Rapport Europese Commissie over Europese Agenda Stad
Met twaalf partnerschappen die operationeel zijn, vier actieplannen die zijn opgesteld en stedelijke vraagstukken die op de agenda staan van de Europese Commissie. Ruim een jaar na het Pact van Amsterdam heeft de Europese Agenda Stad tastbare resultaten opgeleverd.
Dat schrijft de Europese Commissie in een rapport aan de Europese Raad, dat ze 27 november op het Cities Forum in Rotterdam heeft gepresenteerd. Het rapport geeft vrij compact weer wat sinds de ondertekening van het Pact van Amsterdam in mei 2016 bereikt is, en is een belangrijke mijlpaal. Ook bevat het voorbeelden van concrete acties die uit de Actieplannen van de Partnerschappen voortkomen.
Meer steden betrekken
In de Commissie staan stedelijke vraagstukken nu op de agenda en zijn er inspanningen geleverd om de interne coördinatie te verbeteren, meer steden te betrekken en gemakkelijk toegang te bieden tot informatie over EU-kansen voor steden, aldus het rapport. De werkmethode – multi-level governance, betrokkenheid van meerdere belanghebbenden en geïntegreerde aanpak – functioneert en zou op andere beleidsterreinen kunnen worden gebruikt, zo adviseert de Commissie.
Concrete acties
Tussen 2018 en 2021 moeten concrete acties uit de Partnerschappen worden uitgevoerd. De Europese Commissie voert eind 2019 een evaluatie uit over de Europese Agenda Stad. Dit alles zou moeten leiden tot een gedeeld begrip van wat de beste manieren zijn om met steden te werken en hen te ondersteunen bij hun ontwikkeling.
De Commissie is in ieder geval vastbesloten door te gaan met de bevordering van de Europese Agenda Stad, omdat zij ervan overtuigd is dat steden belangrijke actoren zijn die bij het ontwerp en de uitvoering van het EU-beleid moeten worden betrokken.
Lees het rapport door hier onder de pagina te downloaden.
Meer weten over de actieplannen van de Partnerschappen? Kijk op https://ec.europa.eu/futurium/en/urban-agenda
WEB-INF\web.xml
/wp-comments-post.php