‘Steden moeten meer invloed krijgen op het Europese beleid’

Nicolaas Beets, speciaal gezant van de Europese Agenda Stad. Foto: Kick Smeets.

Europa staat voor grote uitdagingen. Hoe behoudt het zijn welvaartsniveau? Hoe versterkt het zijn concurrentiekracht? Hoe kom je tot een duurzame en innovatieve Europese samenleving? Een deel van het antwoord is de Europese Agenda Stad, één van de vier topprioriteiten die het ministerie van Binnenlandse Zaken als EU-voorzitter heeft geagendeerd.

Nicolaas Beets is als Urban Envoy, speciaal gezant, namens Nederland druk bezig om de boodschap van de Europese Agenda Stad uit te dragen in Europa. De uitdaging is om de 28 lidstaten samen te brengen en de handen op elkaar te krijgen in het Pact van Amsterdam. Dit wordt een tekst waar alle lidstaten en betrokken organisaties zowel op Europees als op nationaal niveau, mee kunnen instemmen. Van het Europees Parlement, tot het Comité van de Regio’s en Eurocities. Van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, G4, G32 tot het Interprovinciaal Overleg.

Waar de Europese Agenda Stad en het Pact precies over gaan vertelt Beets in een interview in het magazine Blik op BZK: “Steden moeten meer invloed krijgen op het Europese beleid. Dat is de kern waar het om draait.”

Regelgeving

Die invloed bestaat uit drie dingen. Ten eerste gaat het om het verbeteren van de kwaliteit van de regelgeving. “Een goed voorbeeld is als een stad een industrieterrein wil aanleggen en daarvoor een milieuvergunning aanvraagt”, vertelt Beets. “Hiervoor kun je subsidie aanvragen, mits je binnen een half jaar die vergunning kan overleggen. In de praktijk blijkt die termijn niet haalbaar. Je bent te laat en krijgt geen subsidie. Het tweede punt is dat veel Europese fondsen zowel moeilijk toegankelijk als bureaucratisch zijn. Zoals de aanbestedingsregels, die zouden echt praktisch kunnen worden.”

Uitwisseling van kennis

Het derde en laatste punt gaat over een betere uitwisseling van kennis op het gebied van stedelijke ontwikkeling, aantrekken van fondsen, innovatie en milieu. Beets: “Neem de kwestie over afvalwater. Steden reinigen hun afvalwater door daar schadelijke stoffen uit te halen. Deze stoffen kunnen hergebruikt worden in de industrie. Maar dat mag niet van Europa omdat ze het label ‘afvalstof’ dragen. Dus we streven ook naar harmonisatie van de regels.”

Op 30 mei vindt de bezegeling plaats van de Europese Agenda Stad in de vorm van het ‘Pact van Amsterdam’ door de ministers die verantwoordelijk zijn voor stedelijke ontwikkeling. “Als we dat binnenhalen, hebben we een dikke zeven”, benadrukt Beets. “Als we op 21 juni tijdens een officiële raadsvergadering het Pact van Amsterdam kunnen vastleggen in regelgeving, dan hebben we een tien.”

Lees het volledige interview in Blik op BZK
Voor meer informatie over de Europese Agenda Stad en het Pact van Amsterdam, neem eens een kijkje op de internationale website Urban Agenda.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *