Voorbij de ranglijstjes

Hoe bruikbaar is de grote hoeveelheid vergelijkende onderzoeken en ranglijsten over steden die de afgelopen jaren ontwikkeld zijn? De Chicago Council on Global Affairs bracht hierover onlangs een interessant rapport uit: Beyond the Scorecard: Understanding Global City Rankings.

Het gaat onder meer over met welke criteria men meet en tot welke verschillen dat heeft geleid. Wat zeggen onderliggende analyses over de positie van een stad ten opzichte van andere steden? Het rapport komt tot een aantal aanbevelingen aan stadsbestuurders en beleidsmakers. Om zo de stad te helpen bij het benutten van kansen en het aangaan van de uitdagingen die er liggen.

Enkele aanbevelingen uit Beyond the Scorecard:

  • Gebruik omvattende rankings (zoals Cities of Opportunity van PwC of AT Kearney’s Global Cities Index) om op basis van de meest recente data een gedetailleerd beeld van de huidige positie te krijgen.
  • Kijk verder dan alleen de overall score of score per thema, maar bekijk ook wat daarvan de onderliggende indicatoren zijn. Analyseer daarmee vervolgens zelf hoe die score tot stand is gekomen om daarmee sterke en zwakke punten (ten opzichte van andere steden) in beeld te krijgen. Maak onderscheid tussen indicatoren die wel of niet met beleid te beïnvloeden zijn.
  • Kijk verder dan alleen de eigen prestaties, maar kijk ook naar de prestaties van andere, vergelijkbare steden (grootte, GDP, ligging, ontwikkeling, ambities). Zoek de verbinding met die steden en probeer van hen te leren welke strategieën en investeringen daar werken.
  • Kijk verder dan onderzoeken die vooral de ontwikkelingen van afgelopen decennia weergeven, maar gebruik ook onderzoeken die specifiek vooruitkijken en trends identificeren om zo richting toekomst kansen te kunnen verzilveren.

In dit kader is de recent gelanceerde Topsteden-website van Platform31 nog beter te interpreteren. Op deze site worden 15 gerenommeerde internationale vergelijkende onderzoeken naar steden geanalyseerd. De website is geen pleidooi voor het blindstaren op de positie op ranglijstjes, maar roept juist op tot het gebruik van de achterliggende informatie en analyses om de ontwikkeling van Nederlandse steden te kunnen versterken.

Lees het rapport ‘Beyond the Scorecard: Understanding Global City Rankings’

 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *