van de aangewezen locaties voor ontwikkeling tijdens de pilotfase van Masterplan Campussen.

Het doel van de Vitaliteitscampus is het realiseren van wendbaar en toekomstbestendig mbo-onderwijs dat breed opgeleide professionals aflevert of bijschoolt. Dit om nóg beter aan te sluiten bij de vragen uit de praktijk en de behoefte en vraagstukken vanuit de samenleving. Leer meer over de rollen, ambities en totstandkoming van de Vitaliteitscampus van Ineke Yska (Directeur Innovatie & Strategie Alfa-college) en Jasper van Buiten (Programmamanager Vitaliteitscampus Alfa-college).

Excursie 1: CrossWise
CrossWise is een omvangrijk en langjarig samenwerkingsprogramma in Noord-Nederland tussen vier noordelijke onderwijsinstellingen (Alfa-college, Noorderpoort, NHL Stenden Hogeschool en Hanze Groningen), SPOT en de gemeente Groningen. Deze samenwerking is gericht op de toekomstbestendigheid van de deelnemende partijen. Zo werken we aan de aansluiting van het onderwijs op de praktijk, leiden we jonge talenten van uiteenlopende beroepsopleidingen op tot professionals in de podium- en evenementenbranche en bereiden we SPOT (De (nieuwe) Oosterpoort en de Stadsschouwburg) voor op toekomstige ontwikkelingen.

CrossWise doet dit door in De Oosterpoort een bruisende experimenteer- en praktijkomgeving te bieden, waar studenten en docenten van de verschillende onderwijsinstellingen én cultuurprofessionals van SPOT samen leren en innoveren. Dat gebeurt onder andere in innovatielabs, tijdens projecten en stages. Tijdens deze excursie maak je meer kennis met CrossWise via een interactieve presentatie en een korte rondleiding door SPOT.

Excursie 2: stadswandeling
Leer het bruisende Groningen beter kennen tijdens een stadswandeling! Startend vanuit het Forum, een van de bekendste landmarks van de stad, brengt een stadsgids de geschiedenis van de Stad tot leven. De stadswandeling leidt je door de sfeervolle straten en interessante gebouwen die Groningen te bieden heeft. Zo ontdek je de geschiedenis van Groningen, maar ook de nieuwste ontwikkelingen, zoals de recentelijke herinrichting van de Grote Markt.

Nacht van de Stad

Locatie: Apeldoorn
03 november
18:00 - 00:00

Sinds de eerste editie in Den Haag in 2019 is de Nacht van de Stad niet meer weg te denken uit de agenda van stedelijke professionals. Aan de vooravond van de Dag van de Stad op uitnodiging van de gaststad het kloppende hart van de stad beter leren kennen door excursies en avondsafari’s – wie wil dat nou niet? Dit jaar werkt gaststad Apeldoorn aan een gevarieerd programma. Binnenkort lees je er meer over op dedagvandestad.nl. We hopen je graag te zien, natuurlijk op de Dag van de Stad op 4 november, maar ook al in de avondschemer op de dag ervoor. Boek dus snel je overnachting!

Dag van de Stad Apeldoorn

Locatie: Theater Orpheus, Apeldoorn
04 november
09:00 - 18:00

Ontdek wat geluk betekent tijdens de Dag van de Stad 2024 in het groene en royale Apeldoorn. Op maandag 4 november nodigen we je uit om vanuit de hoofdstad van de Veluwe op zoek te gaan naar wat inwoners in de stad en omstreken gelukkig maakt.

Dit jaar verzamelen stedelijke professionals uit het hele land zich op 4 november, en de die hards natuurlijk al op 3 november voor de Nacht van de Stad, in Apeldoorn voor hét congres over stedelijke vraagstukken. We staan weer garant voor een vol en gevarieerd programma, met last lectures van topsprekers, ontwerpateliers, excursies en nog veel meer. Aanmelden kan nu! Schrijf je hier in voor de Dag van de Stad 2024. Benieuwd naar het programma? Hier vind je het blokkenschema.

Zo blijf je op de hoogte

We houden je graag op de hoogte. Meld je aan voor updates via [email protected]. Of volg ons op LinkedInInstagram of X en houd dedagvandestad.nl in de gaten.

City Deal Fietsen voor Iedereen: Opening Ambachtscentrum Fiets (Maastricht) door staatssecretaris Heijnen

Locatie: Ambachtscentrum Maastricht, Watermolen 14, Maastricht
29 maart
14:30 - 16:30

Op vrijdag 29 maart opent staatssecretaris Viviane Heijnen van Intrastructuur en Waterstaat in Maastricht het Ambachtscentrum Fiets.

Het Ambachtscentrum Fiets is een een grote werkplaats van 1100m2 waar tweedehands fietsen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden gerepareerd. De fietsen worden vervolgens door de Fietsbank op een locatie in de wijk gratis weggegeven aan mensen die in armoede leven. Ook worden de gerepareerde fietsen verkocht in de kringloopwinkel die direct achter deze werkplaats ligt. Alle materialen worden gerecycled. E-fietsen worden gerepareerd en omgebouwd tot een gewone fiets indien de accu echt niet meer te repareren is. Van overgebleven materialen wordt kunst gemaakt. Slechts een kleine hoeveelheid restmateriaal wordt uiteindelijk afgevoerd naar het milieupark. Het personeel leert van elkaar en heeft meer faciliteiten.

Ook wethouder Mobiliteit John Aarts en burgemeester Wim Hillenaar van Maastricht zijn aanwezig bij de feestelijke opening, evenals projectleider Monique Verhoef van de City Deal Fietsen voor Iedereen. Maastricht neemt actief deel aan de City Deal en het Ambachtscentrum Fiets is dan ook een trots onderdeel van de deal.