ADO-supporter scoort met initiatief voor eenzame ouderen

De grijze reigers. Juichend met pet Cor van Welbergen. Foto: Sandra Mol

Cor van Welbergen is webredacteur bij het ministerie van BZK en dichter. Maar bovenal fervent ADO-supporter. Hij bedacht het plan voor de ‘Grijze Reigâh Tribune’ waarmee eenzame ouderen door een bezoek aan de thuiswedstrijden van ADO Den Haag weer onder de mensen komen. Zijn plan dingt mee naar de Dromen Denken Doen-award die op 7 november wordt uitgereikt. En op de Dag van de Stad op 29 oktober mag hij zijn succesvolle burgerinitiatief toelichten.

“Geweldig om het enthousiasme bij de ouderen te zien!”, zegt Van Welbergen daags na de eerste ‘pilotwedstrijd’. Op zaterdag 8 oktober was het dan zo ver. Al sinds begin dit jaar zoekt Van Welbergen steun voor zijn plan. Hij vond medestanders bij onder andere de stichting ADO Den Haag in de maatschappij en de Boodschappenbegeleidingsdienst (BBD), die de ouderen thuis ophaalt en van en naar het Cars Jeans-stadion brengt. Hij schreef een ondernemingsplan, vond sponsoren en afgelopen zaterdag bezochten de ouderen die zich hadden aangemeld hun eerste wedstrijd, tegen FC Groningen.

De ouderen komen aan bij het stadion. Foto: Sandra Mol

Van Welbergen: “Oudere en eenzame bewoners van Den Haag op een structurele en comfortabele wijze thuiswedstrijden van ADO Den Haag laten bezoeken, dat is mijn doel. Ik hoop dat het plan uiteindelijk leidt tot een ‘Grijze Reigah seizoenskaart’, speciaal voor deze doelgroep. We zijn nu begonnen met een pilot van zes wedstrijden. De ouderen die zich hebben aangemeld, betalen in de pilotfase een eigen bijdrage van 10 euro. Ze worden opgehaald en thuisgebracht door busjes van de BBD en krijgen in het stadion een comfortabele plek. Ze kunnen ook eenvoudig even binnen ‘opwarmen’ en een kopje koffie drinken. De kosten voor vervoer, catering en een deel van de ticketprijs willen we met sponsoring opbrengen. En als ik de Dromen Denken Doen-award win, ontvang ik 10.000 euro. Dat zou enorm helpen om het plan rendabel te maken.”

“Gedrevenheid, geduld en doorzettingsvermogen. Dat zijn cruciale ingrediënten om een burgerinitiatief van de grond te krijgen,” weet Esther van der Voort, dagvoorzitter van het deelcongres De Inclusieve Stad, waar Cor van Welbergen tijdens de Dag van de Stad vertelt over zijn plan. Van Welbergen is ondertussen vol van energie, nu hij de eerste ouderen heeft zien genieten van hun voetbaluitje. “ADO had geregeld dat we op de eretribune mochten plaatsnemen”, glundert Van Welbergen. Ook ADO zelf spreekt van een succesvolle vuurdoop. “Wij vonden het geslaagd, omdat we zagen dat de ouderen het geslaagd vonden. Sommigen waren zelfs voor de gelegenheid in het groen-geel uitgedost Vanuit ADO in de maatschappij stimuleren we verbinding tussen sport en samenleving. Zo hebben we bij ADO ook een speciale blindentribune. Dit initatief van Cor is daar een mooie aanvulling op”, aldus Anton Nijboer van ADO Den Haag in de maatschappij. De senioren genoten na afloop van de wedstrijd nog van een hapje en drankje in het Haags Heineken Huis en keerden voldaan huiswaarts.

Lees ook Cors eigen verslag op de website van ADO.

Op de Dag van de Stad op 29 oktober maak je kennis met het initiatief van Cor en vele andere innovatieve oplossingen voor stedelijke vraagstukken, zoals klimaatadaptatie, binnenstedelijk bouwen en mobiliteit. Meld je gratis aan op Dedagvandestad.nl. De Dag van de Stad wordt georganiseerd door Agenda Stad, onderdeel van DGBRW, in samenwerking met o.a. gemeenten en andere ministeries.

 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *