City Deal Waarden van Groen en Blauw in de Stad op Atlas Lustrumconferentie

De Atlas Leefomgeving bestaat tien jaar en deze mijlpaal wordt groots gevierd op de Lustrumconferentie op 18 mei in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Hier komen alle trends en ontwikkelingen op het gebied van de Omgevingswet, Informatiehuizen, geodata en visualisaties aan bod. Ook is er aandacht voor de City Deal Waarden van Groen en Blauw in de Stad.

Centraal op de lustrumconferentie zijn alle atlassen in het portaal: de Atlas Leefomgeving, de Atlas Natuurlijk Kapitaal en de Nationale EnergieAtlas. De atlassen zijn in gezamenlijkheid met velen tot bloei gekomen en zullen in gezamenlijkheid de toekomst in gaan. Zo lanceren de provincies Zuid-Holland en Zeeland op 18 mei provinciale data in de Atlas Leefomgeving.

Omgevingswet

In het conferentieprogramma komen allerlei ontwikkelingen aan bod rondom de Omgevingswet en Informatiehuizen, de bewegingen op het terrein van open data, citizen science en burgerparticipatie. Hoe gaan we bijvoorneeld om met Big Data, wat zijn de 3D-ontwikkelingen en mogelijkheden met linked data?

De dag wordt plenair geopend door dagvoorzitter Frédérik Ruys. Deze datajournalist, was eerder betrokken bij programma’s als ‘Nederland van Boven’ en ‘Onzichtbaar Nederland’ en neemt de bezoekers mee in de wereld van infographics en information design. Daarna gaan workshops en presentaties dieper in op vijf inhoudelijke thema’s.

Zo vertellen in de Living Lab gezonde leefomgeving drie sprekers vanuit hun eigen ervaringen over projecten over gezonde leefomgeving: Dick Ettema van de Universiteit Utrecht over stedelijke mobiliteit en gedrag; Rita van der Meulen over gezond stedelijk leven in de Gemeente Utrecht en John Dagevos van de Universiteit Tilburg over de Brabantse Health Deal. Dit alles onder leiding van Martijn Tak van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Waarden van Groen en Blauw in de Stad

In het thema Duik in de Atlassen is er ook aandacht voor de City Deal: Waarden van Groen en Blauw in de Stad. Groen en water leveren belangrijke diensten aan de stad. De batentool TEEBstad is een online rekeninstrument om de baten van groen en blauw in een stedelijke omgeving te berekenen. Het rekeninstrument heeft beperkingen. Ook kan de bruikbaarheid van de tool verbeterd worden. In de City Deal: Waarden van Groen en Blauw in de Stad is afgesproken dat om de TEEBstad-tool door te ontwikkelen en te verbinden met de Atlas Natuurlijk Kapitaal. Daar wordt nu in de community of practice samenwerking, op basis van praktijkcases, aan gewerkt.

In deze sessie krijgt u een schets van de stand van zaken rond de City Deal, er wordt een voorbeeld getoond van hoe de TEEBstad-tool nu gebruikt kan worden.

Lees meer over de Atlas Lustrumconferentie.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *