Workshop “Slimme burgers en studenten maken een slimme stad”

Locatie: Enschede
08 maart
11:00 - 16:30
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken

Enschede licht op 8 maart haar City Deal-aanpak toe, onder andere in de vorm van een workshop rond Design Thinking en door stil te staan bij de ervaringen van studenten. Leden van het City Deal-netwerk en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om deel te nemen.

Slimme steden – de winnaars van morgen – koppelen de economische voordelen van de stad op een intelligente manier aan grote maatschappelijke uitdagingen als energietransitie, klimaatverandering en gezond stedelijk leven. Deze uitdagingen en de antwoorden die de City Deal-aanpak hierop kan formuleren, staan centraal tijdens “Slimme burgers en studenten maken een slimme stad”.

In de City Deal Kennis Maken werken universiteiten en hogescholen samen met koepelorganisaties en gemeenten aan oplossingen voor stedelijke vraagstukken. In Enschede zien we hoe studenten van Saxion Hogeschool, ROC van Twente, AKI-ArtEZ en Universiteit Twente samen met de gemeente en andere partners werken aan vraagstukken in hun stad.

Programma

In  deze  workshop  nemen we deelnemers eerst mee in de totstandkoming van ENSCHEDE LAB. Onder andere gemeente Enschede en studenten leggen hun rol uit.

Tijdens het middagprogramma staat de methodiek Design Thinking centraal. Managing Director Frank Kresin van DesignLab Universiteit Twente licht dit toe. Vervolgens gaan aanwezigen op basis van deze methodiek zelf in groepen aan de slag.

  • 11:00   ontvangst bij DesignLab
  • 11:30   Opening door de dagvoorzitter, Rowinda Appelman, ministerie BZK
  • 11:40   Welkomstwoord, Christel Koman, gemeente Enschede
  • 11:50   Kennisinstellingen aan het woord
  • 12:00   Over het ENSCHEDE LAB, Maya van den Berg, Universiteit Twente
  • 12:10   Studenten vertellen over het ENSCHEDE LAB

 12:30   Lunchpauze (mogelijkheid om per deelnemende stad een casus in te dienen) 

  • 13:30   Aan de slag met Design Thinking, Frank Kresin, Universiteit Twente
  • 13:45   Inspiratielezing, Prof Peter­‐Paul Verbeek, Universiteit Twente
  • 14:00   Start Design Thinking workshop
  • 16:00   Terugkoppeling en wrap‐up
  • 16:30   Borrel
  • 17:00   Einde

Aanmelden

Aanmelden voor dit evenement kan bij Marcia Clifford van de Universiteit Twente.

Achtergrond City Deal & Enschede Lab

Met  ruim  158.000  inwoners  is  Enschede  de  grootste  stad  van  Oost-Nederland.  De  gemeente  Enschede, Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, de kunstacademie AKI-­ArtEZ en het ROC van Twente  werken  intensief  samen  om  de  stad  nog  aantrekkelijker  te  maken  voor  talentvolle  ondernemers, studenten en inwoners. Eind 2017 is daarvoor een overeenkomst gesloten door deze  partners.

In  dat  kader  van de partnerovereenkomst zijn  in  Enschede  zijn  een  aantal  trajecten  in  gang  gezet,  waaronder  het ENSCHEDE LAB. Studenten van Universiteit Twente, Saxion, AKI-­ArtEZ en ROC van Twente staan daar samen aan  het  roer. Ze werken in gemengde teams, brengen maatschappelijke opgaven in kaart,  en  ontwerpen  en  ontwikkelen  samen oplossingsrichtingen die  ze ter plekke testen.

Landelijke Kennisdelingdag City Deal Kennis Maken

Locatie: Hogeschool Rotterdam, vestiging STC Group -  Lloydstraat 300, 3024 EA Rotterdam
02 november
10:15 - 17:15
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken

Datum: vrijdag 02 november
Locatie: Hogeschool Rotterdam, vestiging STC Group –  Lloydstraat 300, 3024 EA Rotterdam

Het jaar 2018 is voor de City Deal Kennis Maken letterlijk het jaar van kennis delen. Wij hebben geluisterd naar uw feedback en brengen alle landelijke bezoeken op locatie terug tot twee grote landelijke kennisdelingsdagen vol inspirerende workshops, demonstraties en lezingen. Graag nodigen wij u hierbij officieel uit voor de tweede kennisdelingdag op vrijdag 02 november. 

Toonaangevende sprekers in hun vakgebied hebben al toegezegd een bijdrage te leveren. We zijn heel blij dat CvB voorzitters Kristel Baele (Erasmus Universiteit), Wilma Franchimon (Codarts Kunsthogeschool) en CvB lid Marcel Nollen (Inholland) met elkaar het dialoog aangaan over samenwerking tussen universiteit en hogeschool. Daarnaast zal onder anderen academicus John Goddard vertellen over zijn befaamde civic university model en de toepassing daarvan op Nederlandse universiteiten, de “Steve Jobs in de Fotys wereld” Eric Slaats uitleg geven over zijn curriculumvrije opleiding, onderzoeker Suzanne Potjer ingaan op het verbinden van alle proeftuinen in Utrecht, directeur Carolien Dieleman discussiëren over een langdurig gebiedsgebonden innovatie met EMI op Zuid, docent Marieke van Meurs en beleidsadviseur Hanna van Gent tonen hoe studententeams een nieuw historisch landmark ontwikkelen in Delft en bestuursadviseur Lennart Nooij (Avans Hogeschool) ingaan op de strategische samenwerking met de stad.

Een vooruitblik op het programma:

10:15 – 11:00       Welkom door HR College van Bestuur voorzitter Ron Bormans
Vraaggesprek met burgemeester Ahmed Aboutaleb
Presentatie van City Deal Kennis Maken projecten en innovatieve
projecten in de nabije omgeving

11:15 – 12:30       “In Gesprek Met” – sessie
 Vijf parallelle sessies met als thema’s:
1. Samenwerking tussen stadsbestuur en kennisinstellingen
2. Samenwerking tussen universiteiten en hogescholen
3. Onderwijsinnovatie: landelijke ontwikkelingen
4. Opschaling bestaande projecten
5. Curriculum: ruimte voor de stad als leeromgeving 

12:30 – 13:15       Lunchpauze

13:30 – 14:30       “
Debat” sessie
 Doorgaand op de vijf thema’s van de dag vijf parallelle sessies waarin in
experts ervaringen delen en samen nieuwe oplossingen zoeken

14:30 – 16:15       “De Diepte In” – sessie
 Twee dialoog-sessies en drie thematische excursies in de stad
Rotterdam, met o.a. een bezoek via watertaxi aan de RDM Campus en
een Data Science Walk met het LDE centre for BOld Cities

16:15 – 17:15         Afsluitende borrel

Bekijk het volledige programma vanaf 5 oktober op www.citydealkennismaken.nl.

Schrijf snel in
Hier kunt u zich vanaf nu inschrijven.

Expertsessie “Verbinders en Kennismakelaars” (op uitnodiging)

Locatie:
21 september
11:00 - 15:00
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken

Vierde Landelijke Kennisdelingsdag City Deal Kennis Maken

Locatie: 's Hertogenbosch
01 november
10:15 - 16:00
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken

Het jaar 2019 is voor de City Deal Kennis Maken opnieuw een jaar van kennis delen.  Twee keer per jaar organiseren wij een landelijke kennisdelingsdag vol inspirerende workshops, demonstraties en lezingen. Graag nodigen wij u hierbij officieel uit voor de vierde kennisdelingdag op vrijdag 01 november. 

Toonaangevende sprekers in hun vakgebied leveren een bijdrage te leveren. Zo vertelt onder andere Deputy Vice Chancellor Guy Orpen (University of Bristol) over hun unieke aanpak van samenwerking met de stad Bristol, illustreert hoogleraar Marjolein Zweekhorst hoe zij stelselmatig Community Service Learning invoert binnen alle Masteropleidingen aan de VU, vertellen senior onderzoekers Sue-Yen Tjong Tjin Tai en Katja Rusinovic over de nieuwste onderzoeken naar verbinding met de samenleving vanuit het Rathenau Instituut en Erasmus+ beurzen.

Lees het hele programma  in deze pdf.

13 November City Deal Kennis Maken Landelijke Kennisdelingsdag in ’s-Hertogenbosch

Locatie: HAS green academy: Onderwijsboulevard 221, 5223 DE 's-Hertogenbosch
13 november
09:30 - 16:00
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken

Wij nodigen u graag uit voor de landelijke City Deal Kennis Maken kennisdelingsdag op maandag 13 november bij de HAS green academy en Koning Willem 1 College in ‘s-Hertogenbosch. Tijdens deze extra feestelijke editie zullen we met demissionair minister Dijkgraaf het officiële startschot geven voor de komende drie jaar van de City Deal Kennis Maken. Daarnaast is de dag gevuld met inspirerende workshops en excursies. De dag is zowel bedoeld voor leden van het CDKM-netwerk als voor alle geïnteresseerden in onderwijs- en onderzoeksinnovatie.

Aanmelden voor de dag kan via deze link: https://forms.gle/3zqXefU1tRMFDKsPA

Hiernaast kunt u het volledig programma inzien: Programma CDKM Landelijke Kennisdelingsdag 13 november

Een scala aan sprekers heeft reeds toegezegd een bijdrage te leveren. Zo kunt u tijdens de deelsessies onder ander in gesprek met Laila Konijn (Avans) Imke van Gaal en Willem van de Plas van Impakt  over het Zichtbaar Maken van Impact in uw projecten. Kom meer te weten over de bijzondere dubbelrol die Studentambtenaren spelen of schuif aan bij lokale innovatieve projecten zoals Beet! (Brabant eet), MIEC DATA (MBO Innovatie en Expertise Centrum) en het Talent Atelier. Ga in gesprek met Herman Peppelenbos (HAS), Jeroen van de Ven (Gemeente Den Bosch) en Laila Konijn (Avans) over de activiteiten van hun onderzoeksgroep SPRONG Gezonde Leefomgevingen, of leer meer over Citizen Science met onder andere Margaret Gold (Nationaal Programma Open Science / Citizen Science Lab Leiden).

In de middag bent u van harte uitgenodigd voor excursies naar het T-Huiz of het Innovatiekwartier. Tijdens de afsluitende netwerkborrel worden de resultaten gepresenteerd van de Hackathon: studenten van diverse kennisinstellingen op de Onderwijsboulevard in ‘s-Hertogenbosch hebben zich gedurende de gehele dag gebogen over de opgave hoe het Westerpark onderdeel te maken van de Onderwijsboulevard voor studenten en medebewoners.

Een vooruitblik op het tijdschema:

09:30 – 10:00   Inloop en ontvangst

10:00 – 10:30   Welkom door Liz Chermin, lid CvB, HAS
Dialoog tussen demissionair minister Dijkgraaf en studenten, gemodereerd door Henny Wibbelink, Strategisch adviseur, Gemeente ‘s-Hertogenbosch

10:50 – 12:00  Sessies ronde 1 (vier parallelle sessies)

12:00 – 13:10  Lunchpauze bij Koning Willem 1 College

13:10 – 14:20  Sessies ronde 2 (vier parallelle sessies)

14:30 – 16:00  Excursies en borrel: Twee thematische excursies in de stad en een Hackathonpresentatie

Schrijf snel in

Via de link hieronder kunt u zich vanaf nu inschrijven. U bent vrij om deze uitnodiging door te sturen aan andere geïnteresseerden.

https://forms.gle/3zqXefU1tRMFDKsPA

Ter inspiratie een terugblik op de vorige kennisdelingdag in Amsterdam: https://vimeo.com/834706279/45a33fa3f8?share=copy

Locatie

HAS green academy: Onderwijsboulevard 221, 5223 DE ‘s-Hertogenbosch

Koning Willem 1 College: (Lunch) Vlijmense weg 2, 5223 DE ‘s-Hertogenbosch, Gebouw G

Koning Willem 1 College: (Sessie Talent Atelier): Onderwijsboulevard 3, 5223 DE ‘s-Hertogenbosch

Kennisdelingsdag Nijmegen: ‘Welke kansen bieden MDT en CDKM voor onderwijs in en met de stad?’

Locatie: Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. Zaal: Red Room
Startdatum: 21 december - 21 december
12:00 - 15:30
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken

Tijdens de landelijke CDKM-dag op 13 november in ‘s-Hertogenbosch, was MDT via een interactieve stand en deelsessie goed vertegenwoordigd. Ben je nieuwsgierig hoe Maatschappelijke Diensttijd en de City Deal Kennis Maken elkaar verder kunnen elkaar versterken? Kom dan op 21 december a.s. naar Nijmegen!

Op 21 december a.s. vindt in Nijmegen de allereerste editie van de MDT City Take Over plaats. Dit is een initiatief van de Gemeente Nijmegen, ROC Nijmegen en het Kernteam MDT (ministerie van OCW). Tijdens de City Take Over nemen duizend jongeren de stad over en zetten zij zich in voor maatschappelijke activiteiten. Zo hebben jongeren op één dag massaal een enorme positieve impact op de stad. En om hen hiervoor te bedanken, wordt de dag afgesloten met een groots feest.  De MDT City Take Over heeft tevens tot doel om zichtbaarheid en bekendheid voor MDT te genereren.

Graag nodigen we zowel het landelijke netwerk van de City Deal Kennis Maken als de lokale netwerkorganisaties Ieder Talent Telt, Groen Gezond en in Beweging en RVN@ uit om kennis te maken met dit vrij nieuwe fenomeen. We heten je van harte welkom op 21 december bij de kennisdelingssessie ‘Welke kansen bieden MDT en CDKM voor onderwijs in en met de stad?’.

Na ontvangst met een lunch is er een interactieve kennisdelingssessie met het ministerie van OCW en CDKM en kun je in een pressure cooker zelf al direct ideeën voor je eigen stad bedenken. Daarna maken we een stadswandeling langs de activiteiten die studenten in de stad organiseren én bezoeken we het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Het zal bruisen in de binnenstad! Bij terugkomst in de Lindenberg neem je een kijkje bij de Challenges waar mbo-hbo-en wo-studenten samen werken aan een stadscamping of een stadspark. Zij pitchen hun ideeën voor professionals en de wethouder zal hun werk in ontvangst nemen. We sluiten af met een netwerkborrel.

Locatie: De Lindenberg, in het centrum. Meer info over bereikbaarheid.

Programma: Het volledige programma is hier te vinden.

Inschrijven: We hebben plaats voor max. 50 deelnemers. Meld je snel aan via dit formulier.

Tot ziens in Nijmegen!

Uitnodiging Informatiebijeenkomst Financiële Regeling CDKM & Verkenning Comenius beurs

Locatie: Meeting Plaza, Utrecht
02 juli
11:30 - 14:45
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken
Inspiratie delen tijdens de lunch. Tweede Kennisdelingsdag CD Kennis Maken, 1 november 2018. Foto: Florencia Jadia.

11:30-12:45 Informatiebijeenkomst Financiële Regeling CDKM

12:45-13:15 Lunchmoment met Comeniusbeurswinnaars

13:15-14:45 Informatiebijeenkomst Verkenning Comeniusbeurs

U kunt zich aanmelden voor één of meerdere onderdelen van deze dag via de volgende link: https://forms.gle/6i8Q9xgEJ4SB7ocP7.

Kennis Maken

Status citydeal: in uitvoering

De inzet van de City Deal Kennis Maken is om een versnelling tot stand te brengen in het oplossen van maatschappelijke opgaven van steden door onderzoekers, docenten en studenten hierbij grootschalig te betrekken. De deelnemende steden, kennisinstellingen en andere partners beschouwen dit enerzijds als een vorm van kennisbenutting en anderzijds als het aanbieden van de stad als leeromgeving voor studenten en onderzoekers. Centraal in deze City Deal staan talentontwikkeling, ondernemerschap én het stimuleren van maatschappelijke betrokkenheid. Anno 2023 maken maar liefst 20 steden en hun kennisinstellingen actief deel uit van de City Deal Kennis Maken.

De City Deal heeft drie doelen voor ogen:

  1. Het versterken van de kennisverbinding tussen stadbestuur en kennisinstellingen rond grootstedelijke thema’s.
  2. Het creëren van een rijke leeromgeving voor studenten, docenten en onderzoekers. Hierbij staat de diversiteit van samenwerkingsverbanden centraal: van multidisciplinaire en multilevel (mbo, hbo en wo) teams tot triple helix verbanden. Zij worden beter voorbereid op de opgaven van morgen en de binding van talent aan stad en regio wordt versterkt.
  3. Het versneld oplossen van maatschappelijke opgaven in steden, door onderzoekers, docenten en studenten grootschalig te betrekken. Verankering van succesformules, kennisuitwisseling en monitoring van de voortgang. De City Deal moet uitgroeien van een ambitiedocument naar een bewezen en zichtbaar succesvolle werkwijze waarbij wordt voortgebouwd op elkaars innovaties, pilots en projecten.

Bekijk Staatscourant (see Government Gazette).

Voor meer informatie over de City Deal Kennis Maken kunt u contact opnemen met programmamanagers Christiaan Seemann (+31 6 51975776) en Roselinde Wijnands (+31 6 83493006)

7 Juni – City Deal Kennis Maken Landelijke Kennisdelingsdag in Groningen

Locatie: Forum Groningen
Startdatum: 07 juni - 07 juni
10:00 - 17:00
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken

Op 7 juni vindt de eerste kennisdelingsdag van het City Deal Kennis Maken netwerk in 2024 plaats in het fraaie Forum Groningen.

Tijdens de twee jaarlijkse kennisdelingsdagen, delen de 20 CDKM-steden kennis, expertise en inspirerende voorbeelden met iedereen die geïnteresseerd is in de kennisverbinding tussen lokale overheid en kennisinstellingen en in het snijvlak van maatschappelijke opgaven en innovatief onderwijs en onderzoek. Docenten, onderzoekers, studenten, beleidsmakers, bestuurders en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom voor een programma vol workshops en excursies waarin rijke voorbeelden uit Groningen en de andere CDKM-steden de revue zullen passeren.

Let op: deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via https://forms.gle/LvvbnCsFUynzyf8i6

Mede namens de Groningse CDKM-partners: Hanze, Rijksuniversiteit Groningen, Alfa-college, Noorderpoort, WIJ Groningen en Gemeente Groningen: graag tot ziens op 7 juni!

Programma Landelijke CDKM-dag Groningen

10:00 – 10:45  Inloop en ontvangst

10:45 – 11:00  Plenair: Welkomstwoord door Wethoude Carine Bloemhoff

11:00 – 11:30  Plenair: Kennismaking met het Groningse kennisecosysteem en WIJS

11:30 – 11:40  Pauze

11:40 – 12:50  Sessies ronde 1

12:50 – 13:40  Lunchpauze

13:40 – 14:50  Sessies ronde 2

14:50 – 15:00  Pauze

15:00 – 16:30  Excursies

16:30 – 17:00   Netwerkborrel

Sessie 1: Studentensteunpunten
Bewoners van de stad Groningen zitten soms met grote of kleine vragen waar ze zelf niet direct een antwoord op weten. Voor die vragen staat WIJS voor hen klaar. Op maandag tot en met donderdag kunnen ze voor kleinschalige vragen terecht bij een van de steunpunten van WIJS. Steunpunten zijn locaties waar studenten van verschillende opleidingen zich inzetten om bewoners ondersteuning te bieden bij uiteenlopende vraagstukken. Zo zetten meer dan 70 studenten (mbo, hbo en wo) zich wekelijks in om bewoners met o.a. financiële, juridische, digitale of ondernemersvragen uit de brand te helpen. Op deze steunpunten geeft WIJS studenten in Groningen de kans om van betekenis te zijn voor de stad en zich tegelijk te ontwikkelen als professional door het inzetten van hun kennis en expertise. De input van bewoners is daarbij onmisbaar! Hoe werkt dat precies? En waar lopen we tegenaan?

Tijdens deze workshop vertellen Guillaume Maat (Coördinator Steunpunten) en Karst Dekkema (Projectmedewerker Wijs) hoe de studentensteunpunten zijn ingericht, hoe samenleving en onderwijs gezamenlijk optrekken in de inrichting van deze Steunpunten en kun je met coördinatoren en studenten in gesprek.

Sessie 2: Meet-o-Theek, de bibliotheek voor meetinstrumenten
Citizen Science, of burgerwetenschap, wordt al een geruime tijd ingezet als een manier om burgers actief in te zetten in de dataverzameling voor wetenschappelijk onderzoek. Maar tegelijkertijd kan burgerwetenschap ook ingezet worden als instrument voor wetenschapscommunicatie, om deelnemers inzicht te geven in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en tegelijkertijd de wetenschap en de samenleving met elkaar te verbinden.

Precies deze twee doelen probeert het burgerwetenschapsprogramma ‘CurioUs?’ van Rijksuniversiteit Groningen en Forum Groningen te combineren door
1. het uitvoeren van burgerwetenschapsprojecten op basis van wetenschappelijke vragen van wetenschappers
2. de Meet-o-Theek, een uitleenloket voor meetapparatuur die nieuwsgierige bewoners in staat stelt om zelf aan de slag te gaan met hun eigen vragen.

Niels Alberts (Coördinator Wetenschapswinkel) geeft in deze workshop een korte introductie over burgerwetenschap en het CurioUs -programma, leer je hoe CurioUs burgerwetenschap inzet en ga je uitzoeken hoe je burgerwetenschap interessant maken voor zowel burger als wetenschapper. CurioUs is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en het Forum Groningen.

Sessie 3: Strategische Kennisallianties
Het Akkoord van Groningen is het strategisch samenwerkingsverband van Groningse kennisinstellingen, het Martini Ziekenhuis, de provincie Groningen en de gemeente Groningen. Dit verband stimuleert onderwijs, onderzoek en innovatie, essentiële motoren van de kenniseconomie en maatschappelijke oplossingen. De interactie tussen onderzoekers, beleidsmakers, studenten, docenten en bestuurders floreert, hoewel samenwerking en programma-opzet niet altijd soepel verlopen. Strategische afstemming tussen kennisinstellingen en lokaal bestuur is cruciaal om de aanwezige kennis optimaal en duurzaam te benutten. In Amsterdam is een vergelijkbare samenwerking gaande binnen het nationaal programma Samen Nieuw West, een van de twintig nationale programma’s. Hier bouwt een kenniscoalitie, inclusief de kennisinstellingen aan “Werkend Leren,” waarbij studenten, docenten en onderzoekers zich verbinden aan vijf maatschappelijke opgaven.

Deze sessie belicht de vormgeving en duurzame verbinding van onderwijs-en onderzoeksactiviteiten van mbo, hbo, en wo aan maatschappelijke opgaven door Bert Oosterkamp (Beleidsadviseur UMCG), Eva Dekker (Senior bestuurssecretaris Noorderpoort), Nadia Amraoui (Adviseur Akkoord van Groningen) en Rob Andeweg (Programmamanager HvA in de Stad).

Sessie 4: Stadslabs & Hybride Leeromgevingen
In de twintig steden van het City Deal Kennis Maken netwerk, zijn diverse leeromgevingen te vinden. Soms fysiek aanwezig in de wijk, zoals buurtcampussen en stadslabs, soms in een gemengde vorm. Welke methodieken kunnen worden gebruikt bij het samenbrengen van maatschappij en kennisinstellingen, van bewoners en studenten? Diverse voorbeelden en werkwijzen worden in deze workshop gedeeld. Allereerst door Marcel Kesselring, programmamanager bij het bruisende Urban Living Lab Breda dat in de loop der jaren gegroeid is van experimenteren en leren samenwerken richting een duurzame strategische alliantie tussen onderwijsinstellingen, gemeente Breda en stadsbrede programma’s. Daarnaast zal Barbara Winkelhuijzen, Projectleider en Kennismakelaar CDKM bij Fontys delen hoe in Eindhoven en Tilburg maar liefst 131 Hybride Leeromgevingen (HLO’s) onderwijs, onderzoek en leren in de praktijk samen brengt.

Sessie 5: Wederkerig leren in de Waaier
Wijkinzet Jongeren en Studenten (WIJS) draait sinds dit jaar drie Ateliers, ‘multilevel’ onderwijsprogramma’s in wijkcentra in Groningen en Hoogezand. In deze Ateliers gaan studenten mbo, hbo en universiteit gezamenlijk met een vraagstuk uit de wijk aan de slag. Wat zijn de kernprincipes van deze ateliers? En op welk didactisch framework zijn ze gestoeld? Hoe zorg je voor een effectief programma, waar zowel de studenten mbo, hbo en wo als de bewoners uit de wijk wat aan hebben? Vincent Hazelhoff (Projectleider CDKM Groningen) en Tabatha Ros (student-assistent RUG) vertellen meer over wederkerig leren in ‘de waaier’, de krachten, maar ook de dilemma’s rondom deze onderwijsvormen.

Sessie 6: De Wetenschapswinkelmethode
Hoe verbind je kennis en inzichten van de wetenschap en het maatschappelijke domein met elkaar? En hoe zorg je dat de universiteit kan bijdragen en het oplossen en agenderen van verschillende maatschappelijke uitdagingen? In deze interactieve sessie laat Yorick Karseboom (voorzitter Wetenschapswinkels RUG) zien hoe de wetenschapswinkels van de RUG samenwerken met verschillende lokale initiatieven om op deze manier maatschappij en wetenschap te verbinden. Via de wetenschapswinkels wordt onderzoek gedaan voor maatschappelijke organisaties, van buurtgroepen tot grotere non-profit; vaak door studenten onder begeleiding van wetenschappelijke staf. Omdat de studenten er studiepunten voor krijgen, is deze service gratis. Zo kan elke organisatie er gebruik van maken. De student leert, de organisatie krijgt onderzoekscapaciteit, de onderzoeker krijgt data en kan wellicht publiceren en de universiteit creëert een directe impact. Daarnaast brengt het de burger op een andere manier in aanraking met wetenschap.

Tijdens deze workshop wordt de wetenschapswinkelmethode uitgelicht, alsmede verschillende geslaagde projecten met lokale partners. Daarnaast denken we samen na over de verschillende uitdagingen die komen kijken bij het navigeren tussen de wetenschap en de samenleving.

Sessie 7: Werken in netwerkorganisaties
Veel opgaven uit het onderwijs en de maatschappij overstijgen de grenzen van één organisatie. Zo ook de opgave van WIJS: Studenten en inwoners in Groningen met elkaar verbinden, zodat ze van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken. WIJS bestaat daardoor uit meerdere partijen uit de samenleving en het onderwijs die hun krachten bundelen om zo domein overstijgend samen te werken. Dit wordt ook wel een netwerkorganisatie genoemd. Dit klinkt mooi, maar hoe doe je dat nu echt? Want deelname aan een netwerkorganisatie als WIJS betekent dat je automatisch werkt aan de doelen en belangen van andere betrokkenen. Een fundamentele kernactiviteit van WIJS is daarom samenwerken vanuit de waarden: gelijkwaardigheid, gedeelde verantwoordelijkheid en wederkerigheid.

Pascal de Jong (Projectmanager Gemeente Groningen) en Anne Kraanen (Projectleider Wij Groningen) delen hoe je deze drie waarden op kan nemen in je dagelijkse organisatie en samenwerking. We gaan met elkaar: bespreken hoe je ambities en belangen helder krijgt, oefenen hoe halen en brengen in evenwicht kan blijven en do’s en dont’s.

Sessie 8: Masterplan Campussen – Vitaliteitscampus
Onze leefomgeving wordt steeds sneller en ingewikkelder. Tegelijkertijd stijgt onze levensverwachting en hebben we andere, soms zelfs nieuwe vaardigheden en levenshoudingen nodig om actief te blijven meedoen. De Vitaliteitscampus draagt bij aan de kwaliteit van leven in onze samenleving en loopt voorop in de realisatie van een vitale regio. In de Vitaliteitscampus werken overheden, bedrijfsleven en onderwijs samen met elkaar aan vitaliteitsvraagstukken in Groningen en Drenthe. De Vitaliteitscampus is één van de aangewezen locaties voor ontwikkeling tijdens de pilotfase van Masterplan Campussen.

Het doel van de Vitaliteitscampus is het realiseren van wendbaar en toekomstbestendig mbo-onderwijs dat breed opgeleide professionals aflevert of bijschoolt. Dit om nóg beter aan te sluiten bij de vragen uit de praktijk en de behoefte en vraagstukken vanuit de samenleving. Leer meer over de rollen, ambities en totstandkoming van de Vitaliteitscampus van Ineke Yska (Directeur Innovatie & Strategie Alfa-college) en Jasper van Buiten (Programmamanager Vitaliteitscampus Alfa-college).

Excursie 1: CrossWise
CrossWise is een omvangrijk en langjarig samenwerkingsprogramma in Noord-Nederland tussen vier noordelijke onderwijsinstellingen (Alfa-college, Noorderpoort, NHL Stenden Hogeschool en Hanze Groningen), SPOT en de gemeente Groningen. Deze samenwerking is gericht op de toekomstbestendigheid van de deelnemende partijen. Zo werken we aan de aansluiting van het onderwijs op de praktijk, leiden we jonge talenten van uiteenlopende beroepsopleidingen op tot professionals in de podium- en evenementenbranche en bereiden we SPOT (De (nieuwe) Oosterpoort en de Stadsschouwburg) voor op toekomstige ontwikkelingen.

CrossWise doet dit door in De Oosterpoort een bruisende experimenteer- en praktijkomgeving te bieden, waar studenten en docenten van de verschillende onderwijsinstellingen én cultuurprofessionals van SPOT samen leren en innoveren. Dat gebeurt onder andere in innovatielabs, tijdens projecten en stages. Tijdens deze excursie maak je meer kennis met CrossWise via een interactieve presentatie en een korte rondleiding door SPOT.

Excursie 2: stadswandeling
Leer het bruisende Groningen beter kennen tijdens een stadswandeling! Startend vanuit het Forum, een van de bekendste landmarks van de stad, brengt een stadsgids de geschiedenis van de Stad tot leven. De stadswandeling leidt je door de sfeervolle straten en interessante gebouwen die Groningen te bieden heeft. Zo ontdek je de geschiedenis van Groningen, maar ook de nieuwste ontwikkelingen, zoals de recentelijke herinrichting van de Grote Markt.

Leermiddag Opschaling

Locatie: Online
17 februari
13:30 - 15:30
Georganiseerd door City Deal City Deal Kennis Maken

Om het CDKM netwerk zo goed mogelijk te ondersteunen in de zoektocht rond het relatief nieuwe thema “Opschaling”, bieden wij het komende jaar vier leermiddagen aan. Elke leermiddag wordt begeleid door opschalingsexperts en behandelt per editie andere thema’s. Daarbij wordt voor iedere leermiddag lesmateriaal voorbereid: een document van 3 tot 5 pagina’s met relevante ideeën, theorieën en (wetenschappelijke) publicaties, waarbij deze worden verbonden aan relevante voorbeelden en ervaringen uit de praktijk. Het lesmateriaal zal ook een leeslijst bevatten met (academische) publicaties als voorbereiding en naslagwerk.

In januari volgt een formele uitnodiging. Aan het einde van het traject brengen we alle inzichten samen in een publicatie. De publicatie combineert inzichten uit het lesmateriaal met ervaringen en geleerde lessen van de deelnemers, en wordt gepresenteerd op de CDKM dag van vrijdag 11 november.