CD Zicht op Ondermijning in de race voor 2 awards

Ook in 2021 is de City Deal Zicht op Ondermijning in de race voor maar liefst 2 prijzen: De Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2021 (longlist) en ‘Good Practice Certificate’ van de European Public Sector Award 2021 (shortlist). Eerder werd deze City Deal genomineerd voor de Computable Awards 2020. Een mooi slotstuk in de eindfase van deze City Deal!

In deze City Deal werken 14 grote gemeenten, 3 ministeries, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie de Nationale Politie en het CBS samen om de preventieve aanpak van ondermijnende criminaliteit te innoveren door het gebruiken van microdata van het CBS en nieuwe methoden van data-analyse te combineren met vraagsturing vanuit de (gemeentelijke) praktijk. De projectorganisatie is in handen van ICTU. Voorbeelden van ondermijnende criminaliteit zijn vastgoedfraude, witwaspraktijken, productie en handel in drugs, verdacht transacties en kwetsbare branches.

Dashboard

Resultaten van deze samenwerking zijn (te zien op) het dashboard  www.zichtopondermijning.nl en een methode (vraaggestuurde data-analyses om ‘zicht op’ maatschappelijke vraagstukken te krijgen). Met het dashboard worden op landelijk, regionaal, gemeente- wijk- en zelfs buurtniveau de uitkomsten van de analyses inzichtelijk gemaakt op thema’s die relevant zijn voor de aanpak van ondermijning. Daardoor kunnen organisaties hun schaarse capaciteit gericht(er) inzetten. Zo krijgt elke gemeente in Nederland extra inzicht in mogelijke risico’s op criminele fenomenen in hun eigen gemeente of regio. Samen met andere partijen versterken zij hiermee de preventieve aanpak van ondermijnende criminaliteit. Zo kan dit dashboard – dat door overheidspartijen is ontwikkeld – een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid op wijkniveau.

Politieonderzoek

Zo is het dashboard onder andere gebruikt in een politieonderzoek in de provincie Groningen na signalen over arbeidsuitbuiting. Met de analyse ‘Concentraties en trends’ kon worden vastgesteld dat dit vooral bleek voor te komen bij uitzendbureaus en autoherstelbedrijven. Door gegevens over deze branches ‘over elkaar te leggen’, bleek in één gemeente een opvallende correlatie te bestaan tussen beide branches, waar vervolgens nader onderzoek naar wordt gedaan.

Finalist

In de eerste week van september wordt bekend gemaakt of deze CD één van de 10 innovaties is die meedingt naar een finaleplaats voor de allereerste ‘Beste Overheidsinnovatie van het Jaar’. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de Overheidsawards op 18 november 2021.
De EPSA Award is een Europese prijs voor alle overheden die sinds 2009 om de twee jaar wordt georganiseerd door het European Institute of Public Administration (EIPA). De EPSA brengt de beste, meest innovatieve en efficiënte projecten uit de publieke sector samen. De uitreiking van de EPSA Award vindt plaats op 29 november 2021.

Meer weten over de verkiezing of de City Deal?

www.zichtopondermijning.nl

VOM

https://www.eipa.eu/european-public-sector-award-epsa-2021/

Computable Awards 2020

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *