Wethouders pleiten voor voedselwet om jeugd gezonder te laten opgroeien

Wethouders van de twaalf City Deal-steden doen een dringende oproep om vaart te maken met wetgeving die gemeenten de juridische middelen geeft om te werken aan een gezondere voedselomgeving – vooral in kwetsbare wijken en rondom scholen. Dat schrijven zij in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer, vooruitlopend op het leefstijlpreventiedebat op donderdag 24 april.
Sinds 2021 werken de gemeenten samen met het Voedingscentrum en JOGG aan het verbeteren van de voedselomgeving. Volgens de wethouders is wetgeving onmisbaar om echt impact te maken. “Zo’n wet geeft gemeenten de ruimte om in een wijk waar het aanbod al overwegend ongezond is nieuwe fastfoodaanbieders te kunnen weren,” stellen zij in de brief.
Het voedselaanbod in Nederland is de afgelopen 10 jaar flink ongezonder is geworden. Duizenden fastfoodlocaties kwamen erbij, terwijl het aantal winkels met vers aanbod afnam. Dit maakt het steeds moeilijker om een gezonde keuze te maken2. Dat geldt voor volwassenen, maar met name voor kinderen en jongeren. Als in hun omgeving bijna alleen ongezonde producten te verkrijgen zijn, maken we het hen wel heel moeilijk om een gezonde keuze te maken.
En dat heeft grote gevolgen. Inmiddels zijn één op de zeven kinderen en jongeren te zwaar. In Amsterdam zelfs één op de vijf. Deze jeugd groeit op met een groot gezondheidsrisico. Overgewicht en obesitas zorgen voor een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziektes en tal van andere gezondheidskwalen.
De steden hebben de Universiteit van Amsterdam, het Amsterdam UMC en de Wageningen University & Research (WUR) om een instrument te ontwikkelen dat in één oogopslag laat zien waar in de gemeenten het aanbod van ongezond eten het grootst is. Met de juiste juridische instrumenten kan deze Heatmap Voedseldruk gemeenten helpen om gericht aan de slag te gaan in de wijken waar het voedselaanbod het meest ongezond is.