Twente wil ‘City Deal’ voor klimaat

Drie Twentse steden, de provincie Overijssel en waterschap Vechtstromen hopen met een gezamenlijke klimaatagenda een ‘city deal’ te kunnen sluiten met het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M). Daarmee kunnen ze extra kennis, innovatie en hopelijk geld ontvangen voor maatregelen op het gebied van wateropvang, hittestress en leefbaarheid.

Tijdens een werkbezoek van staatssecretaris Wilma Mansveld presenteerden Almelo, Hengelo, Enschede, Overijssel en Vechtstromen de KlimaatActieve Stad (KAS) Twente. Met deze gezamenlijke agenda trekken de partijen samen op bij het uitvoeren van klimaatprojecten. Vooralsnog zijn het acht projecten, waarvoor de decentrale overheden samen 36 miljoen euro hebben uitgetrokken.

Stadsbeek dwars door Enschede

Eén van die projecten is bijvoorbeeld Stadsbeek Enschede, een tien kilometer lange nieuw aan te leggen beek dwars door de stad. Die zorgt straks voor een betere afvoer van overtollig regenwater, maar geeft ook een impuls aan de vergroening en leefbaarheid van de stad. “Hier komen de belangen van diverse partijen samen”, zegt woordvoerder Arjan Heugens van KAS Twente. “De gemeente moet zorgen voor goede riolering en leefbaarheid, het waterschap moet ruimte voor water creëren en de woningcorporatie zit met vochtige huizen waar vloeren moeten worden hersteld en bewoners met gezondheidsklachten kampen. Door die partijen bij elkaar te zetten kom je tot andere ideeën, tot oplossingen die elkaar versterken. Zoals de Stadsbeek.”

Er zijn meer projecten bedoeld om de klimaatverandering te beperken en tegelijkertijd bij te dragen aan de wateropgaven en de leefbaarheid van de steden. Zo kan water uit een bestaand meer worden gebruikt als natuurlijke koeling voor bedrijven die veel airconditioners gebruiken. Ook is er een project om groene daken aan te leggen, wat de opname van CO2 bevordert en opwarming van de stad tegen gaat.

Boekwerk ter inspiratie

KAS Twente wil uitdrukkelijk ook andere regio’s laten leren van de ervaringen en innovaties. De partners presenteerden de staatssecretaris dan ook een boekwerk over de verschillende projecten, zie de download hieronder. Ze hopen dat het rijk partner wil worden van KAS Twente en er een city deal van maakt. Daarmee kunnen de partijen gebruik maken van kennis en expertise bij het ministerie en is er mogelijk extra geld beschikbaar om de projecten verder uit te breiden, zegt Heugens.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *