City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen op werkbezoek bij Rc Panels

Op dinsdag 31 augustus ging de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen voor het eerst op werkbezoek. Na een mooi reis streken alle 22 deelnemers neer in het pittoreske Lemelerveld waar onze City Deal partner Rc Panels is gehuisvest. Wat fijn om zoveel partners weer in het echt te kunnen zien!  Na een warme ontvangst met koffie door Lianda Sjerps-Koomen van Rc Panels is het tijd om de gele visitor hesjes aan te trekken.

Na een uitleg van Lianda en een introductie volgt een gesprek over de duurzaamheid en circulariteit van deze geïndustrialiseerde panelen. Het conceptueel bouwen is voor Rc Panels core business. Voor circulariteit zijn de stappen reduce (lichte panelen en bijv één materiaalstap waar traditioneel 3 worden gebruikt), reuse en recycle al in het proces geïmplementeerd. De werkwijze van Rc Panels biedt een innovatieve kans om biobased materialen tegen huidige materialen af te zetten, ze hebben onderzoek gedaan naar 24 materialen en zijn bezig de kansrijke door te ontwikkelen, maar is ook nog een zoektocht. Met procesinnovatie en nieuwe product-eigenschappen kan je tot een versnelling van de transitie komen voor zowel energie als circulariteit.

In de fabriek lopen we verschillende processtappen van fabricage langs. Hier wordt duidelijk hoe bestaande woningen door panelen een nieuwe schil krijgen en ook nieuwbouwgevels worden gemaakt. We zien de onbewerkte platen bij het eerste station voorbij komen. Hier kunnen alle eisen van design als materiaalgebruik worden meegegeven. Tijdens het lopen van de rondleiding raakt men met elkaar in gesprek en zichtbaar enthousiast.

Op volgende stations werken robots aan allerlei verschillende afwerkingsmogelijkheden. Kozijnen en deuren kunnen erin verwerkt worden en ook kunnen de gevels met allerlei prints en materialen worden afgewerkt. Robots die vele malen sneller metselwerk op de gevels verwerken dan handwerk mogelijk maakt. Door deze geautomatiseerde processen in een gecontroleerde omgeving qua temperatuur en luchtvochtigheid kunnen alle materialen zo optimaal mogelijk met elkaar gecombineerd worden. Het is mooi om te zien hoe de werknemers bij Rc Panels zichtbaar trots zijn op de professionele apparatuur en de producten. Materialen en restproducten worden weer terug in het proces gebracht en het kleine snijafval gaat terug de keten in naar leverancier. De gecompleteerde panelen kunnen zowel bij nieuwbouw als renovatie gebruikt worden. Na nog een laatste wandeling over het buiten terrein waar allerlei panelen staan en ook een demohuis als energiezuinige woning is het tijd voor de napraat en een hapje en drankje. Diverse ideeën voor vervolg acties, van normen tot praktische samenwerking werden gewisseld. Wat bij blijft is een geslaagd eerste werkbezoek van een professioneel bedrijf wat binnen onze City Deal bijdraagt aan verduurzaming en versnelling van de woningbouw. Rc Panels is afgelopen jaren hard gegroeid en werkt al door naar een vervijfvoudiging op deze locatie. Capaciteit genoeg dus we kunnen met elkaar aan het werk!

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *