“Toekomstige stad: meer inzicht in onderlinge verbindingen”
“In de stad van de toekomst is het belangrijk dat we weg blijven van anonimiteit en meer inzicht krijgen in de onderlinge verbindingen”, zegt Matthijs Bierman, directeur van Triodos Bank Nederland. Matthijs Bierman is samen met Daan Roosegaarde & Willemijn Verloop jurylid van Challenge Stad van de Toekomst.
Hoe ziet de stad van de toekomst er volgens jou uit?
Steden zijn steeds groter geworden en de mensen die er wonen beseffen steeds minder hoe ze onderdeel uitmaken van een ecologisch systeem. Voor ons voortbestaan zijn we afhankelijk van de veerkracht en de houdbaarheid van dat systeem. En dat juist in de steden. Wat mij betreft biedt de stad van de toekomst elementen die bewoners weer meer bewust maken van dit principe en bijdragen aan diversiteit en veerkracht en daarmee ‘volhoudbaarheid’.
In de stad van de toekomst is het belangrijk dat we weg blijven van anonimiteit en meer inzicht krijgen in de onderlinge verbindingen. We moeten weer gaan snappen hoe we verbonden zijn met anderen. Daarnaast moeten we meer denken in diversiteit. Net als in de natuur maakt dat ons minder kwetsbaar. Ook moeten we ons bewegen van het grootschalige, decentrale denken richting kleinschaliger en meer lokaal verbonden ideeën. Dit geldt op een groot aantal domeinen zoals voeding, onderwijs, zorg en energie.
Wat hoop je terug te vinden in de inzendingen?
Ik ben op zoek naar originele, nieuwe ideeën. Het gaat mij bij de inzendingen om bewustwording, het zoeken naar diversiteit en het terugbrengen naar een menselijke maat. Initiatieven moeten praktisch toepasbaar en tegelijkertijd aanstekelijk zijn.
Waar ga je op letten bij de jurering van de inzendingen?
Een vraag die ik graag stel bij de jurering is: ‘biedt het echt iets nieuws?’. En die nieuwigheid kan gaan om de oplossing, maar ook om de toepassing van het project. Daarnaast moeten de inzendingen aansprekend zijn. Ze moeten zich in zekere mate zelf verkopen. Ook de herhaalbaarheid is belangrijk. Heeft het project een uitstralende werking, is het herhaalbaar op andere plekken? Ten slotte ben ik ook bankier, dus ook de economische realiteit is iets waar ik op zal letten. Een project kan nog zo mooi zijn maar als het niet geworteld is in de economische realiteit wordt het een lastig verhaal.
Laat een reactie achter