Voorprogramma DvdS: Ontwerpateliers wonen, onderwijs en werk

Locatie: Club Smederij, Burgemeester Brokxlaan 8-82 Tilburg
30 juni
12:00 - 17:00

Ben jij professioneel betrokken bij de ontwikkelingen in stad, gemeente of regio, of bij een City Deal? Kom dan naar het ontwerpatelier tijdens het inspirerende voorprogramma van de Dag van de Stad op 30 juni van 12.00 – 17.00 in Club Smederij in onze gaststad Tilburg. Dit evenement is een opmaat naar de Dag van de Stad op 29 september, waar ontwerpateliers al jaren een vast programmaonderdeel zijn. Op 30 juni nemen we samen met ontwerpers complexe maatschappelijke vraagstukken onder de loep. Je ervaart hoe werken met waardenframes je blik op maatschappelijke vraagstukken kan verruimen en nieuwe perspectieven voor oplossingen voor je eigen praktijk kan opleveren.

Hoe ontwerpen we een stad van iedereen?

Op 30 juni nemen we samen met ontwerpers complexe maatschappelijke vraagstukken onder de loep. Je ervaart hoe werken met waardenframes je blik op maatschappelijke vraagstukken kan verruimen en nieuwe perspectieven voor oplossingen voor je eigen praktijk kan opleveren.

Meer dan ooit staat de Dag van de Stad van dit jaar in het teken van de verwevenheid tussen fysieke en sociale vraagstukken en het bevorderen van inclusie. Hoe zorg je ervoor dat alle inwoners gelijke kansen hebben? En hoe maken en houden we onze steden inclusief en toekomstbestendig? Dit zijn uitdagende vraagstukken, waar bewoners, bestuurders, ondernemers en organisaties dagelijks mee te maken hebben. Op 30 juni staan de thema’s wonen, onderwijs en werk centraal. Tijdens de Dag van de Stad in september komen nog meer thema’s aan bod.

Programma

Hoogleraar Mobility Design aan de TU Delft Matthijs van Dijk, tevens hoogleraar Strategic Design in Trondheim Noorwegen en eigenaar en oprichter van de Reframing Studio, neemt ons mee in het belang van ontwerpdenken voor maatschappelijke verandering en innovatie. En hij geeft ons inzicht in hoe we dat in de praktijk kunnen brengen.

We gaan ook aan de slag met die praktijk. Met prangende vraagstukken over wonen, onderwijs en werk in de hand gaan we aan het werk in een ontwerpatelier. Daarin verkennen we hoe je anders leert kijken en nieuwe mogelijkheden kunt ontdekken met behulp van de ‘reframing-methode’.

Gaststad Tilburg

Op 30 juni krijgen we vast een warm welkom van onze gaststad Tilburg. Zij nemen ons op de Dag van de Stad 29 september én in de voorafgaande Nacht van de Stad op woensdag 28 september, vol trots mee in haar heden en verleden. Waar oud en nieuw en ruig en verfijnd versmelten. Met als uitvalsbasis de Spoorzone, een 75 hectare groot gebied midden in de stad, aan het spoor en het station, toont Tilburg ons waarom het een van de koplopers is in sociale innovaties.

Aanmelden

We zien je graag tijdens het voorprogramma op 30 juni in Tilburg.

Aanmelden kan via dit formulier.