Europese Agenda Stad- Een terugblik op 30 mei

Afgelopen maandag 30 mei was een druk dagje in Amsterdam met een Europees tintje. Wat deden de EU-ministers van stedelijke ontwikkeling, Europese burgemeester, stadsmakers en Amira en Benjamin allemaal opin het hart van onze hoofdstad?

Onder luid applaus van de EU-ministers werd maandag 30 mei het Pact van Amsterdam aangenomen. Het Pact van Amsterdam is het begin van een hechtere samenwerking tussen steden, lidstaten, de Europese Commissie en koepelorganisaties. Het Pact van Amsterdam domineerde op 30 mei het nieuws op Twitter. Het onderwerp stond tot het einde van de middag op de hoogste positie. Special gezant Europese Agenda Stad Nicolaas Beets vertelt over het succes in een blog op Urban Agenda. Op EU2016.nl is een video dagverslag te zien.

(Im)pact of Amsterdam

Een stukje verderop in Pakhuis de Zwijger vond de City Makers Summit plaats. Meer dan 5000 stadsmakers uit ruim 100 steden zijn afgelopen week betrokken geweest bij het opstellen van de stadsmakers agenda. Dit is de agenda (Im)pact of Amsterdam geworden. De stadsmakers vragen de betrokken EU-ministers onder andere om hun vitale rol te erkennen die zij spelen om sociale innovatie te stimuleren, om de stad te co-creëren met de verschillende stakeholders. Van stadsmakers, sociale innovators, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Verder vragen ze om informatie en data te openen en te delen en dat ze zich verbinden met initiatieven van stadsmakers.

Organisaties van inwoners van Europese steden, sociale entrepreneurs en kennisinstituten kunnen als stadmakers bijdragen aan de Europese Agenda Stad. De afgelopen week zijn meer 500 stadsmakers uit ruim 100 steden betrokken geweest bij het opstellen van de stadsmakers agenda.

Comité van de Regio’s

Verder in Amsterdam spraken Europese burgemeesters op het Forum van het Comité van de Regio’s in de Westergasfabriek ook met elkaar over de Europese Agenda Stad. Dit forum, mede georganiseerd door de VNG, had vier workshops: Smart and Innovative Cities, Green Cities, Inclusive Cities en Functional Urban Areas.

In de middag maakte minister Plasterk een ritje op een duurzaam vervoersmiddel: de elektrische fiets. En hij was niet de enige. Ook deed hij een interview met twee kinderen van de Nederlandse Kinderjury Amira en Benjamin, en ontving hij het Kindermanifest. Minister Plasterk nam de resultaten mee naar het overleg met zijn Europese collega’s over het Pact van Amsterdam.

Minister Plasterk op de e-scooter.


De dag werd afgesloten met een persconferentie. Hierbij was zowel de Nederlandse als de buitenlandse pers vertegenwoordigd.

Blik op BZK

Onlangs verscheen het EU-themanummer van Blik op BZK. Dit nummer staat geheel in het teken van het Nederlands voorzitterschap van de EU: wat zijn de behaalde resultaten en hoe zijn die door onze collega’s, stakeholders en bestuurders gerealiseerd. Klik hier om het themanummer te lezen.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *