Buurauto draagt bij met ‘buurtbatterijen op wielen’

Stockbeeld van een buurauto, een witte elektrische Nissan Pulsar geparkeerd voor een treinstation

Verse City Deal-deelnemer Buurauto wil met zijn elektrische deelauto’s op vier vlakken een maatschappelijke bijdrage leveren. Naast mobiliteitsoplossingen biedt de deelautoaanbieder ook kansen op het gebied van ruimtebesparing in de buurt.

Daarnaast wil Buurauto bijdragen aan de energietransitie via V2G-laden (Vehicle to Grid). Daarmee kan het energie opslaan en terugleveren, wanneer een van de auto’s stilstaat en er piekvraag naar stroom is. Tot slot zet Buurauto zijn wagens in voor sociale projecten, zoals ritjes voor ouderen door vrijwilligers.

Dubbelgebruik

Bij Buurauto zijn dezelfde auto’s gedurende de dag door verschillende doelgroepen te gebruiken, bijvoorbeeld afwisselend door bedrijven en door particulieren. “In principe is het wie het eerst komt, wie het eerst maalt”, vertelt directeur Alex van der Woerd. “Maar als een bedrijf overdag exclusiviteit wil, kan het de auto bijvoorbeeld tussen 7.00 en 19.00 uur reserveren. Dan vragen we aan het bedrijf de leasekosten van de auto te dekken. Particulieren kunnen de auto dan buiten kantooruren en in het weekend gebruiken. De standplaats van de auto is dan vaak bij het bedrijf. Daarnaast krijgen we steeds vaker vragen van bedrijventerreinen waar bedrijven samen een auto willen delen.”

Buurtbatterij

Buurauto is in bijna alle City Deal-gemeenten wel in gesprek met, of zelfs al partner in, een nieuwbouwproject. “Zo participeren we in een project op de Zuidas, waar we 125 Buurauto’s gaan plaatsen bij een project met 4000 werkplekken, 150 woningen en een bioscoop”, aldus Van der Woerd.

“In nieuwbouwsituaties onderzoeken wij altijd of de elektrische deelauto’s gelijk kunnen fungeren als ‘buurtbatterij’, waarbij de niet-gereserveerde auto’s door V2G-laden stroom leveren aan het gebouw op het moment dat er veel stroomvraag is. Bij een lage stroomvraag, en dus lage stroomtarieven, worden de auto’s dan weer opgeladen. Op die manier kunnen elektrische auto’s de energietransitie versnellen en eenvoudiger maken.”

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *