Keynote-lezing over Roadmap Next Economy

Locatie: NEXT Theater, Rotterdam
11 april
11:15 - 11:45

Hans Scheepmaker licht de plannen van de Roadmap Next Economy toe en geeft aan wat de impact op de (technische) arbeidsmarkt is.

Hans Scheepmaker, procesmanager Stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam, is tijdens Maintenance NEXT keynote-spreker over de impact van de nieuwe roadmap voor de metropoolregio Rotterdam Den Haag.

De Roadmap Next Economy (RNE) is een routekaart met scenario’s en business cases voor maatregelen die de komende 10 tot 20 jaar nodig zijn in de regio Rotterdam-Den Haag om optimaal in te kunnen spelen op wereldwijde economische en technologische ontwikkelingen. Hans Scheepmaker van de Gemeente Rotterdam is nauw bij de RNE betrokken en bespreekt tijdens zijn keynote voor Who’s NEXT op dinsdag 11 april, de impact van deze roadmap op het werk in de regio.

Business case
Nu wordt gewerkt aan een massief pakket van projectplannen waarmee een economische transitie in de regio tot stand komt. Voor die plannen moet ook Europese financiële steun komen. Bij de plannen worden ook duidelijke business cases gemaakt waar de volgende vragen worden behandeld: Waar zit het verdienvermogen? Welke arbeidsmarkt levert dat op? Welke competenties zijn nodig? En wat betekent dat voor de ruimtelijke omgeving?

Best practice
De RNE oogst vooralsnog lof en erkenning. Onlangs bracht Maroš Šefčovič, vice-voorzitter Europese Commissie Energie, een werkbezoek aan de regio Rotterdam-Den Haag. Hij was onder de indruk van de RNE en ziet het als een best practice voor de Europese agenda. Hiermee is een voorbeeld gesteld voor andere regio’s in Europa.

Next skills
Een belangrijk onderdeel van de plannen is de impact op de arbeidsmarkt. Scheepmaker: “Er worden twee lijnen gevolgd. Als eerste kijken we naar de skill-set voor morgen. We proberen zo concreet mogelijk te maken welke vaardigheden op de korte termijn nodig zijn voor de RNE-projecten. Daarnaast onderzoeken we wat op de lange termijn nodig en beschikbaar is. Krijgen we een arbeidsoverschot door een nieuwe economie? Of zal het net zo gaan als met de automatisering in de afgelopen decennia? Dat kostte eerst werk en is daarna een bloeiende bedrijfstak geworden.”

Tijdens zijn keynote-lezing voor Maintenance NEXT vertelt Hans Scheepmaker meer over de Roadmap Next Economy en de veranderingen voor de metropool regio Rotterdam Den Haag.

Lees meer: http://www.maintenancenext.nl/bezoekers/programma/keynotes?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_term=scheepmaker&utm_content=programma&utm_campaign=2017#txt