‘Van steenkool naar zonneauto’

Als directiesecretaris en als ‘diplomaat van de stad’ is Denis Crompvoets betrokken bij een project van het steden-netwerk van grote gemeenten van Nederland over hoe we de innovatiekracht van het midden- en kleinbedrijf verder kunnen vergroten. Op de aankomende ‘Dag van de Stad’ in Gemeente Utrecht laat hij in vijf stappen zien hoe regio’s daar meer grip op krijgen. 
“Als ik honderd jaar geleden hier door de poort was gelopen, had ik dat gedaan in een stroom van mijnwerkers. Nu loop ik door deze poort midden in een groep internationale studenten en stuit ik meteen op de zonneauto in de centrale hal. Op het chemiepark Chemelot hier in Sittard-Geleen, met daarop gevestigd de Brightlands Chemelot Campus, wordt in de voorhoede van de energietransitie gewerkt. Zo is de folie op de zonneauto van de TU Delft, die onlangs won in de Solar Challenge, hier ontwikkeld. Als directiesecretaris en als ‘diplomaat van de stad’ ben ik betrokken bij een project van het steden-netwerk van grote gemeenten van Nederland over hoe we de innovatiekracht van het midden- en kleinbedrijf verder kunnen vergroten. Op de aankomende ‘Dag van de Stad’ in Gemeente Utrecht laten we in vijf stappen zien hoe regio’s daar meer grip op krijgen. De inspiratiebron daarvoor is de het chemiepark Chemelot met de Brightlands Chemelot Campus. Het bijzondere van dit terrein is de centrale plaats die het bedrijfsleven inneemt in de nauwe samenwerking met o.a. de universiteiten van Maastricht en Aken. Hierdoor zijn de grenzen tussen gevestigde producenten, dienstverlenende bedrijven en deelnemende organisaties sterk en transparant.
Toen hier nog steenkool werd gedolven, was dat van niet al te beste kwaliteit. Men werd daarom al vroeg gedwongen om na te denken over andere vormen van bedrijvigheid. Dat is ook wat de geschiedenis van dit terrein ons leert: je moet veranderingen voor zijn en niet wachten tot deze je overkomen. Chemelot werd na de steenkool een complex voor petrochemie en zie waar we nu zijn: vooraan in de energietransitie. Het is een bron van economische groei, wat goed is voor onze regio en voor de BV Nederland.”
Denis Crompvoets (directiesecretaris Sittard-Geleen & G32 coördinator), is een de deelnemers van de Dag van de Stad op 30 oktober: https://www.dedagvandestad.nl/
Website Chemelot: https://chemelot.nl/
Dit artikel verscheen eerder op de Facebookpagina van het Ministerie van BZK.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *