De scheppende of slapende stad

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
07 maart
20:00 - 23:00

Kennis en innovatie zijn hoofdthema’s van de Europese strategie van de gemeente Amsterdam. De EU heeft dezelfde doelstellingen in haar Stedelijke Agenda. Creativiteit zou de motor zijn van innovatie en economische groei, magneet voor interessante (en kapitaalkrachtige) durvers. Beleid om creativiteit te stimuleren heeft echter iets paradoxaals, omdat creativiteit zich per definitie niet laat sturen. Daarom slaat dat beleid vaak dood, als mislukte poging om het wilde dier te temmen. Of erger nog: kopieergedrag sorteert conformisme en eentonigheid.

Kan de overheid creativiteit plannen? Kunnen broedplaatsen genoeg vrijheid bieden? Waar in de stad gedijt innovatie? Heeft de strak geregisseerde binnenstad nog iets te bieden? Wordt het potentieel van nieuwe steden en buitenwijken niet over het hoofd gezien? Sluit je aan bij de stedelijke raad en praat mee!

Met in dit programma onder anderen: Moritz Föllmer (UHD Nieuwste geschiedenis (UvA)), Jaap Draaisma, directeur van Stichting Urban Resort en Arnold Reijndorp, stadssocioloog, UvA.