Klimaatakkoord en Europese subsidieregelingen

Locatie: Media Plaza Supernova (Jaarbeurs), Utrecht
13 december
09:45 - 17:00
Foto: Valerie Kuypers

Vraagt u zich af van welke Europese regelingen u gebruik kunt maken voor uw natuur- en milieuprojecten? En hoe u een steentje kunt bijdragen aan het Nederlandse Klimaatakkoord?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland laat u graag met een dagvullend programma op 13 december zien welke kansen de Europese subsidieregelingen bieden. U bent van harte welkom. Deelnemen is kosteloos. Schrijf u nu in.

“Iedereen moet meedoen met het Klimaatakkoord als we succes willen hebben”, waren de woorden van commissievoorzitter Ed Nijpels bij de overhandiging van de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. Nederland staat echter niet alleen in de uitvoering van haar Klimaatakkoord. Europese projecten dragen ook bij aan de grote uitdagingen van de 5 klimaattafels: Elektriciteit, Gebouwde omgeving, Industrie, Landbouw en Mobiliteit.

Hoe ziet de dag er in grote lijnen uit?

Laat u tijdens deze dag informeren, inspireren en breidt uw netwerk uit! We gaan dieper in op het Klimaatakkoord en kijken welke Europese programma’s hierop aansluiten en hoe die u kunnen ondersteunen. Ook laten we gerealiseerde Europese projecten zien die hun steentje al hebben bijgedragen aan het klimaat.

Spreekster Hilda Feenstra, bekend van het boek “Duurzaam zijn moet je durven!”, zal een inspirerende lezing geven over de gevolgen als we niet actief gaan ingrijpen om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Wat is nu precies echte duurzaamheid? Hoe kunnen we verandertrajecten in gang zetten samen met de overheid, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de burger. Niet alleen op nationaal, maar ook op internationaal niveau!

Verdiepende deelsessies én netwerken

In de middag kunt u parallelle sessies van diverse Europese programma’s bijwonen en u laten inspireren om zelf een project te starten. Tijdens de lunch en na afloop, kunt u netwerken in de zogenaamde ‘klimaattafelzones’.

Programma

09.45 – 10.15 uur: Ontvangst met koffie, thee en water
10.15 – 10.45 uur: Welkomstwoord vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Ministerie van Economische Zaken & Klimaat.
10.45 – 11.30 uur: Keynote speech Hilda Feenstra: Duurzaam zijn moet je durven!
11.30 – 12.15 uur: Wat is er reeds gerealiseerd met Europese subsidies rond het klimaat? Interview met een viertal projecten door dagvoorzitter Donatello Piras:

1.Project cVPP: De virtuele energiecentrale om gemeenschappen energieneutraal te maken.
2.Project Madaster: Een uniek online platform om materialen in gebouwen te registreren en zodoende recycling te bevorderen.
3.Project Optimelt: Innovatieve technologie van de Nederlandse glasfabriek Libby voor het terugwinnen van warmte uit het productieproces.
4.Project 4: Ntb.

12.15 – 13.30 uur: Lunch en mogelijkheid tot netwerken in ‘klimaattafelzones’
13.30 – 14.25 uur: Ronde 1 parallelle sessies
14.30 – 15.25 uur: Ronde 2 parallele sessies
15.30 – 15.45 uur: Informele plenaire afsluiting
15.30 – 17.00 uur: Netwerkborrel en mogelijkheid tot netwerken in ‘klimaattafelzones’