Energiebesparing is voor iedereen toegankelijk met Woningabonnement

Je huis isoleren of zonnepanelen aanschaffen. Dat kan bijna alleen als je flink wat geld investeert in je woning. In Overijssel kunnen dankzij de City Deal Woningabonnement huiseigenaren nu meedoen aan een proef waarbij ze een abonnement nemen op energiebesparende maatregelen. Ze betalen per maand via een centrale organisatie aan de bedrijven die de voorzieningen aanleggen. En dat werkt.

In het initiatief is ruimte voor 600 huiseigenaren in Overijssel. Zes gemeenten sloten begin februari samen met de provincie Overijssel, gemeenten, het Energiefonds Overijssel, het (landelijk en lokale) bedrijfsleven en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de City Deal Woningabonnement af. Het is een uitbreiding van een eerder succesvol experiment met 20 huizen in Deventer. Met de City Deal wordt gewerkt aan een landelijke opschaling, maar vooral aan het wegnemen van belemmeringen waar veel initiatieven last van hebben (met name overdraagbaarheid bij verkoop van de woning).

Voor iedereen mogelijk

Of het nu gaat om isolatie of om energieopwekkende maatregelen, zoals de aanleg van zonnepanelen of een warmtepomp. Het idee achter de proef is om duurzame energie en energiebesparing voor iedereen mogelijk te maken. De consument bepaalt zelf wat er gebeurt en hoeveel hij wil betalen: van één maatregel tot een heel pakket. En het is inclusief de resterende energierekening. En zo is energiebesparing dus niet alleen voor de voorlopers en de mensen die het kunnen betalen. Huiseigenaren die meedoen aan de proef hoeven vooraf geen eigen spaargeld aan te spreken. Energiefonds Overijssel heeft 6 miljoen euro beschikbaar gesteld om de energiebesparende maatregelen voor te schieten, die de deelnemers dan geleidelijk aan terugbetalen via hun abonnement (naar keuze tien, vijftien of twintig jaar).

img_3108Energieverbruik gehalveerd

Mark Serrano is inwoner van Deventer en is een van de twintig huiseigenaren die meedoet aan de eerste proef. Dat dit project energiebesparing voor iedereen mogelijk maakt, noemt hij de grootste winst van het model. “Het is belangrijk dat je zonder investering je huis kunt verduurzamen. Door het Woningabonnement is mijn wooncomfort vergroot en mijn energierekening lager. Bovendien word je er meer bewust van in je hoofd, wat je allemaal doet.” Serrano heeft met het abonnement zonnepanelen op zijn huis laten plaatsen, op allerlei vlakken isolatie laten toepassen, zijn wit- en bruingoed laten vervangen door meer energiezuinige apparaten en alle lampen vervangen door Ledlampen. “Ons energieverbruik is meer dan gehalveerd.”

Benny Essenstam, elektricien in Deventer, doet ook al anderhalf jaar mee met de bestaande pilot. “Onze maandlasten zijn een stuk lager nu. Eerst betaalde ik 145 euro per maand aan gas en elektra nu is dat 52 euro, en dat is inclusief het afbetalen van de maatregelen. Ik zit er voor twintig jaar in. Mijn maandlasten gaan niet omhoog als de energiekosten dat wel doen. Ik vind dat mijn gezin niet de lasten moet dragen voor de verduurzaming. Nu hoeven we niets extra te laten om toch die overstap te maken.”

In het abonnement wordt eerst een warmtescan gemaakt van je huis, zodat duidelijk wordt de warmte naar buiten lekt. Bij Essenstam thuis bleek dat vooral de aluminium schuifpui te zijn. “Die heb ik nu vervangen door hardhout met triple glas. Verder heb ik ons voorraam vervangen door dubbel glas, kierafdichting uit laten voeren in heel het huis en zorgt een warmtepomp nu voor mijn Cv-installatie. Ook hebben we zonnepanelen genomen. We hebben alle lampen vervangen door Ledlampen. “Je wordt er toch ook wel energiebewuster van. We doen nu zo zuinig mogelijk met onze elektrische apparaten. We hebben nu zelfs onze douchekop vervangen.”

Een energieneutrale gemeente

De eerste proef met twintig huishoudens in Deventer loopt nu anderhalf jaar. Daar was 400.000 euro voor beschikbaar. De gemeente heeft als ambitie om in 2030 een energieneutrale gemeente te zijn. Met deze pilot wil Deventer kijken of mensen sneller meegaan als je duurzaamheid koppelt aan een abonnement. Het antwoord lijkt daarop duidelijk: ja.

Wethouder Frits Rorink hoopt uiteindelijk dat niet alleen particuliere woningen meedoen met deze City Deal maar ook woningcorporaties. “Dat is de uitdaging.”

Wethouder Rorink ondertekent de City Deal.

Wethouder Rorink ondertekent de City Deal.

Er zit veel waarde en kracht in de markt en wij als overheid moeten die markt aan boord krijgen, stelt hij. “Ik geloof persoonlijk dat de overheid niet tot in het oneindige met subsidies moet werken. Aanjaagsubsidies zijn weliswaar nodig maar structureel subsidies verstrekken is niet de juiste insteek. Daarom zitten de kosten van de scan in het abonnement. Samen moeten we investeren in duurzaamheid. Zodat we over vijftig jaar dezelfde prettige leefomgeving hebben als nu. Ik ben dan ook blij dat de deelnemers aan deze City Deal ook landelijke en provinciale overheden zijn en brancheorganisaties. We zien nu dat commerciële partijen de handschoen oppakken en meedoen. Andere partijen enthousiast maken was dan ook een van de doelen van onze pilot. We hopen nu bijvoorbeeld dat ook banken interesse hebben om mee te doen voor de investering van de abonnementen. Want ik zou het liefst opschaling van dit project zien.”

En ja, dat kan zelfs heel Nederland worden, als het aan de wethouder ligt. “Als we laten zien dat bij de zeshonderd woningen verduurzaming en wooncomfort toenemen kan het in elke willekeurige wijk in ons land worden toegepast. Het voordeel van het woningabonnement is dat het maatwerk levert, omdat er steeds een stukje advisering bij komt kijken naar de woningeigenaar toe. Als eigenaar bepaal je zelf hoe hoog je het abonnement wilt hebben.”

Ook de andere gemeenten die meedoen zijn enthousiast. Wethouder Coby Pennings van Zutphen: “Je neemt mensen sores uit handen door plaatselijke ondernemers erbij te betrekken.” Leon Meijer, wethouder van Ede is vooral blij dat “we hiermee een groep bereiken die niet het geld hebben of kunnen lenen voor dergelijke verduurzaming van de woning.” Dorine Putman-Devilee van Energiefonds Overijssel is tevreden de 6 miljoen in deze samenwerking te investeren. “Het is heerlijk dat er eindelijk echt iets gebeurt met enorm veel potentie. Het is het bewijs dat vertrouwen wint. Vertrouwen dat er gebeurt wat je wilt. Dat de consument krijgt wat hem is beloofd.”

Op www.woningabonnement.nl is alle informatie te verkrijgen.

img_7459

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *