‘Steden kunnen veel betekenen voor Europa’

“Steden zijn een centra van economische groei. De Europese Agenda Stad kan ons helpen om van de mogelijkheden die deze ontwikkeling biedt te profiteren”. Dit zei minister Ronald Plasterk woensdag 10 februari tijdens de plenaire vergadering van het Europees Comité van de Regio’s. Hij sprak in Brussel, omdat de voorzitter van de Raad van de EU gebruikelijk zijn prioriteiten tijdens deze bijeenkomst presenteert.

Europese Agenda Stad

De minister sprak over een betere verankering van ‘de stad’ in het Europese beleid. “Daarbij gaat het er niet alleen om wat Europa voor de steden kan doen, maar ook om wat de steden voor ontwikkelingen in Europa kunnen betekenen”, aldus Plasterk. Bij dat ‘beter verankeren’ wordt gedacht aan antwoorden op vragen als ‘welke regels kun je wegnemen of (tijdelijk) aanpassen’, ‘hoe maak je die Europese fondsen beter toegankelijk voor de stad’ en ‘hoe kom je tot betere kennisdeling’.

Het Pact van Amsterdam

Momenteel werkt Nederland met andere lidstaten, de steden, de Europese Commissie en het Comité van de Regio’s aan concrete aanbevelingen voor verbetering(en). De inspanningen zijn erop gericht om op 30 mei tijdens de Ministeriële Conferentie over de Europese Agenda Stad tot een zogeheten ‘Pact van Amsterdam’ te komen. Het pact moet het startschot vormen voor de actiefase van de Europese Agenda Stad.

Lees meer over de Europese Agenda Stad

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *