‘Actief herstel in de keten’

11 oktober jl deelden landelijke en lokale partijen kennis over voeding en beweging rondom een operatie. Dit gebeurde tijdens het succesvolle symposium ‘Actief herstel in de keten’, onderdeel van de Dutch Agri Food Week.  De organisatie was in handen van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Alliantie Voeding in de Zorg en Alles is Gezondheid… , het Nationale preventieprogramma van VWS.

Het symposium vond plaats naar aanleiding van de promotie van Ellen Oosting, fysiotherapeut in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis, waardoor de zelfredzaamheid in het gedrang kan komen. Goede zorg- en leefstijlbegeleiding rond de operatie helpt ouderen na de operatie snel weer zelfstandig n hun eigen omgeving te kunnen functioneren.

Meer dan 80 zorgprofessionals deelden ervaringen met voeding en bewegen rondom een operatie. Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Marianne van den Anker van Alles is Gezondheid…werden ook regionale ambities besproken. Ziekenhuis Gelderse Vallei wil de regionale voedingszorg rondom een operatie verbeteren met een integrale aanpak waarin zorgpartners, gemeente en patiënt samenwerken. Een mevrouw die recent een nieuwe heup kreeg in Ziekenhuis Gelderse Vallei vertelde over haar ervaringen en benadrukte hoe voeding en bewegen een belangrijke rol speelden in haar herstel.

Regio Food Valley

Leon Meijer, Wethouder Food van de gemeente Ede, benadrukte in zijn opening nogmaals de prioriteit die voeding heeft in de regio Food Valley. Met succes: de regio Food Valley krijgt inmiddels brede erkenning. Meijer benoemde dat de positie van regio Food Valley verder versterkt zal worden. Samen met partijen, zoals als  Alliantie Voeding in de Zorg en Alles is  Gezondheid werkt Ede aan het verbeteren van de gezondheid van inwoners. Ook bewegen krijgt hierbij aandacht. Met concrete projecten wordt nieuwe voedingszorg geïmplementeerd en geëvalueerd in de regio.

Sprekers en rondleidingen

Diverse sprekers gaven in de middag hun visie op het thema. Aan het einde van de middag volgden de deelnemers workshops of een rondleiding over slaap, voeding en bewegen in Ziekenhuis Gelderse Vallei:

  • Daniel Mensch, orthopedisch chirurg in Ziekenhuis Gelderse Vallei, en oud-roeier in de Holland Acht, sprak over het belang van teamwork voor succes. Het geheel is immers zo sterk als de zwakste schakel. Dit moeten we ook in complexe zorgketens meenemen en vraagt openheid en analyses van knelpunten.
  • Nico van Meeteren, directeur Topsector Life Sciences & Health en hoogleraar Fysiotherapie Universiteit Maastricht, gaf inzicht in de veranderingen in de zorg. Voor behoud van het adaptieve vermogen van ouderen is chaos van belang en moeten we niet alles ordenen.
  • Ellen Oosting, lichtte haar promotieonderzoek toe. Hieruit blijkt dat  kwetsbare ouderen risico lopen op een verlengde opnameduur en vertraagd herstel van functioneren. Goede therapie al voor de operatie kan herstel achteraf bevorderen.
  • Lisette de Groot, hoogleraar Voeding van de Oudere Mens Wageningen Universiteit, sloot hier mooi op aan door een overzicht te geven van de voedingswetenschap. Onderzoek, zoals Cater with Care, laat zien dat de eiwitinname verbeterd kan worden, maar dat na opname mensen ook meer beweegzorg nodig hebben voor herstel.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *