3D printing in Nederland: een groeimarkt van 45 miljoen

3D-printing is hot. Diverse internationale onderzoekbureaus – Gartner, PwC, Canalys, IDC en Wohlers – hebben schattingen gepubliceerd over de mondiale markt van 3D-printing, nu en in de toekomst. Er wordt grote groei verwacht. Hoe groot is de Nederlandse 3D-printing markt nou eigenlijk?

De ramingen van de onderzoeksbureaus komen aardig overeen. Voor 2013 gingen ze uit van een totale markt tussen de 2 en 4 miljard euro, oplopend tot 10 à 14 miljard euro richting 2018. Vooral de toenemende vraag uit de lucht- en ruimtevaart, auto-industrie en medische markten stimuleren deze groei.

De analyse van Wohlers is het best onderbouwd. In hun rapport schatten ze de markt voor 3D-printing in 2013 op 2,74 miljard euro (3,07 miljard dollar). Een klein kwart wordt verdiend met services, software, training en advies. De rest van de omzet komt uit:

  • printerverkoop (30%)
  • producten (30%)
  • grondstoffen (17%)

In 2013 werden er wereldwijd bijna 10.000 industriële 3D-printsystemen verkocht, waaronder 348 metaalprinters. De verkoop van thuisprinters kwam uit op circa 72.500 stuks. De marktprognose voor dit jaar is circa 6 miljard euro, met een snelle groei naar een kleine 20 miljard in 2020.

Nederland goed voor zo’n 45 miljoen euro

De exacte omvang van de 3D-printing markt in Nederland is lastig vast te stellen. Openbare cijfers zijn er niet. Toch komen we een stuk verder dan koffiedik kijken. Gebaseerd op jarenlange ervaring in deze markt en veel gesprekken met diverse partijen, schat ABN AMRO de Nederlandse marktomzet voor 2015 rond de 45 miljoen euro. Dit is een optelsom van de professionele én de consumentenmarkt, waarbij ze hebben gekeken naar:

  • verkoop van 3D-printsystemen
  • geprinte producten (op eigen machines en via Nederlandse services providers)
  • software en diensten als training, onderhoud en advies
  • grondstoffen

ABN AMRO geeft aan dat 3D-printing met een groei van ruim 30% per jaar en een disruptief karakter een ontwikkeling is om in de gaten te houden.

Lees het hele artikel op de website van ABN AMRO

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *