Zomerspecial: leestips 2024

Het is zomer, althans, volgens de kalender. En dat betekent dat ook de professionals in het netwerk van Agenda Stad zich opmaken voor wat vrije tijd in binnen- of buitenland. Het is goed gebruik dat we vanuit Agenda Stad onze mede-workaholics in stedelijke opgaven en overheidsvernieuwing, wat leestips meegeven voor in de hangmat of bij het zwembad. Daarbij bieden we voor elk wat wils: zakelijk leesvoer voor wie zijn of haar honger naar kennis en kunde wil stillen in de werkluwe weken, máár ook verstrooiing in de vorm van literatuur of `boeken en artikelen die eens héél ergens anders overgaan. Veel plezier met de leestips van Agenda Stad voor de zomer van 2024.

Jeroen Maters, Maters & Hermsen, conceptontwikkelaar/programmeur Dag van de Stad, en Bart Stoffels, projectleider van de City Deals Klimaatadaptatie en Openbare Rumte, tippen Rotterdam, een ode aan de inefficiency.

Maters:  “Dit boek van Arjen van Veelen won de Brusseprijs voor beste journalistieke boek van het jaar 2023. Na twintig jaar keert Van Veelen terug naar Rotterdam.  Aanvankelijk is hij enthousiast over hoe mooi Rotterdam is wederopgebouwd. Maar dan rijst bij hem langzaam de vraag: waar is de mens gebleven? Het boek leest als een warm pleidooi voor het terugbrengen van de menselijke maat in steden. Arjen van Veelen is één van de hoofdsprekers op de achtste editie van de Dag van de Stad op maandag 4 november in Apeldoorn.”

Dealmaker van Agenda Stad Henk Jan Bierling is van alle markten thuis. Hij raadt ons zowel zakelijk leesvoer als literatuur aan voor in de koffer:

“Als dealmaker van de City Deal Energieke Wijken, Duurzaam en Sociaal, ben ik trots op de bijdrage die we met de pilot in Arnhem vanuit de City Deal hebben kunnen leveren aan de Investeringsregeling duurzame energie en energiebesparing, de ISDE-regeling. Ik denk dat het mooie artikel daarover, inspirerend is voor iedereen die werkt aan doorbraken, in City Deals of daarbuiten.” Deze City Deal is sowieso niet vies van het creëren van inspirerend leesvoer: onlangs verscheen nav een City Deal-tweedaagse in Groningen een minimagazine met portretten van ‘verschilmakers’ Marianne de Koning, Anke van Hal, Hans van den Broek en René Schellekens. En als klap op de vuurpijl bracht de City Deal een éigen zomerspecial uit, boordevol artikele en podcasts over de energietransitie in kwetsbare wijken.

Voor wie na dit alles toch behoefte aan verstrooiing heeft, raadt Henk Jan Luister! aan, de bejubelde roman van Sacha Bronwasser die hij met veel plezier las.

Voor projectleider en kennismakelaar Angélique Boel wordt het een lange zomer. Zij gaat per 1 juli met pensioen. Alle tijd om te lezen dus, al blijkt uit haar leestips dat ze daar, tussen het organiseren van de kennis- en inspiratiemiddag over Diversiteit, Inclusie en Innovatie door, tot nu toe ook al tijd voor wist te vinden. Vier titels maar liefst, die niet alleen leerzaam, maar ook leuk geschreven zijn:

  • Mag niet bestaat niet. Doorbreek defensieve routinies, help mensen beter. Instituut voor Publieke waarden.
  • De beleidsbubbel. En hoe we die liefdevol leeg laten lopen. Marije van den Berg
  • Een wereld van gemeenschappen. Floor Ziegler en Teun Gautier.
  • Voor de leut: Beslisbos, de 150 beste beslisbomen en nieuw materiaal. Katinka Polderman.

Marijke Bergh, dealmaker bij Agenda Stad tipt het boek De filosofie van de heuvel, met een mooie persoonlijke motivatie. Bergh: “Op mijn lijstje voor de zomer staat De filosofie van de heuvel van Ilja Leonard Pfeijffer. Ik hou enorm van Pfeijffer en zijn boeken en dit boek staat al een tijdje ongelezen in mijn kast. Ik wil zelf ook graag naar Rome fietsen en hoop de tocht te gaan plannen als ik Ilja’s boek heb gelezen. Het verhaal spreekt me aan: Ilja die op een gewone fiets op de bonnefooi naar Italië gaat en in Genua aangekomen zijn roman La Superba schrijft. Wat ik vermoed is dat het boek me zal leren dat ik niet hoef te trainen om over de Alpen naar Rome te fietsen, omdat de glooiende weg ernaartoe de training ís. Een mooie extra motivatie voor mij is dat mijn oudste vriendin in Luxemburg woont, aan de oude weg naar Rome! Ik beveel het boek ook van harte aan aan ons City Deal-netwerk, wellicht in het bijzonder de collega’s van de City Deal Fietsen voor Iedereen!”

Jos Sentel, programmacoördinator van de City Deal Dynamische Binnensteden, raad ons De Stad van Marcel van Engelen aan. Sentel: “In de jaren tachtig gaf niemand om Amsterdam en de binnenstad was een plek waar je liever niet kwam. Hoe anders is dat de laatste jaren! Journalist Marcel van Engelen beschrijft vanuit verschillende perspectieven hoe de stad weer tot leven is gekomen.”

(En, bescheiden als hij is, zou hij het nooit zelf noemen, maar wíj vinden dat het dubbelinterview met Jos Sentel en kwartiermaker van de City Deal Arno Ruigrok ook beslist het lezen waard is als je meer wilt weten over de doelen en projecten van de City Deal Dynamische Binnensteden)

Wie werkt aan de toekomst – en wie van ons doet dat nu niet? – en daarbij nog een goede soundtrack kan gebruiken, is misschien geholpen met de tip van Jan Bockma, tekstschrijver en adviseur van de City Deal Impact Ondernemen. Bockma: “Futuromania, een collectie artikelen van gerenommeerd muziekjournalist Simon Reynolds. In zijn eerdere werk Retromania liet hij zien hoe popmuziek continu de eigen geschiedenis herkauwt. Deze hoognodige tegenhanger belicht juist de artiesten die, door experiment en innovatie, het geluid van de toekomst maken – een soundtrack voor Agenda Stad?”

Voor wie zoekt naar nieuwe inspiratie in de aanpak van complexe opgaven, is er natuurlijk ook nog onze Special Ontwerpkracht. Verplicht leesvoer voor iedereen die ontwerpkracht wil inzetten – en voor iedereen die nog niet weet dat ‘ie dat zou moeten willen.

Tot slot wijzen we je graag op de Zomerspecial 2024 van Platform31. De Zomerspecials van Platform31 zijn een begrip. Elk jaar bundelt de kennis- en netwerkorganisatie een selectie van actuele publicaties, praktijkvoorbeelden, webinars en podcasts om je op vlieghoogte te brengen rond verschillende maatschappelijke opgaven.

Agenda Stad wenst je een fijne en inspirerende zomer!

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *