Samen werken aan Digitale Technieken voor de Fysieke Leefomgeving – Showcase expeditie naar Deventer

Locatie: Stadscampus De Kien, Schouwburg Deventer, Leeuwenbrug 2, 7411 TJ Deventer.
07 juni
09:30 - 17:00
Georganiseerd door City Deal Een Slimme Stad, zo doe je dat

Hoe zet je digitalisering en data in voor de stedelijke leefomgeving met een digital twin? En hoe zorg je ervoor dat iedereen daar dan (veilig) mee aan de slag kan?

Dit zijn een aantal van de grote vragen waar de bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties in Stadscampus de Kien in Deventer gezamenlijk aan werken. Je ontdekt tijdens deze showcase op 7 juni 2023 de digital twin van de Kien en ontmoet de mensen erachter. Aan de hand daarvan onderzoek je hoe jij aan de slag kunt gaan met data, zowel boven als onder de grond.

De Kien is de stadscampus van Deventer waar ondernemers van verschillende bedrijven en studenten samen optrekken in de digitale transitie. De digital twin van de Kien is tevens een van de showcases van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’.


Ben je een bedrijf / organisatie die zich bezighoudt met digitalisering in de fysieke leefomgeving en wil je komen pitchen / presenteren? Meld je dan hier aan. Je vindt alle informatie over het pitchcarrousel op deze pagina.


Hoe zet je digitalisering en data in voor het verbeteren van de stedelijke leefomgeving? En hoe zorg je ervoor dat iedereen de tool begrijpt? We gaan op zoek naar antwoorden op Stadscampus de Kien in Deventer!

Wil jij ervaren hoe je datagedreven werken en digitale technieken, zoals een digital twin, inzet voor de fysieke leefomgeving? Kom dan op 7 juni 2023 naar Deventer en doe mee met De Kien experience. Deze dag staat in het teken van inspireren, activeren en verbinden van kennis en kunde rondom digitale technieken voor de fysieke leefomgeving.

Onze enthousiaste dagvoorzitter Rik Zeeuwen neemt je deze dag mee door het programma. Met verschillende activiteiten en toonaangevende sprekers.

We starten de dag om 9.30 uur met een kop koffie en een Deventer bijtje. Om 10.00 uur word je verwelkomd door Liesbeth Grijsen, wethouder van de gemeente Deventer. Daarna deelt showcase De Kien haar lessons learned en opbrengsten van de projecten Digital Twin, Kienergy en de fysieke transitie naar een stadscampus. Ben jij ook benieuwd naar bijvoorbeeld de ideeën en uitkomsten van het project Smart Bridge for the future? Dan mag je deze dag niet missen!

Uiteraard is er genoeg tijd om te netwerken en kun je ervaren hoe digitale technieken onze wereldbeelden vormen.

Na de lunch gaan we met elkaar in gesprek over de invloed van datagedreven werken op mensen en organisaties, om zo gezamenlijk tot oplossingen voor de maatschappelijke transities te komen.

In deelsessies kun je daarna deelnemen aan een hackathon digital twin, of kun je kiezen voor de pitchcarrousel waarin je inspiratie opdoet over de mogelijkheden aan digitale technieken. Of je verdiept je verder in de menselijke transities rondom datagedreven werken.

We sluiten de dag af met een panelgesprek. Wil je weten hoe u in je dagelijkse werk aan de slag kan gaan met digitalisering en datagedreven werken? Mis De Kien experience dan niet en meld je nu aan.


Meld je aan als deelnemer | Meld je aan voor het pitchcarrousel

Datum en tijd: 7 juni 2023 van 9.30 uur – 17.00 uur.

Locatie: 

Deze showcase maakt deel uit van het programma van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Wil je een overzicht van alle evenementen die vallen onder de City Deals ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ en ‘Slim Maatwerk’? Klik hier.

Nacht van de Stad

Locatie: Arnhem
08 oktober

Sinds enkele jaren vindt aan de vooravond van de Dag van de Stad, de Nacht van de Stad plaats. De Nacht van de Stad is een informele en inhoudelijke kennismaking met de gaststad, vol avondexcursies en met muzikale omlijsting.

Volg LinkedIn, Instagram en Twitter en houd dedagvandestad.nl in de gaten voor updates

Dag van de Stad

Locatie: Arnhem
09 oktober

Met het concertgebouw Musis als thuis en uitvalsbasis bekijken we op maandag 9 oktober de stad Arnhem van dichtbij. Tijdens de zevende Dag van de Stad nodigt Arnhem jou onder andere uit om mee de wijk in te gaan. Want in de wijk wordt alles zichtbaar. De grote transitieopgaven van deze tijd, maar ook de energie en de inspiratie om die uitdagingen aan te pakken.

De opgaven in onze steden zijn divers en complex. Hoe vang je de klappen van de klimaatcrisis op? Hoe pak je op wijkniveau de ongelijkheid aan? Hoe kunnen we wonen haalbaar en betaalbaar houden voor alle inwoners? Arnhem nodigt jou tijdens de Dag van de Stad uit om buiten de gebaande paden te gaan. En om mee te denken over hoe we jouw stad en ons land zo kunnen inrichten dat we sterk en veerkrachtig om kunnen gaan met verschillende uitdagingen.

Elkaar ontmoeten is het hart van de Dag van de Stad. Een dag die je elk jaar samen met andere stedelijke professionals, ambtenaren, bestuurders, wetenschappers, ondernemers, kunstenaars en inwoners maakt. We zien je dus graag op maandag 9 oktober in Arnhem.

Lees hier het gehele nieuwsbericht.

Alle actuele informatie vind je op dedagvandestad.nl 

Cybercongres ‘City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime’

Locatie: Utrecht
22 juni
9.30 - 17.00

Op donderdag 22 juni 2023 organiseert het CCV (Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid) het cybercongres in het Van der Valk hotel in Utrecht. Laat je inspireren, haal kennis op en pas het toe in je eigen gemeente of regio. Meld je direct aan via het aanmeldformulier.

Programma

09.30 – 10.00 uur – Inloop met koffie & informatiemarkt
10.00 – 11.15 uur – Plenaire moment: Terugblik

 • Roy Tomeij, dagvoorzitter
 • Sybrand van Haersma Buma, voorzitter Stuurgroep
 • Daniël Verlaan, journalist

11.15 – 11.30 uur – Wisselmoment
11.30 – 12.30 uur – Ronde 1: Cybertalks (keuze uit 7 sessies)
12.30 – 13.30 uur – Lunch & informatiemarkt
13.30 – 14.30 uur – Plenaire moment: Vooruitblik

 • Roy Tomeij, dagvoorzitter
 • Remco Spithoven, lector Maatschappelijke Veiligheid bij Hogeschool Saxion
 • Paneldiscussie

14.30 – 14.45 uur – Wisselmoment
14.45 – 15.45 uur – Ronde 2: Cybertalks (keuze uit 7 sessies)
15.45 – 17.00 uur – Borrel & informatiemarkt

Voor wie?

Dit congres gaat over de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Centraal staat het cyberweerbaar maken van burgers en ondernemers. Het congres richt zich op medewerkers van gemeenten, Rijksoverheid, politie, regionale samenwerkingsverbanden OOV, PVO’s en private cyberpartners.

Deelname aan het congres is kosteloos, maar niet vrijblijvend. Zonder afmelding en ‘no-show’ berekenen het CCV de gemaakte kosten van 75,- euro aan je door.

Locatie

Van der Valk Hotel Utrecht
Winthontlaan 4
Utrecht

Meer informatie

Meer informatie over dit congres lees je op de website van het CCV.

 

City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen: Van Leidse Ladder naar Landelijke Ladder

Locatie: Scheltema, Marktsteeg 1, 2312 CS Leiden
Startdatum: 11 mei - 11 mei
09:30 - 17:30

Aan de slag met het monitoren van circulaire gebiedsontwikkeling!

Op donderdag 11 mei verwelkomen de Gemeente Leiden in samenwerking met City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen je graag in Scheltema voor een interactieve bijeenkomst over het monitoren van circulaire gebiedsontwikkeling! Inschrijven kan via deze link: Van Leidse Ladder naar Landelijke Ladder.

Om in 2050 volledig circulair te zijn moet er binnen een gebiedsontwikkeling heel anders naar processen gekeken worden. Om die zo circulair mogelijk te realiseren moeten er in de ontwerpfase en de planfase slimme innovaties plaatsvinden en anders gekeken worden naar materiaalgebruik en financiering.

De gemeente Leiden heeft een bijzondere methode voor monitoren ontwikkeld die al in de planfase bij het schetsen tot de aanbesteding kan worden ingezet. Deze “Leidse Ladder” is praktisch inzetbaar en verhoogd de circulaire standaard van alle openbare ruimte projecten. Aan de hand van deze methode nemen we je mee in de nieuwste inzichten van het monitoren van circulaire openbare ruimte projecten. Het belooft een mooie  interactieve dag te worden waarin we niet alleen ingaan op het monitoringssysteem maar ook hoe we daar zijn gekomen en hoe je dat in jouw (semi)overheid kan implementeren. Samen komen we tot een circulair 2050!

Dagvoorzitter Gertjan de Werk, projectleider van de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen neemt je mee door het volgende programma.

Programma

9:30-10:00 Inloop

10:00 Opening Wethouder Yvonne van Delft

10:10 Marijn Sauer- Samen circulaire transitie

10:20 BZK Ruimtelijke kwaliteit

10:30 Project COR; Uitleg circulaire openbare routekaarten door Marijn Sauer

11:00 Koffiepauze

11:15 De Leidse Ladder; Uitleg Leidse Ladder door Romy Mathôt en Marijn Sauer  

11:45 Presentaties van projecten “Circulair gedaan”:

12:15 Lunchpauze

13:15 Het Leidse Ladder spel spelen

14:45 Koffiepauze met snack

15:00 In gesprek over circulaire implementatie en monitoring in projecten

15:45 Plenair afsluiten

16:00 tot 17:30 Borrel

Aanmelden

Wil je meer weten over de Leidse ladder en meedenken over het monitoren van jouw circulaire openbare ruimte? Schrijf je dan in via deze link:

Van Leidse Ladder naar Landelijke Ladder

Mochten er nog vragen en- of opmerkingen zijn laat dit gerust weten aan e.bosch3@leiden.nl

Prettige Voortzetting – 19 januari

Locatie: 's-Hertogenbosch
Startdatum: 19 januari - 19 januari
15:00 uur - 17:00 uur
Georganiseerd door City Deal Een Slimme Stad, zo doe je dat

We gaan door met de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ in 2023, 2024 en daarna! Op donderdag 19 januari gaan we dat samen met alle partners vieren tijdens de feestelijke City Deal Dag ‘Prettige Voortzetting’ in ’s-Hertogenbosch. We nodigen je van harte uit om hierbij te zijn, samen met je collega’s en bestuurder. Meld jezelf én je bestuurder snel aan! 

Datum: donderdag 19 januari 2023
Tijd: 12.00 – 16.30 uur, met aansluitend een borrel
Locatie: Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, 5211 VD, in ’s-Hertogenbosch

Over de City Deal
Nederland staat voor grote opgaven om onze steden, dorpen en regio’s leefbaar en duurzaam te houden. Die opgaven kunnen we alleen oplossen als we daarvoor, op een democratische manier, ook de kansen benutten die digitalisering en technologisering ons bieden. Om dat te bereiken hebben in de afgelopen jaren in totaal 63 partners de City Deal Een slimme stad, zo doe je dat ondertekend. Hierin ligt de focus op procesinnovatie en het opzetten van onderlinge samenwerking. We willen deze City Deal op 1 januari verlengen. Daarmee kunnen bestaande partners focussen op  toepassen en opschalen van smartcityoplossingen en het biedt voor nieuwe partners een mooie moment om aan te haken.

Programma

12.00 uur Inloop met netwerklunch

13.00 uur Welkom

13.15 uur Samen verder –  in gesprek over de thema’s waarmee we aan de slag gaan. Hoe hebben we afgelopen jaren hieraan gewerkt en welke volgende stap moeten we nu maken?

14.30 uur Pauze, inloop bestuurders (partners zijn welkom om te blijven)

15.00 uur Welkom voor bestuurders

15.15 uur Zo word je een slimme stad – de gemeenten Roeselare, Brugge en Leuven wonnen op 17 november de World Smart Cities Award voor hun dataplatform. Ze leggen uit wat ze doen.

15.45 uur Debat met wethouders ‘Hoe zet je de volgende stap?’

16.00 uur Ceremoniële ondertekening Volgende stap City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’

16.30 uur Borrel

KLIK HIER VOOR AANMELDEN

Symposium Maakruimte voor Mooi Nederland

Locatie: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Rijnstraat 50, Den Haag
01 december
14:00 - 17:30
Studio Marco Vermeulen - credits: Studio Marco Vermeulen. Bron: worlddesignembassies.com

Op 6 juli lanceerde minister Hugo de Jonge het programma ‘Mooi Nederland’, een programma dat de ruimtelijke kwaliteit van ons land centraal stelt. Want Nederland staat voor grote ruimtelijke transitieopgaven: wonen, water, landbouw, mobiliteit, maar ook inclusiviteit en gezondheid. En om te komen tot verandering op al die gebieden, moet worden samengewerkt. In de praktijk blijkt zo’n integrale aanpak echter nog niet zo eenvoudig. Tegelijkertijd zien we binnen die complexe ruimtelijke opgaven steeds vaker ontwerpers een verbindende en inspirerende rol vervullen en de ruimte in systemen creëren om tot nieuwe manier van denken en doen te kúnnen komen.

Systemische en Duurzame verandering

‘Maakruimte voor Mooi Nederland’ betreft een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gezamenlijk en richt zich op de vraag:  Wat kunnen we leren van ontwerpveld in de aanpak van (ruimtelijke) transitieopgaven? Maar vooral: Hoe kom je van experimentele aanpakken naar systemische en duurzame verandering?

Tijdens Dutch Design Week hebben we vanuit WDE in samenwerking met Jetske van Oosten, twee expedities (Circulair Landschap en Leefbare Stad) georganiseerd om netwerken bij elkaar te brengen en als vervolg daarop vindt op 1 december het Symposium Maakruimte voor Mooi Nederland plaats, dat de opmaat zal vormen voor het ontwikkelen van een lerend netwerk.

Programma

14.00-14.15      Welkom door Gido ten Dolle – Manager Mooi Nederland, ministerie BZK
Over belang van ontwerpkracht bij opgaven van Mooi NL

14.15-15.10       Panelgesprek met: 

 • Jannemarie de Jonge, Lid College van rijksadviseurs
 • Suzanne Potjer, Chief Exploration Officer, ministerie van BZK (onder voorbehoud)
 • Marieke Rietbergen, directeur Design Innovation Group
 • Karla Niggebrugge, Beleidsmedewerker Klimaatadaptatie Bebouwd gebied & sociale innovatie, Provincie Noord-Brabant

15.10-15.30       Pauze

15.30-15.50       Maakruimte voor Mooi Nederland – door Jetske van Oosten
Over ontwerpkracht als breekijzer om tot systemische verandering te komen, met voorbeelden uit de expedities die reikwijdte van ontwerpkwaliteiten tonen

15.50-16.40       Beknopte krachtenveldanalyse (een vingeroefening in netwerkdenken)
De deelnemers gaan aan de hand van vragen, in groepen met elkaar in gesprek over positionering van eigen initiatieven binnen bredere transities, en verkennen kansen en dwarsverbanden

16.45-17.30       Plenaire slotreflectie, in interactie met publiek

17.30                   Netwerkborrel

Aanmelden

Als je het symposium wilt bijwonen, vul dan het aanmeldformulier in.

Crowd Safety Congres – Zo zorg je voor een veilige stad

Locatie: Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (Wapenrustlaan 11, 7321 DL Apeldoorn)
01 december
10:00 - 13:00
Georganiseerd door City Deal Een Slimme Stad, zo doe je dat

Wilt u inzicht in bezoekersstromen van de stad? Leer van de ervaringen die zijn opgedaan met het dashboard Crowd Safety Manager tijdens het Crowd Safety Congres op 1 december in Apeldoorn. Deze tool is ontwikkeld in de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ en getest door gemeente Den Haag, de gemeente Breda en de gemeente ’s-Hertogenbosch in nauwe samenwerking met de Nationale Politie en het IT bedrijf Argaleo.

Inschrijven

Inschrijven kan via dit inschrijfformulier. Deelname is gratis.

Over de Crowd Safety Manager

De gemeente Den Haag experimenteerde afgelopen zomer met de Crowd Safety Manager in het LivingLab op Scheveningen. De gemeente Breda gebruikte de tool tijdens het 538 Koningsdag en de intocht van Sinterklaas. En  in ‘s-Hertogenbosch zorgt het dashboard ervoor dat 11/11 goed verloopt in de Carnavalsstad.

Tijdens het Crowd Safety Congres delen de gemeenten de lessen die ze hebben geleerd bij het gebruik van de tool binnen hun organisatie. En u leert hoe de tool kan worden ingezet in uw organisatie

(Concept)Programma

9.30 uur: Inloop
10.00 uur: Welkom vanuit de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ – Jan-Willem Wesselink (programmamanager City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’)
10.10 uur: Data in de stad van Privacy naar Ethiek – Ben Kokkeler (Directeur Centrum Veiligheid en Digitalisering)
10.30 uur: Wat is de Crowd Safety Manager? Toelichting op de tool – Jeroen Steenbakkers (eigenaar Argaleo)
10.45 uur: De noodzaak van preventief handelen – Matthijs Flim (domeinregisseur Smart City bij de Nationale Politie)
11.00 uur: Crowd Safety in Breda – Margriet Heessels (projectleider Digitalisering bij de gemeente Breda)
11.05 uur: Crowd Safety in ‘s-Hertogenbosch – Cas Franken (data-trainee bij de gemeente ’s-Hertogenbosch)
11.10 uur: Crowd Safety in Den Haag – Marjet de Jager (Crowd Control manager bij de gemeente Den Haag)

11.15 uur: Panelgesprek “De lessons learned in Breda, Den Bosch en Den Haag” – onder leiding van moderator Klaes Sikkema (WeLabs)
12.00 uur: Pauze
12.15 uur: Crowd management next level, van handhaven naar voorspellen – Sascha Hoogendoorn-Lanser (TU Delft)
12.45 uur: Wrap-up – Klaes Sikkema (WeLabs)
13.00 uur: Netwerklunch met de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’

Deelsessie Concreet impact maken – succesvol samenwerken met impactondernemers op de Dag van de Stad 2022

Locatie: Spoorzone Tilburg
29 september
13:00 - 14:00
Georganiseerd door City Deal City Deal Impact Ondernemen

Op de Dag van de Stad kun je je door experts en andere stedelijke professionals laten bijpraten en inspireren over innovaties in stedelijke vraagstukken. De Dag van de Stad is al jarenlang een hooggewaardeerd evenement door de mix van topsprekers, excursies, ontwerpateliers en inhoudelijke deelsessies. Bekijk het programma en meld je snel aan.

Ook City Deals ontbreken natuurlijk niet op de Dag van de Stad. In diverse deelsessies word je door City Deals bijgepraat over actuele ontwikkelingen rond hun thema. Wil je daar bij zijn, reserveer dan bij je aanmelding snel een plekje, want het aantal plekken per sessie is beperkt!

In onze agenda lichten we graag een aantal deelsessies uit. Bijvoorbeeld de deelsessie Concreet impact maken – succesvol samenwerken met impactondernemers.

Deelsessie Concreet impact maken – succesvol samenwerken met impactondernemers

De City Deal Impact Ondernemen verbindt gemeenten/rijk met impactondernemers en financiers. Er worden drie voorbeelden van nieuwe samenwerkingen uitgelicht waarbij het doel was: een leuker leven realiseren voor kwetsbare mensen. Door werk, beter onderwijs en/of andere vormen van participatie. Het resultatenfonds Leeuwarden, de impactcase van Young Capital i.s.m. Stichting 180 en betalen voor impact met impactondernemer Stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM). Tevens wordt de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) uitgelicht. Tot slot wordt een ondersteuningsprogramma voor gemeenten toegelicht.

Sprekers bij deze sessie zijn:

 • Eline van der Meulen van JongPIT
 • Marloes Schreur van gemeente Leeuwarden
 • Tara Stegehuis van Young Capital en Irma van der Veen van Stichting 180
 • Bart de Bart van SWOM

Deelsessie Leren van terugkerende knelpunten op de Dag van de Stad 2022

Locatie: Spoorzone Tilburg
29 september
14:20 - 15:20
Foto deurbellen uit Maatwerk Magazine nr 3

Op de Dag van de Stad kun je je door experts en andere stedelijke professionals laten bijpraten en inspireren over innovaties in stedelijke vraagstukken. De Dag van de Stad is al jarenlang een hooggewaardeerd evenement door de mix van topsprekers, excursies, ontwerpateliers en inhoudelijke deelsessies. Bekijk het programma en meld je snel aan.

Ook City Deals ontbreken natuurlijk niet op de Dag van de Stad. In diverse deelsessies word je door City Deals bijgepraat over actuele ontwikkelingen rond hun thema. Wil je daar bij zijn, reserveer dan bij je aanmelding snel een plekje, want het aantal plekken per sessie is beperkt!

In onze agenda lichten we graag een aantal deelsessies uit. Bijvoorbeeld de deelsessie Leren van terugkerende knelpunten.

Deelsessie Leren van terugkerende knelpunten

‘Wie niet past, loopt vast’ heeft de Nationale Ombudsman ooit geschreven. Sociaal werkers zijn vaak in staat om in gevallen waarin regels en instanties goede ondersteuning van de burgers belemmeren maatwerk te bieden. Dat gaat wel casus voor casus. Hoe herkennen we in het sociaal domein de patronen in de gevallen waarin maatwerk nodig is. En hoe kunnen we deze terugkerende knelpunten structureel oplossen. De City Deal Eenvoudig Maatwerk (een samenwerkingsverband van 8 gemeenten, 1 regio en 4 ministeries) heeft afgelopen jaar veel inzicht gekregen in hoe je dat aanpakt, waar je dan tegenaan loopt en mooie voorbeelden waarin het toch lukt. Die inzichten en voorbeelden delen we graag.