‘Benut de kracht van de jeugd en de Urban Agenda”, aldus minister bij doorstart Europese Agenda Stad

Jonge mensen laten ons zien hoe belangrijk het is om naar de toekomst te kijken. Minister Ollongren (BZK) stelde de jeugd centraal in haar speech tijdens de bijeenkomst van EU-ministers voor stedelijke ontwikkeling op vrijdag 26 november 2021. Tijdens de conferentie, onder Sloveens voorzitterschap van de EU, werd in aanwezigheid van eurocommissaris Ferreira voor Cohesie en Hervormingen het Ljubljana Agreement aangenomen. Hiermee is de voortgang en ondersteuning van de Urban Agenda for the EU (UAEU) voor ten minste vijf jaar verzekerd.

Minister Ollongren speecht tijdens de online ministeriële conferentie. “Young people remind us how important it is to extend our horizons”.

De UAEU (Europese Agenda Stad) werd in 2016 onder Nederlands voorzitterschap van de EU in het leven geroepen om de positie van steden en regio’s bij Europees beleid en -regelgeving te versterken. In de UAEU werken partijen van EU- tot lokaal niveau op gelijke voet samen aan betere regelgeving, betere financiering en betere kennisdeling voor Europese steden. Deze bestuurlijke innovatie levert steden een plek aan tafel in Brussel op, en concrete resultaten op het gebied van bijvoorbeeld innovatief aanbesteden, migratie, mobiliteit, digitale transitie en klimaatadaptatie.

Het Ljubljana Agreement lanceert een gemoderniseerde en versterkte Urban Agenda, met een duidelijk meerjarig werkplan, meer aandacht voor kleinere steden, en versterking van de betere regelgeving-pijler. Centraal staat de voorbereiding van ten minste vier gloednieuwe Partnerschappen: Greening Cities en Sustainable Tourism begin 2022, later gevolgd door Cities of Equality en Food.

Namens Nederland benadrukte minister Ollongren het belang van groene, inclusieve en digitale steden voor een duurzame toekomst. Zij riep haar collega’s op om de kracht van de jeugd en de vernieuwde Urban Agenda te gebruiken om tastbare resultaten voor de burgers van Europa te boeken.

Lees meer over de Europese Agenda Stad op Agendastad.nl en over de 14 partnerschappen op Urban Agenda for the EU. De speech van minister Ollongren is na te lezen op NieuwsBZK.nl.