‘We moeten de duurzame toekomst ervaarbaar maken’
Sinds vorige week zijn we gestart op deze site met een nieuwe serie interviews. Daarin vertellen zes ‘stadmakers’ waar ze zich hard voor maken en wie hen inspireert. Vandaag Maarten Hajer, faculteitshoogleraar Urban Futures aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht en hoofdcurator van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) 2016.
“Als ik denk aan mensen die veel doen voor ‘de stad’ schiet mij direct het werk van Els Desmet te binnen. Zij is voor mij de verpersoonlijking van wat de stad als publiek domein kan en moet zijn. In het Rotterdamse Katendrecht heeft zij een ontmoetingsplek gemaakt die breed onder de bevolking wordt gewaardeerd. Inwoners met zeer diverse achtergronden, opinies en gewoonten, bezoeken deze plek waar nieuwe kenniskringen en vriendschappen ontstaan. Samen staan zij voor een sociaal en economisch netwerk waar de hele stad van kan profiteren. Ze noemt deze plek het Verhalenhuis want het is, zo zegt Desmet, “een uitnodiging om ‘de ander’ en ‘het andere’ beter te leren kennen.”
Hajer: “Ik zet mij graag in voor de realisatie van de duurzame stad. Het doet me goed dat we weer wat groter durven denken. Dat is ook hard nodig. Want als we binnen 25 jaar klimaatneutrale steden willen, dan zouden er jaarlijks 280.000 woningen duurzaam moeten worden. Dat halen we nu bij lange na niet. Tijdens mijn presentatie heb ik dan ook geadviseerd om vaart te maken en niet te gaan voor een plan ‘nul op de meter per woning’ maar eentje voor een met ‘nul op de meter per WIJK’ als doel. De andere aandachtspunten gingen over het bieden van zekerheden en de juiste prikkels aan bedrijven die investeren in haalbare duurzaamheidoplossingen. Drie, de oprichting van een gezaghebbende transitie autoriteit met als taak om voortdurende beleidsanalyse te doen naar wat waarom werkt. Ten slotte is het effect van de verbeelding altijd groter dan je denkt. We moeten daarom de duurzame toekomst ervaarbaar maken. Want wat je voor ziet, komt er”.
De zes interviews verschenen eerder in het e-zine ‘Blik op BZK’ naar aanleiding van de Werkconferentie Agenda Stad 2016.
Laat een reactie achter