Toekomstverkenning ziet minder economische groei

Nederland zal de komende ruim dertig jaar waarschijnlijk een economische groei beleven die beduidend minder is dan we gewend waren. Die groei zal dan nog 1 tot 2 procent per jaar bedragen. Vanaf 1980 tot de economische crisis in 2008 bedroeg de groei gemiddeld 2,6 procent.

Dat stellen het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in hun Toekomstverkenning Welvaart en Leefomgeving voor 2030 en 2050. De Toekomstverkenning ziet minder economische groei in Nederland en verdere druk op de Randstad.

In de Toekomstverkenning zijn steeds twee scenario’s doorgerekend. Het ‘hoge scenario’ gaat uit van een relatief groot internationaal vertrouwen met bijbehorende veiligheid, florerende handel, liberalisering, concurrentie en globalisering. In het ‘lage’ scenario zijn in de wereld meer spanningen en conflicten.

Oorzaak van de matige economische groei is onder meer de afnemende groei van de bevolking. Nederland telt nu 17 miljoen inwoners. Dat zullen er in 2050 tussen de 16,4 miljoen en 19,2 miljoen zijn. Een andere belangrijke oorzaak van de afvlakkende groei van de economie is de vergrijzing. Over ruim dertig jaar telt Nederland twee miljoen 65-plussers meer dan nu.

Download het rapport op de website van het CPB

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *