‘Het zijn de mensen die de daadwerkelijke successen realiseren’
Vanaf vandaag starten we op deze site met een nieuwe serie interviews. Daarin vertellen zes ‘stadmakers’ waar ze zich hard voor maken en wie hen inspireert. Omdat vandaag en morgen in Amsterdam de werkconferentie van het Europese Partnerschap ‘Inclusie van Migranten en Vluchtelingen’ plaatsvindt starten we de serie met Sabina Kekić, coördinator van het Partnerschap bij de gemeente Amsterdam.
“Ik bewonder de gedrevenheid en de praktische inslag van Ramon Schleijpen. Zij startte met buurtgenoten, heel snel nadat de vluchtelingenstroom vorig jaar zo toenam, de netwerkorganisatie ‘Gastvrij Oost’. Het lukte dit netwerk om het ontmoetingscentrum ‘Boost Ringdijk’ op te zetten in een voormalig Amsterdams schoolgebouw. Zo creëerden zij een zowel een warme als nuttige plek waar vluchtelingen en buurbewoners elkaar leren kennen door samen maaltijden te bereiden en bijvoorbeeld lessen te volgen in elkaars taal. Ook bijzonder is dat er een kleinschalige woonvoorziening is ingericht voor een groep van zo’n 4 vluchtelingen. Die groep woont hier zelfstandig en runt er, in afwachting van hun asielprocedure en met steun van buurtbewoners, zélf hun huishouden. Als ambtenaar doe ik hard mijn best om zo goed mogelijk beleid te maken maar het zijn de mensen zoals zij die de daadwerkelijke successen realiseren. Ik hou Ramon’s werk dan ook graag in gedachten tijdens mijn besprekingen binnen het Europese partnerschap ‘Inclusie van Vluchtelingen en Migranten’.
Europese toppen hebben vaak een overvolle agenda en krappe bespreektijd maar dat gold niet voor hoofdstedenconferentie van afgelopen april. Op deze top werd er ongebruikelijk diep en lang gesproken over de grootstedelijke aanpak van de vluchtelingenproblematiek, de verantwoordelijkheid voor een succesvolle integratie aangezien 70 procent van de vluchtelingen zijn onderkomen in een stad zoekt en het maatschappelijk draagvlak daarvoor. De solidariteit die ik bij Gastvrij Oost zag, ervoer ik het afgelopen jaar ook binnen dat Europese netwerk. Steden willen er voor elkaar zijn en maken op dit soort urgente thema’s daarom niet hun eigen wensenlijstjes maar geven sámen vorm aan oplossingen. Voor alle ‘deals’ op Europees niveau geldt dat ze ingewikkeld zijn en veel tijd vergen; als daarbij onderlinge solidariteit wordt ervaren is dat afstemmingsproces zeer lonend.”
Wil je meer weten over Gastvrij Oost kijk dan op http://gastvrijoost.amsterdam/. Meer informatie over de Partnerschap ‘Inclusie van Vluchtelingen en Migranten’ vind je op de website van de Europese Agenda Stad. De zes interviews verschenen eerder in het e-zine ‘Blik op BZK’ naar aanleiding van de Werkconferentie Agenda Stad 2016.
Laat een reactie achter