Landelijke City Deal Kennis Maken Kennisdelingsdag Delft 13 juni 2025

Locatie: TU Delft campus X: Mekelweg 8, 2628 CD Delft
13 juni
10:00 - 17:30
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken
Gezicht op Delft, de skyline met het stadhuis bij een ondergaande zaan

Ben jij beleidsmaker, bestuurder, docent, onderzoeker of student? Of heb je simpelweg interesse in innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen? Mis dan de Kennisdelingsdag van de City Deal Kennis Maken niet!

Dit evenement vindt plaats in het bruisende “X” op de TU Delft campus. Ontdek in workshops, kennisdeelsessies en excursies hoe lokale overheden en kennisinstellingen in Delft en de 19 andere CDKM-steden samenwerken. Het thema van de dag is Denken en doen in co-creatie op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en leefbaarheid in Delft. We verkennen onderwerpen als: kansengelijkheid, vertrouwen, domein-overstijgend samenwerken en learning communities.

Het programma biedt zoals elke Kennisdelingsdag een mix van plenaire sessies, interactieve workshops, excursies en een netwerkborrel. Houd voor meer informatie deze website in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief van de City Deal.

Aanmelden

Deelname is GRATIS, maar inschrijving is verplicht. Registreer je hier en zorg dat je erbij bent!

Tijdschema

  • 09:30 – 10:00 Inloop en ontvangst
  • 10:00 – 10:45 Plenaire opening met burgermeester Marja van Bijsterveldt
  • 11:00 – 12:15 Deelsessies ronde 1
  • 12:15 – 14:30 Lunch en excursies
  • 15:00 – 16:15 Deelsessies ronde 2
  • 16:15 – 17:30 Netwerkborrel

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen voor een dag vol kennis, inspiratie en waardevolle connecties!
De City Deal Kennis Maken wordt uitgevoerd in opdracht van de ministeries van OCW en BZK, Agenda Stad, Regieorgaan SIA, Netwerk Kennissteden Nederland, Vereniging Hogescholen en Universiteiten van Nederland.

Mede namens de Delftse partners Gemeente Delft, TU Delft, Haagse Hogeschool, Inholland en ROC Mondriaan, graag tot 13 juni!

Boekpresentatie ‘Zo kan het ook: leren van successen in het openbaar bestuur’

Locatie: Nieuwspoort, Den Haag
20 maart
16:30

In Zo kan het ook, onder redactie van Paul ’t Hart, Erik-Jan van Dorp en Wouter Jan Verheul, worden de vaak ongeziene en als vanzelfsprekend beschouwde prestaties van de Nederlandse overheid belicht. Want in deze tijden van pijnlijke episodes als de toeslagenaffaire en de aardbevingsschade in Groningen, zou je bijna vergeten dat Nederland over het algemeen een goed bestuurd land is.

Zo kan het ook is in de eerste plaats bedoeld voor iedereen die in of voor de publieke sector werkt. Om je eraan te herinneren dat je te midden van alle dagelijkse uitdagingen, frustraties en imperfecties goed bestuur er niet alleen toe doet, maar ook gewoon kunt realiseren.

Omslag van het boek 'Zo kan het ook' met een hoofdstuk van Eva Vermeulen over de werkwijze in City DealsIn Zo kan het ook, lees je verhalen die variëren van ruimtelijk tot sociaal beleid, van veiligheidsaanpak tot diplomatie en nog veel meer. Vijftien Nederlandse wetenschappers, uitvoerders en actieonderzoekers delen hun succesverhalen uit de publieke sector. Eén van hen is Eva Vermeulen, onderzoeker bij Platform31, die haar afstudeeronderzoek deed naar de experimentele werkwijze in City Deals. In een boek over overheidsprestaties en -innovaties, mag interbestuurlijk samenwerken natuurlijk niet ontbreken, en wie interbestuurlijk samenwerken zegt, zegt ‘Agenda Stad’ en ‘City Deals’.  Daarnaast komen in het boek ook directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen Chris Kuijpers en (regio) dealmaker Willemien Vreugdenhil van het ministerie van BZK aan het woord.

Kortom, ben jij als ambtenaar of bestuurder hard op zoek naar oplossingen voor de complexe opgaven van vandaag en morgen, lees dan dit boek en maak kennis met de auteurs tijdens de boekpresentatie. Deze vindt op donderdag 20 maart 2025 plaats vanaf 16:30 in Nieuwspoort in Den Haag. Het eerste exemplaar wordt dan aangeboden aan Gert-Jan Buitendijk, secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken en voorzitter van het SGO, het overlegorgaan van de secretarissen-generaal van alle departementen.

Lees meer over het boek en de boekpresentatie op de website van de Universiteit Utrecht of bestel het boek alvast op de website van Boom Uitgevers.

Binnenkort lees je op Agendastad.nl een uitgebreid interview met Eva Vermeulen over haar bijdrage aan het boek.

Dag van het Bestuur

Locatie: Kunstlinie, Esplanade 10 1315 TA Almere
17 maart
09:15 - 17:30
Banner Dag van het Bestuur 2025

Kom op maandag 17 maart naar Almere, naar de Dag van het Bestuur 2025. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties presenteert hier de ‘De Staat van het Bestuur 2024’ en biedt daarbij een dagprogramma vol inspiratie en verdieping aan.

Sta hier even stil om gerichter in beweging te kunnen komen, en verdiep je met collega-bestuurders, raadsleden, statenleden, ambtenaren, gedeputeerden, CdK’s, wetenschappers en geïnteresseerden uit het hele land in actuele vraagstukken over onze democratie en bestuur op decentraal niveau. Verken samen de oplossingen die onze gemeenten en andere decentrale overheden responsief, slagvaardig en democratisch maken. En krijg grip op jouw toekomst en die van alles waarvoor je staat.

Laat je inspireren door een bruisend dagprogramma vol lezingen en workshops met toonaangevende wetenschappers, publicisten en ervaringsdeskundigen.

Aanmelden

Lees meer over het programma en meld je snel aan op dagvanhetbestuur.nl.

Slotbijeenkomst City Deal Energieke Wijken, Duurzaam en Sociaal

Locatie: De Ontdekhal Utrecht, Gageldijk 182, Utrecht
03 april
09:30 - 17:00
Banner Slotbijeenkomst City Deal Energieke Wijken

Op donderdag 3 april 2025 sluiten we vier jaar City Deal Energieke Wijken af met een inspirerende dag vol inzichten, praktijkervaringen, ontmoetingen en vervolgstappen in het verduurzamen van kwetsbare wijken met oog voor sociale impact. De bijeenkomst is bedoeld voor gemeenten, woningcorporaties, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en andere partners die actief werken aan energietransitie en sociale verduurzaming van wijken.

Programma

Wat kun je verwachten? Een inspirerend programma met praktijkvoorbeelden, verdiepende sessies en netwerkmogelijkheden om samen verder te bouwen aan oplossingen voor energiearmoede, bewonersbetrokkenheid en duurzame wijkontwikkeling. Lees hier het volledige programma. Alvast een bloemlezing:

  • Achter de voordeur – De eerste stap in de energietransitie is de stap over de drempel bij bewoners. Met experts Anke van Hal en Marianne de Koning kijken we terug op vier jaar City Deal. Hoe gaan we in gesprek met bewoners en wat zijn beproefde aanpakken?
  • Inspirerende fouten, lessen en slimme aanpakken – Wat werkt (niet)? In onze breakouts duiken we in de grootste lessen van gemeenten en leren we van praktijkvoorbeelden zoals de Doorbraakgarage, de ISDE-aanpak en de gebiedsgerichte aanpak van gespikkeld bezit.
  • Van buurtinitiatief naar succesverhaal – Hoe ondersteun je bewoners die zélf aan de slag willen? LSA en de Energiebank Arnhem delen inspirerende voorbeelden van buurten waar energiearmoede wordt aangepakt met slimme en sociale oplossingen.
  • Energiearmoede en gezondheid – TNO presenteert de nieuwste cijfers over energiearmoede en gezondheid. Hoor de praktijkverhalen in de live podcast met Heerlense huisarts Micha Lutgens of ontdek hoe je het dashboard Geldstromen kunt inzetten.
  • Keynote: de blik vooruit – Hoe zorgen we ervoor dat energiearmoede op de agenda blijft? We gaan in gesprek met o.a. Lodewijk Asscher (TNE) en Casper Gelderblom (wethouder Heerlen) over de toekomst van energierechtvaardigheid. Koen Straver (TNO) trapt dit deel af met een presentatie over cijfers energiearmoede en een doorkijk naar de acties die nodig zijn voor een effectieve aanpak binnen de Europese regelgeving.
  • En verder… – Ga in gesprek met partners op het Ontmoetingsplein, ontdek nieuwe tools en projecten, bezoek de Utrechtse Beroepentuin en laat je inspireren door verrassende invalshoeken.

Aanmelden

Wil je zeker zijn van een plek? Meld je dan snel aan en graag tot ziens op 3 april!

Dag van de Stad in Enschede

Locatie: Enschede
10 november
09:00 - 18:00
Sfeerbeeld 700 jaar Enschede

In 2025 viert Enschede 700 jaar stadsrechten, en dat doet de stad groots: het is de gaststad voor de Dag van de Stad 2025. Op maandag 10 november laat Enschede met diverse andere steden en regio’s zien hoe zij vooroplopen in innovatieve, sociale en duurzame stedelijke groei.

Enschede is een stad die groeit en vernieuwt

Enschede is een creatieve, technische en innovatieve stad met groene longen. Het grootstedelijk hart van Oost-Nederland. Met ambitieuze plannen voor de Spoorzone Hengelo-Enschede, waar duizenden nieuwe woningen en banen gerealiseerd worden, de versterking van het ondernemersklimaat en een toekomstgerichte duurzame stadsontwikkeling, werkt Enschede aan een sterke, sociale en innovatieve regio. Energiearmoede aanpakken, investeren in leefbare wijken zoals Hanenberglanden en inzetten op technologie en duurzaamheid staan hoog op de agenda.

Op dedagvandestad.nl lees je onder andere updates over programmaonderdelen. Meld je aan voor updates via [email protected]. Zodra de contouren van het programma bekend zijn, zullen we de informatie ook in dit event publiceren.

Slotevent City Deal ‘Slimme Stad, Zo Doe Je Dat’

Locatie: Prodentfabriek Amersfoort
23 januari
12:00 - 18:00
Georganiseerd door City Deal Een Slimme Stad, zo doe je dat
Logo van de slotbijeenkomst van de City Deal Een Slimme Stad, Zo Doe je Dat, met de datum van het evenement - 23 januari 2025 en de locatie, de Prodentfabriek in Amersfoort.

Bekijk hier het programma (wijzigingen voorbehouden)

Aan alles komt een eind, dus ook aan zoiets leuks als de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat.’

We stoppen ermee

De City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ loopt formeel af op 31 december en de stuurgroep heeft besloten de City Deal niet te verlengen. Dat is omdat we vinden dat de smartcitymarkt in een volgende fase is gekomen. Van innovatie naar opschaling . Het DMI-ecosysteem is daar het mooiste voorbeeld van. De City Deal stopt dus wegens succes .

Er zijn slechts 100 plekken beschikbaar, waarbij City Deal-partners voorrang krijgen. Meld je snel aan om verzekerd te zijn van een plek op dit inspirerende event. Meld je hier aan 

Slotevent City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ – Vier samen met ons de toekomst van slimme steden

Kom naar het feestelijke slotevent van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’, waarin we in een talkshow-setting terugblikken op alles wat we samen hebben bereikt én een blik vooruit werpen op wat er nog in het verschiet ligt. Dit event markeert het einde van een bijzondere samenwerking, en biedt jou de kans om inspiratie op te doen en waardevolle inzichten te delen.

Dit hebben we geleerd

We vertellen wat we hebben geleerd in vijf jaar City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat.’ We gaan in op de outcome en output en trekken ook de lessen uit het proces zelf. Maar we kijken vooral vooruit. Hoe hebben we de uitkomsten geborgd en wat gaan we er mee doen.

We genieten van wat we hebben gedaan

Vijf jaar is een flinke tijd. Daar deden veel leuke mensen aan mee en dat leverde mooie verhalen op. De vertellen we. Omdat het niet alleen draait om wat je oplevert, maar ook hoe en met wie.

Lancering van ons nieuwe boek ‘Van slimme stad naar ecosysteem’

Vijf jaar na het verschijnen van het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ werken we dit jaar aan de ‘late sequel’ ‘Van slimme stad, naar ecosysteem’ heeft. Dit boek is onderdeel van de borging van de resultaten van de City Deal.

In dit boek laten we zien wat het betekent om samen te werken in een ecosysteem. En wat we de afgelopen jaren hebben gedaan in de City Deals (het boek rondt dat af) en hoe de resultaten worden geborgd in onder andere DMI.

En door…

We kijken vooruit. Naar opgestarte initiatieven als het DMI-ecosysteem en alles wat er nog kan komen. Meld je hier aan voor het slotevenement van de City Deal ‘Een slimme stad, ZO DOE JE DAT!

Mis deze unieke gelegenheid niet om met gelijkgestemden te praten, jouw ideeën te delen en geïnspireerd te raken door de resultaten en toekomstvisies van slimme steden. Samen maken we van deze afsluiting een startpunt voor iets nieuws.

Dit jaar ronden we de City Deal af en borgen we de resultaten. Dat laten we zien in dit slotevenement. Zorg dat je erbij bent!
__________________________________

Datum: 23 januari 2025
Tijd: 12:00 – 18:00
Locatie: Prodentfabriek Amersfoort

Meld je hier aan 

Nacht van de Leefomgeving: Klimaatneutraal 2050: Hoe dan? 

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Startdatum: 14 november - 14 november
20:00 - 22:15
Het is technisch haalbaar: Nederland klimaatneutraal in 2050, inclusief de hier getankte bunkerbrandstof voor lucht- en zeescheepvaart. Dat constateerde het PBL in het rapport Trajectverkenning Klimaatneutraal 2050. Maar het op voorhand uitsluiten van opties maakt klimaatneutraliteit bijna onmogelijk, omdat de onmisbare bouwstenen waterstof en bio-grondstoffen hoe dan ook schaars zullen blijven. Als het technisch allemaal nét past, rijst de vraag hoe dat zal gaan in de weerbarstige realiteit.

Tijdens de Nacht gaat moderator Desiree Hoving over dit “Hoe dan” in gesprek met onder meer gedragswetenschapper Reint Jan Renes, Marjan Minnesma (Urgenda), Marko Hekkert (directeur PBL), Detlef van Vuuren (Winnaar Spinozapremie 2024), Silvio Erkens (Tweede Kamerlid VVD) en energie-expert Laetitia Ouillet. Natuurlijk worden de aanwezigen van harte uitgenodigd om mee te praten. De band Tegenwind zorg voor de muzikale omlijsting en de avond wordt afgesloten door Micha Wertheim.

De avond start om 20.00 uur,  inloop 19.30 uur en eindigt rond 22.15 uur met een aansluitende borrel.

Aanmelden en meer informatie

De bijeenkomst is ook online te volgen. Mocht u aanwezig willen zijn, geef dan per mail aan of u deze presentatie online of fysiek wil bijwonen. U kunt zich hier aanmelden.

Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) is het nationale instituut voor strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte. www.pbl.nl 

15 november – City Deal Kennis Maken Landelijke Kennisdelingsdag in Utrecht

Locatie: Sport College Utrecht - ROC Midden Nederland: Herculesplein 285, 3584 AA Utrecht
15 november
09:00 - 17:00
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken

Op 15 november vindt de tweede kennisdelingsdag van het City Deal Kennis Maken netwerk in 2024 plaats in Sport College Utrecht – ROC Midden Nederland: Herculesplein 285, 3584 AA Utrecht

Tijdens onze kennisdelingsdagen, delen de 20 CDKM-steden kennis, expertise en inspirerende voorbeelden met iedereen die geïnteresseerd is in de kennisverbinding tussen lokale overheid en kennisinstellingen en werkzaam is op het snijvlak van maatschappelijke opgaven en innovatief onderwijs & onderzoek. Docenten, onderzoekers, studenten, beleidsmakers, bestuurders en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom voor een programma vol workshops en excursies waarin rijke voorbeelden uit Utrecht en de andere CDKM-steden de revue zullen passeren (zie hieronder voor meer informatie over de sessies en sprekers).

Let op: deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via: City Deal Kennis Maken Landelijke Kennisdelingsdag Utrecht

Mede namens de Utrechtse CDKM-partners, graag tot ziens op 15 november!

Programma Landelijke CDKM-dag Utrecht

09:00 – 10:00  Inloop en ontvangst

10:00 – 10:40  Plenaire opening:

10:40 – 10:45  Pauze

10:45 – 11:55  Sessies ronde 1

11:55 – 13:00  Lunchpauze

13:00 – 14:10  Sessies ronde 2

14:10 – 14:30  Pauze

14:30 – 16:00  Excursies

16:00 – 17:00   Netwerkborrel

Opening

Kennismaking met het Utrechtse ecosysteem met dagvoorzitter Noortje Braaksma. De panelleden bestaan uit:

  • Ronald Venderbosch – Lid van de directieraad en concerndirecteur Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen, Gemeente Utrecht
  • Tamara Madern – Directeur Instituut voor Recht en lector schuldpreventie, Hogeschool Utrecht
  • Nicoline Meijer – Directeur Marketing & Communicatie, ROC Midden Nederland
  • Jorg Huijding – Hoogleraar Maatschappelijke betrokkenheid in het hoger onderwijs en Directeur masteropleiding Pedagogische wetenschappen, Universiteit Utrecht

Sessie – Utrecht Leert Vernieuwend Opleiden: Samenwerken in de tussenruimte (ronde 1)

In deze sessie wordt het programma Utrecht Leert Vernieuwend Opleiden gepresenteerd. Dit programma stimuleert vernieuwende vormen van opleiden en professionaliseren, met daarbij de focus op de domeinoverstijgende samenwerking tussen het educatieve, sociale en pedagogische domein. We bespreken hoe er in een “tussenruimte” gewerkt wordt – waar professionals van verschillende vakgebieden samenkomen en elkaar versterken.  Het project Bruggenbouwers & Grensverleggers wordt uitgelicht en we tonen het waartoe van domeinoverstijgende samenwerking. Daarnaast zal  het belang van “boundary crossing”, ofwel het leren samenwerken over domeingrenzen heen, toegelicht worden. Tot slot bespreken we hoe deze samenwerkingen toekomstbestendig kunnen worden gemaakt en welke rol de City Deal Kennis Maken hierin kan spelen.

Drie belangrijke initiatieven binnen de stad Utrecht vormen de inkadering van deze sessie: de Utrechtse Onderwijsagenda, Utrecht Leert, en Utrecht Leert Vernieuwend Opleiden. Samen vormen deze programma’s een katalysator voor vernieuwende vormen van onderwijs en samenwerking in de stad, waarbij de focus ligt op het bouwen van gemeenschappen die de grenzen van educatieve, sociale en pedagogische domein overstijgen.

Sprekers in deze sessie:

  • Anton Boonen – Lector Duurzame Gemeenschappen  en Programmamanager Utrecht Leert Vernieuwend Opleiden, Hogeschool Utrecht
  • Bart Selten – Teamleider Welzijn College, ROC Midden Nederland
  • Noëlle Mabesoone – Student, Universitaire pabo

Sessie – Samen de stad maken (ronde 1)

De gemeente Utrecht wil meer jongeren betrekken bij de ontwikkeling van de stad. Zowel door meer het geluid van jongeren op te halen, als initiatieven te stimuleren. Daarnaast zijn frisse blikken nodig voor een frisse kijk op de uitdagingen in de steden. Maar hoe geef je zo’n samenwerking goed vorm? Niet incidenteel, maar structureel. En met impact voor de studenten én voor de stad? Daarover gaan we met elkaar in gesprek! Met voorbeelden uit Utrecht en vanuit de groep.

Sprekers in deze sessie:

  • Jennifer Rack-Lekkerkerker – Beleidsadviseur Kinderrechten, Vreedzaam & Jeugdparticipatie, Gemeente Utrecht
  • Jasper Stoorvogel – Projectleider Participatie en Initiatief, Gemeente Utrecht
  • Jorg Huijding – Hoogleraar Maatschappelijke betrokkenheid in het hoger onderwijs en Directeur masteropleiding Pedagogische wetenschappen, Universiteit Utrecht

Sessie – Inner Development Goals: een routekaart voor niet-reguliere vaardigheden? (ronde 1)

Welke vaardigheden hebben studenten nodig om écht impact te maken in een snel veranderende wereld? Tijdens deze deelsessie duiken we in de Inner Development Goals (IDG’s) als raamwerk om niet-reguliere vaardigheden – zoals veerkracht, kritisch denken en zelfbewustzijn – zichtbaar en ontwikkelbaar te maken. Na een introductie over de IDG’s gaan we in gesprek met CDKM-trajectleiders en het publiek. Hoe helpen CDKM-projecten studenten om deze unieke vaardigheden op te doen? En kunnen de IDG’s fungeren als routekaart om deze waardevolle skills concreet te benoemen?

Sprekers van deze sessie:

  • Ingrid Paalman-Dijkenga – Lector goede onderwijsprakijken, Hogeschool Viaa
  • Christiaan Seemann – Landelijk programmamanager CDKM

Sessie – Gemeentelijke opgaven verbinden aan vervolgonderwijs (ronde 1)

Samenwerken aan maatschappelijke opgaven. Het klinkt eenvoudig. We willen graag dat studenten maatschappelijk betrokken zijn en we weten dat ze meer leren door aan de slag te zijn met ‘echte’ vraagstukken. De realiteit is echter complex, zeker in een grootstedelijke context. Want hoe verhouden gemeentelijke opgaven zich tot wijkinitiatieven en -agenda’s? Hoe ga je om met inbedding in de curricula van de verschillende kennisinstellingen, die allemaal al bomvol zitten? In deze sessie gaan we kort in op de methodiek die we in Utrecht ontwikkelen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Daarna gaan we met elkaar aan de slag, er is immers veel van elkaar te leren!

Sprekers in deze sessie:

  • Lizet van Ewijk – Onderzoeker/Postdoc, Hogeschool Utrecht
  • Tamara Rosenbach – Innovatiemakelaar, Gemeente Utrecht

Sessie – Samen leren in de volle breedte: de kracht van diversiteit in het onderwijs. (ronde 2)

Deelnemers hebben een helder beeld van de kansen en dilemma’s rondom leren in de waaier tussen mbo-, hbo- en wo-studenten. Welke concrete stappen zet Utrecht om werelden te verbinden en anders te kijken naar talent? Vanuit de MBO Uitvoeringsagenda heeft Utrecht de campagne ‘Van selectie- naar talentenmaatschappij’ gelanceerd. Met de Talentenmaatschappij maakt Utrecht een statement voor het ‘waaierdenken’: het waarderen van alle talenten. In deze workshop gaan we met elkaar leren, halen we schotten weg en brengen we (letterlijk!) muziek in de talentenmaatschappij.

Sprekers in deze sessie:

  • Nicoline Meijer – Directeur Marketing & Communicatie, ROC Midden Nederland
  • Esther Marskamp – Programmamanager Gezond Stedelijk Leven, ROC Midden Nederland

Sessie – Futures thinking: een blik in de toekomst van de City Deal Kennis Maken (ronde 2)

Hoe kunnen we strategisch nadenken over de toekomst en voorbereid zijn op wat nog moet komen? In deze interactieve deelsessie nemen we je mee in de wereld van Futures Thinking, een methodiek die helpt om vooruit te kijken en voorbereid te zijn op verschillende scenario’s. Na een inspirerende uitleg over de methodiek passen we het meteen toe op een praktijkvoorbeeld: de toekomst van CDKM. Samen onderzoeken we mogelijke ontwikkelingen en uitdagingen, en ontdekken we welke stappen nu al gezet kunnen worden om klaar te zijn voor morgen.

Sprekers in deze sessie:

  • Tanja de Bie – Chair Dienstraad Life Long Learning & Education Policy Support, Universiteit Leiden
  • Marieke van Haaren – Projectmanager ‘Leren met de stad’, Universiteit Leiden

Sessie – Maatschappelijke Diensttijd: verbinden verschillend talent aan opgaven in de stad/regio (ronde 2)

‘Daar waar je talent en wat de wereld nodig heeft elkaar kruizen, daar ligt je roeping’. Dit is een uitspraak van filosoof Aristoteles. Verschillende talenten betrekken bij de maatschappelijke uitdagingen. Vanuit deze missie zijn er verschillende manieren om dit doel te bereiken. Zo is City Deal Kennis Maken een mogelijkheid, maar bijvoorbeeld ook de MDT (Maatschappelijke Dienstijd). In deze sessie gaan we in gesprek hoe we verschillende talenten met verschillenden achtergronden kunnen laten bijdragen aan maatschappelijke opgaven en tegelijk ook hun talent verder kunnen ontwikkelen. We doen dit aan de hand van een aantal voorbeelden. Welke andere voorbeelden zijn er vanuit de deelnemers? Wat kunnen we van elkaar leren? welke andere verbindingen kunnen we maken? Alleen ga je sneller, maar samen komen we verder.

Sprekers van deze sessie:

  • Remco Janssen – Lid Expertteam Maatschappelijke Dienstijd (MDT), Ministerie van OCW
  • Arjen van Ree – Initiatiefnemer van onder andere bij Project-O en Fietshub Utrecht

Excursie 1 – NOA

NOA staat voor Natuurlijk, Open en Aandachtig. Op deze bijzondere locatie in de Utrechtse wijk Overvecht bundelen zes organisaties hun krachten: het Leger des Heils, ROC Midden Nederland, UW Bedrijven, Voedselbank Overvecht, Werkwinkel en WIJ 3.0. Samen bieden zij bewoners in Overvecht steun en perspectief op het gebied van (nood)hulp, zingeving en begeleiding naar werk en opleiding. Door onder één dak te werken, kunnen zij meer mensen bereiken en beter inspelen op individuele behoeften.

Excursie 2 – Vitaliteitslab Sportcollege ROC Midden Nederland

Het Vitaliteitslab van ROC Midden Nederland is een leeromgeving gericht op gezondheid, beweging en welzijn. Hier komen studenten, docenten en professionals samen om praktijkervaring op te doen en kennis te delen rond thema’s zoals sport, voeding, leefstijl en preventieve zorg. De hub biedt innovatieve faciliteiten waar studenten kunnen leren door middel van praktijkopdrachten en workshops, en het is een plek waar samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties centraal staat.

Excursie 3 – Fietshub De Maarschalk

Met Heel Utrecht Fietst werken verschillende partijen in Utrecht, zoals Sport Utrecht en de Fietsersbond, onder begeleiding van Project O samen aan een programma om fietsen te stimuleren en voor alle Utrechters mogelijk te maken. Dit gebeurt onder meer in verschillende Fietshubs in de stad, waarvan er een zich vlakbij stadion Galgenwaard bevindt. Fietshubs zijn plekken waar de fiets centraal staat. Bij Fietshubs kunnen mensen goedkoop een fiets aanschaffen, leren om (beter) te fietsen of hun fiets zelf te onderhouden maar ook om samen te fietsen in de verschillende fietsclubs. Een plek van, voor en door de fietser. Project O betrekt heel nadrukkelijk ook het onderwijs bij de Fietshubs. Tijdens deze excursie hoor je hoe studenten vanuit MBO en HBO betrokken zijn en worden bij de ontwikkeling van de Fietshub, onder meer via de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) Utrecht.

Ondertekening City Deal Tijdloze Grachten

Locatie: Future Green City Theater, Jaarbeurs Utrecht
Startdatum: 25 september - 25 september
Logo van de City Deal Tijdloze Grachten

Op 25 september wordt de 32ste City Deal ondertekend. De City Deal Tijdloze Grachten gaat van start tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in het Future Green City Theater. De vakbeurs vindt gelijktijdig plaats met het internationale Future Green City  Congres.  Zeven steden, drie ministeries, uitvoeringsorganisaties en andere instellingen ondertekenen de City Deal.

Lees het dubbelinterview met projectleider van de City Deal Tijdloze Grachten Annemarij Kooistra en FGC-initiatiefnemer Maarten Loeffen van Stadswerk voor meer informatie en bekijk de City Deal-pagina van Tijdloze Grachten.

Leerprogramma Ambtenaar van Nu

Locatie: Bureau EMMA, Wijnhaven 88 in Den Haag
Startdatum: 13 juni - 16 januari
Banner van het leerprogramma Ambtenaar van Nu, een mede-initiatief van Overheid van Nu

Overheid van Nu, het kennis- en inspiratieplatform voor ambtenaren die Nederland beter willen maken, start op 13 juni met het leerprogramma Ambtenaar van Nu – handelen in vertrouwen.  Het programma bestaat uit vier interactieve live-events en verdiepende gesprekken met ambtenaren, burgers en experts; vier podcasts; verhalen op Overheidvannu.nl en LinkedIn; een slotevent en een (online) magazine. Het leerprogramma loopt van 13 juni 2024 t/m 16 januari 2025. Deelname is gratis, maar inschrijving is vereist.

Programma

Ambtenaar van Nu gaat over vier actuele thema’s binnen de overheid en hoe je daar praktisch en geïnspireerd me om kunt gaan:

  • Hoe creëer je vertrouwen tussen burger en ambtenaar?
  • Hoe bouw je een welvarende regio?
  • Hoe zorg je als uitvoerder voor beleid dat goed is voor de inwoner?
  • Hoe maak je van interbestuurlijk werken nu echt de norm?

Vier live events vormen belangrijke pijlers van het leerprogramma

Aanmelden

Lees meer over het programma Ambtenaar van Nu en meld je aan voor de reeks.

Organisatie

Het leerprogramma Ambtenaar van Nu is ontwikkeld door Overheid van Nu en bureau EMMA. Het platform Overheid van Nu is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Afbeelding Ambtenaar van Nu (c) Studio Wesseling

Afbeelding Ambtenaar van Nu (c) Studio Wesseling