De Week van Nieuw Maastricht

Locatie: Maastricht
Startdatum: 30 mei - 04 juni

Om nieuwe stedelijke ontwikkelingen en creatieve ideeën onder de aandacht te brengen organiseert Maastricht-LAB van 30 mei tot en met 4 juni De Week van Nieuw Maastricht. Maastricht is een stad die continu in ontwikkeling is. Vroeger, nu en in de toekomst. Een stad van meer dan 2000 jaar oud met een rijke historie van stadsontwikkeling en herbestemming.

De wereld verandert in een hoog tempo. Blauwdrukken en masterplannen voor grootschalige gebiedsontwikkeling zijn grotendeels voorbij. Bovendien zijn er naast de gemeente en projectontwikkelaars steeds meer organisaties en individuen die samen de stad maken. De betrokkenheid bij de ontwikkeling van de stad is groot. Er ontstaan nieuwe vormen van stadsontwikkeling, met ruimte voor kleinschalige initiatieven van creatieve ondernemers en stadmakers. Grote opgaven voor Maastricht liggen in de gebiedsontwikkelingen van onder andere het Sphinxkwartier, de Groene Loper en Tapijn. Maar juist ook de kleinere initiatieven in de stad zijn van groot belang voor de aantrekkelijkheid van Maastricht: de culturele broedplaatsen, de tijdelijke parken en de creatieve winkelconcepten.

Deze grote en kleine ontwikkelingen komen tijdens de Week van Nieuw Maastricht aan bod. De week is een moment om aandacht te geven aan alle plekken en mensen in de stad die een bijdrage leveren aan de aantrekkelijkheid van Maastricht. Een week waarin bewoners en bezoekers van Maastricht verborgen pareltjes en inspirerende plekken kunnen ontdekken. Een week waarin creatieve ondernemers een podium krijgen en experimenten worden gelanceerd. En een week waarin we samen het gesprek voeren over de stedelijke ontwikkeling van Maastricht. 

Het is een zesdaags evenement vol workshops, rondleidingen, debatten (onder meer over de toekomst van het winkelen), lezingen, netwerkevents en inspiratie. Elke dag heeft een ander thema centraal staan: van nieuwe winkel- en horecaconcepten, de groene stad tot leegstand en herbestemming. ’s Avonds wordt het thema besproken met interessante gasten tijdens de Lab Cafés. Meer informatie en het programma: www.maastrichtlab.nl/wnm/.