Tilburg verzekert zich met sterk bidbook van organisatie Dag van de Stad 2021
Tilburg is ‘hot’. De gemeente werd verkozen tot Overheidsorganisatie van het Jaar. De nieuwe Spoorzone ontpopt zich tot succesvolle broedplaats voor creativiteit en het middelpunt ervan, de LocHal, werd uitgeroepen tot World Building of the Year. En nu kan Tilburg nog een wapenfeit aan de recente roem toevoegen: Tilburg is uitgeroepen tot gaststad van de Dag van de Stad 2021!
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg is trots dat de Dag van de Stad volgend jaar naar zijn stad komt: “Tilburg, de ultieme combinatie van verleden, heden en toekomst. Een stad waar we er samen de schouders onder zetten en waar we keer op keer onszelf opnieuw uitvinden. Samen met onze inwoners en partners lukt het ons steeds beter om dat pure Tilburgse DNA te laten zien; daadkrachtig, verbindend en vernieuwend. En dat wil men ervaren. Zo ook de organisatie van Dag van de Stad! Ik ben enorm trots op deze selectie: ook in 2021 laat Tilburg van zich horen!”
Het is voor het eerst dat de gaststad voor de Dag van de Stad al een jaar van tevoren is geselecteerd. Dat komt doordat de jury van de Dag van de Stad dit jaar geconfronteerd werd met twee bidbooks voor 2020 die allebei ijzersterk waren, legt Frank Reniers, projectleider Dag van de Stad bij het ministerie van BZK, uit: “Voor de organisatie van de Dag van de Stad is het geweldig om meerdere bidbooks te ontvangen. Het toont aan dat de Dag van de Stad leeft! We stonden dan ook te juichen toen we de kwaliteit van beide bidbooks zagen, maar realiseerden ons al gauw dat dit ons ook voor een groot dilemma stelde.”
Zowel Tilburg als de andere kandidaat, Heerlen, zijn immers veerkrachtige steden met een sterke regiofunctie, die een culturele opleving kennen, gemarkeerd door vernieuwde spoorzones. De jury besloot dat er maar één juiste uitkomst was: beide steden mogen zich gaststad van de Dag van de Stad noemen, Heerlen in 2020, Tilburg in 2021.
De jury was uiteraard onder de indruk van de locatie die Tilburg voorstelde. Deelnemers aan de Dag van de Stad 2021 worden ontvangen in de levendige nieuwe Spoorzone waar heden en verleden samenkomen doordat creatieve ondernemers en flexibele werkruimte zich vestigen in historische panden waarvan de oorspronkelijke industriële functie nog zichtbaar is. De LocHal, het kloppend hart van de Spoorzone, is de culturele huiskamer van de stad en herbergt onder andere de openbare bibliotheek.
Tilburg is met 220.000 inwoners de zevende gemeente van Nederland, en dus heeft de stad ervaring met vrijwel alle vraagstukken die andere steden spelen. En dat ze op een goede manier omgaan met die vraagstukken, met oog voor alle doelgroepen en betrokkenen, blijkt wel uit hun uitverkiezing tot Overheidsorganisatie van het jaar 2019!
In 2021 is er dus geen bidbookprocedure voor de gaststad van de Dag van de Stad. Jammer voor wie er al van droomde volgend jaar 2000 stedelijke professionals in zijn stad te ontvangen. Maar Reniers is vooral blij dat de bidbookprocedure dit jaar zulke sterke voorstellen opleverde dat de organisatie zich voor twee jaar verzekerd weet van organiserende steden met uitstraling: “We streven altijd naar de best mogelijke gaststad, passend bij actuele stedelijke opgaven. Het bidbook van Tilburg was zo sterk dat het deze vroege toewijzing zeker rechtvaardigt.” Bovendien kan Tilburg al dit jaar aanhaken bij de organisatie in Heerlen en daar waardevolle ervaring opdoen met de Dag van de Stad. Ook biedt het meer ruimte om vermaarde internationale sprekers tijdig vast te leggen.
I feel sorry, I could not go on a holiday with you.