De Derde Individuele Revolutie

Op verzoek van Agenda Stad werkte Studio Wolfpack afgelopen maanden aan een essay over de rol van maker movement in de stad. Met inbreng van 25+ partijen waaronder meerdere makerspaces, de Design Academy, Pakhuis de Zwijger, ROC Amsterdam en de gemeente Rotterdam.

“In dit tijdperk van hoopgevende nieuwe economische modellen en wenkende technologieën moet de mens bovenaan, vooraan en in het midden staan. De maker movement boort in ons aan wat enkele decennia van organogrammen bijna verwoest hebben: liefde voor het ambacht, spelplezier, experimenteerdrang, ondernemerschap en autonomie. Dit zijn de eigenschappen die de stadsbewoner van de toekomst nodig heeft.”

De maker movement is de verzamelnaam voor ondernemers, designers, uitvinders en hobbyisten die autonoom nieuwe producten ontwikkelen met en met gebruik van new tech zoals de 3D-printer. Dit doen zij solo, in kleine bedrijfjes of in netwerkverband.

Het essay laat vooral zien dat de makers eigenlijk al doen waarover de next economy strategen spreken: ze vormen de netwerkeconomie, benutten new tech en data, ontwikkelen zich continu en bouwen zo een zelfstandig bestaan op. De movement vormt een mogelijk sleutel in het vertalen van economische ambities naar het niveau van de straat, de klas en de werkvloer. Het essay eindigt dan ook met een aantal actielijnen die bijzonder relevant zijn in het kader van Agenda Stad.

Lees hier het essay De Derde Individuele Revolutie.

Dit weekend wordt het gepresenteerd op het Amsterdam Maker Festival; komend seizoen vormt het essay ook de onderlegger voor een programmareeks in Pakhuis de Zwijger; nadere updates volgen.

Voor achtergronden en meer informatie: www.studiowolfpack.com

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *