Burgemeesters aan de macht

Wereldheerschappij is niet iets dat bij de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb op de verlanglijst staat. De eerste gast die dit seizoen aanschoof bij vpro’s Zomergasten vond de op één na grootste stad van Nederland besturen al de mooiste baan denkbaar.  Toch hing het scenario boven het gesprek tussen Aboutaleb en presentator Wilfried de Jong: wat als burgemeesters de wereld zouden regeren?

Het was duidelijk dat Aboutaleb If Mayors Ruled the World van politieke wetenschapper Benjamin Barber op zijn nachtkastje heeft liggen. De toekomstvisie van Aboutaleb kwam regelrecht uit dit boek: een wereld waarin het zwaartepunt van de politiek niet bij natie­staten maar bij grote steden ligt. Aboutaleb droomde er hardop over, ­bediende zich van bijbehorende modetermen als ‘glocalisation’ en predikte een stedelijke economie waarin spullen uit de 3D-printer komen en afval tot op de laatste snipper wordt gerecycled. Landelijke politiek kon zich beter naar stedelijk beleid voegen in plaats van andersom, vond de Rotterdamse burgemeester.

En waarom ook niet? De stad is belangrijker dan ooit. In steden wordt het geld verdiend. Veel wereldsteden hebben het inwoners­aantal van een middelgroot land. In Azië en Afrika worden gloednieuwe metropolen uit de grond gestampt. Halverwege deze eeuw woont naar verwachting tweederde van de wereldbevolking in een stad. En terwijl de Unie de Europese nationale politiek reduceert tot een overbodig toneelstukje groeit het belang van de stad als politiek niveau dat nog wél aansluit bij het dagelijks leven van mensen.

Dit artikel van de Groene Amsterdammer is verder te lezen op de website van De Groene Amsterdammer.

Bekijk ook de uitzending Zomergasten op de website van de Vpro

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *