CDKM-studiereis 2023

Dit gaat over de City Deal City Deal Kennis Maken

Ieder jaar gaat het landelijke netwerk van de City Deal Kennis Maken op reis binnen Europa om kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen. Ditmaal werd een zuidelijk stedelijk drieluik aangedaan in binnen- én buitenland: Maastricht, Leuven en Heerlen.

Op 9 mei ontvingen Florian Wijnants, beleidsmedewerker Cultuur & Studentenstad van de Gemeente Maastricht en Peter Princen, Directeur Technology & Science van Zuyd Hogeschool de deelnemers in de historische raadzaal van het stadhuis op de markt in Maastricht. Deze eerste dag stond in het teken van het onderling delen van kennis, van succesverhalen, maar ook van aandachtspunten bij het opschalen van de CDKM-aanpak. Daartoe gaven trajectleider Nurhan Abujidi en senior onderzoeker Herwin Sap het netwerk een kijkje in de keuken bij de CDKM>Limburg_Univer©ity. Zij werden aangevuld door Marijn de Weijer, die het Urban Living Lab Maastricht aanstuurt, bijgestaan door studenten die hun Urban Living Lab-ervaringen deelden en ingingen op de meerwaarde van de door hen uitgevoerde multilevel en transdisciplinaire projecten. Tijdens een doorregende maar actieve wandeling over De Groene Loper (2 km lange stadspromenade boven de A2-tunnel) werd onderstreept hoe grote stedelijke projecten baat hebben bij de actieve betrokkenheid en expertise van kennisinstellingen.

Op 10 mei volgde een rijk en inspirerend programma in Leuven, verzorgd door het team van Katholieke Universiteit Leuven Engage. In Leercentrum Agora werd de nauwe samenwerking tussen de stad Leuven, KU Leuven en UCLL belicht door KU Leuven vicerector Hilde Feys, wethouders Lalynn Wadera en Thomas Van Oppens van de Stad Leuven, UCLL-directeur Pieter Willems en Nicolas Standaert, coördinator van KU Leuven Engage. Het CDKM-netwerk kreeg de gelegenheid kennis en expertise uit te wisselen met Leuvense collega’s over onder meer service learning, studentparticipatie en urban labs. ’s Middags waren er wandelingen, waarbij verkennen en inspiratie opdoen centraal stonden: van buurtwerkingen tot een fonkelnieuwe holoprojector die het stadhuis middels VR ontsluit, van een multidisciplinaire Maakleerplek tot een rondwandeling over het hedendaagse Leuvense studentenleven.

De reis werd op 11 mei afgesloten in Heerlen. Wethouder Casper Gelderblom van Wonen, Milieu en Circulariteit, Dienstverlening en Vastgoed en Lars Rompen van Wonen Limburg vertelden over hun gezamenlijke missie om onder andere met de CDKM>Limburg_Univer©ity maatschappelijke vraagstukken in Heerlen aan te pakken: goede woningen voor iedereen in een duurzamer Heerlen dat werk maakt van de circulaire toekomst. Deze ambities werden concreet toegelicht, in de door lector Nurhan Abujidi en docent Herwin Sap, maar ook door coördinator Stefano Blezer en zijn met onderzoeksresultaten en posters gewapende studenten. In Urban Living Lab Heerlen werken zij als onderdeel van de CDKM onder meer aan het duurzaam verbinden en ontwikkelen van stadsdelen en het bevorderen van de leefbaarheid daarvan. Letterlijk en figuurlijk de bruggenbouwers van morgen. Nóg concreter werd het programma tijdens een rondleiding langs het gebouw Aurora en  het Maankwartier: twee van de studie- en onderzoeksobjecten die eerder op tafel waren gelegd door de studenten en sprekers. De dag werd afgesloten met een werksessie waarbij het CDKM-netwerk vooruitblikte naar de toekomst.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *