Aandacht voor Agenda Stad op de Sociale Top

In Eindhoven vond op 23 januari de Sociale Top 2017 plaats, georganiseerd door het Rijk en de VNG. Ongeveer 700 ondernemers, bestuurders, wetenschappers, vrijwilligers, professionals en andere voorlopers en dwarsdenkers gingen met elkaar in gesprek over het sociaal domein. Zo was er ook aandacht voor de City Deal Inclusieve Stad.

Op de Sociale Top stonden een aantal vragen centraal. Hoe bouwen we samen aan een samenleving waarin mensen steeds meer verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en elkaar? En hoe kan de overheid ondersteuning bieden aan mensen die het echt nodig hebben? Allerlei thema’s en dilemma’s in zorg, onderwijs, wonen, werk, sport, cultuur, veiligheid en integratie kwamen voorbij.

Voorlopers en dwarsdenkers

Minister Ronald Plasterk (BZK) verwelkomde de 700 deelnemers, allen voorlopers en dwarsdenkers uit het sociaal domein. Hij benadrukte dat de veranderingen in het sociaal domein nog niet af zijn, een jaar nadat de grote transformatie begon. ‘In Denemarken duurde een vergelijkbare transformatie zeven jaar.’ Burgemeester Jorritsma van Eindhoven schetste vervolgens de voortgang die de stad de afgelopen jaren na de drie decentralisaties heeft doorgemaakt.

De 700 aanwezigen uit het sociale werkveld kregen vervolgens een kijkje in de praktijk bij meer dan 50 geselecteerde plekken, om daar te sparren over de dilemma’s en uitdagingen waar zij, ieder in hun eigen werk, tegenaan lopen. Per fiets, bus of lopend verplaatsten ze zich langs enkele van de geselecteerde plekken als een politiebureau, de TBS-kliniek, het woonkamer-project in Prinsejagt, en voormalig bejaardenhuis Genderhof.

Inclusieve Stad

Staatssecretaris Martin van Rijn sloot de dag af. In zijn toespraak vertelde hij enthousiast over de City Deal Inclusieve Stad. “Er wordt beleid gemaakt samen met ervaringsdeskundigen, dat is grote winst in sociaal domein. ‘Niet de Haagse werkelijkheid als startpunt voor beleid, maar wat er in de praktijk gebeurt”. Via deze City Deal kan de doorontwikkeling van de decentralisaties plaatsvinden aldus de staatsecretaris.

De Inclusieve Stad werd ook als het eerste prijswinnende dilemma op de Top benoemd. “Preventie is beter dan problemen oplossen”, benadrukte Evelien Wauters van de gemeente Eindhoven daarbij. Ze noemde Agenda Stad als “innovatieve manier om via City Deals te experimenteren met vernieuwing in de zorg en schuldhulpverlening.”

sociale-top2

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *