Eerste partnerschap getekend voor Europese Agenda Stad
Op de regionale bijeenkomst Habitat III in Praag is in het kader van de Europese Agenda Stad de eerste partnerschap getekend op het gebied van huisvesting. Het is de eerste van de vier pilots, waarbij lidstaten, steden en de Europese Commissie samen een partnerschap afsluiten.
Het huisvestingspartnerschap gaat kijken hoe betaalbare huisvesting gegarandeerd kan worden voor Europese burgers. “We zien dat veel Europese steden moeten voldoen aan een groeiende behoefte voor betaalbare en duurzame huisvesting”, zei Elena Szolgayová, coördinator van het huisvestingspartnerschap en bestuurslid van de UNECE Commissie van huisvesting en landbeheer uit Slowakije (zie foto samen met speciaal gezant Nicolaas Beets).
“We moeten een toepasselijke juridische en financieel framework hiervoor identificeren om dit te realiseren. Een belangrijk aspect in het partnerschap is de uitwisseling van kennis over betaalbare huisvesting, niet alleen in individueel perspectief maar ook vanuit een holistisch oogpunt. Een goede sociale mix met betaalbare woningen is voor ons allemaal een voorwaarde voor stabiele groeiomstandigheden.”
Energie-efficiënt bouwen
Het partnership wordt gecoördineerd door Slowakije en richt zich onder meer op energie-efficiënt bouwen, vertelt coördinerend beleidsmedewerker Susanne Caarls van de Binnenlandse Zaken in Blik op BZK. “Pilots op dat gebied kosten veel geld. Als we samenwerken, kunnen de kosten van duurzaam bouwen naar beneden. Daar kan ook het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), het zogenoemde Junckerfonds, een bijdrage aan leveren. Er zit 300 miljard in de pot, daarmee wil de Europese Commissie economische groei in Europa stimuleren. Een van de hoofdthema’s is duurzaamheid, daar kunnen we met dit partnership mooi bij aansluiten.
Bijzonder aan zo’n partnership is volgens Caarls dat zowel lidstaten (zoals Slowakije en Luxemburg), steden (Wenen en Riga) en de Europese Commissie daar deel van uitmaken, maar ook een woningbouwkoepel als Aedes. “Zo brengen we meer diversiteit en meer kennis in. Er ontstaat een nieuw spel tussen steden, lidstaten en de Europese Commissie.”
Lees meer over het partnerschap op de website van de Europese Agenda Stad.
Laat een reactie achter