Abandoned Cities

Locatie: Studio, Pakhuis De Zwijger
08 april
20:00

Verlaten gebieden, steden, dorpen, straten, huizen: het zijn wonderlijke plekken op aarde. Plekken die vragen oproepen. Wat is hier gebeurd? Hoe lang is dat geleden? Woont hier echt niemand meer? En: Zou het niet waanzinnig zijn óm hier te wonen? Een ooit bewoonde maar verlaten plek is fascinerend. De aanwezigheid van bewoning is nog voelbaar en de belofte van wat nog kan komen prikkelt de fantasie. Je bevindt je tegelijkertijd zowel in het heden, het verleden, als in de toekomst.

Wat fascineert architecten aan verlaten plekken? Hierover zullen de architecten van buro3 je deze avond vertellen.

In het boek ‘Abondoned Cities’ vertellen nog vele andere architecten over dit soort bijzondere plekken. Hoe komt het dat een van de dichtst bevolkte plekken op aarde na een tijdje compleet verlaten is en daardoor als decor dient voor films als Skyfall, zoals het Japanse eiland Hashima? Nina Fischer en Maroan el Sana hebben een video installatie over dit eiland gemaakt, deze zal worden getoond. Daarnaast zullen de architecten van buro3 over nog meer bizarre verlaten plekken vertellen. Ook zal Hannah Schubert laten zien dat sloop niet altijd nodig is. In plaats daarvan kan je de natuur zijn gang laten gaan, om zo een plek te transformeren.

‘Abondoned Cities’ is een fascinerend beeldverslag waarin Willemien van Duijn en Lieuwe Vos verlaten gebieden van over de hele wereld in beeld brengen. Het boek is onlangs vertaald in het Engels en is tweetalig herdrukt.