City Deal in verkenning ‘Ruimte voor lopen’ verkent thema’s in reeks webinars

We zien twee mensen wandelend en pratend op een voetpad door een bos. Het beeld is ingekaderd door een grote boom die over het pad en de wandelaars buigt

Elke ouder die weet hoe verrukt hij was bij de eerste stapjes van zijn of haar kind, weet hoe belangrijk lopen is. Toch zien we dat lopen steeds meer in de verdrukking komt door andere mobiliteitsvormen en ruimtelijke afwegingen. Terwijl lopen niet alleen gezond is; het is ook nog eens de meest duurzame vorm van mobiliteit en het helpt eenzaamheid bestrijden en draagt bij aan samenhang in buurten en wijken. Dit wordt door wetenschappelijke publicaties onderstreept.

Daarom heeft het Platform Ruimte voor Lopen het initiatief genomen tot de verkenning van een City Deal. Bestuurders, professionals en burgers kunnen daarin kennis en goede voorbeelden delen en gezamenlijk het belang van lopen uitdragen. Juist nu, nu we vanwege de Corona-crisis veel thuiswerken, worden we ons bewust van een prettige leefomgeving waarin we een ‘blokje om’ kunnen maken. De City Deal in oprichting wil dit besef vasthouden en laten bijdragen aan beleid rondom lopen.

Om de vraagstukken rond ruimte voor lopen nader te verkennen, organiseert de City Deal in oprichting een viertal webinars. De eerste in deze reeks is een ‘walking webinar’waaraan je, digitaal en op afstand, wandelend kunt deelnemen. Daarvoor heb je alleen een smartphone met 4G-netwerk en een headset nodig, de gratis te downloaden app Webex én gezonde zin om een ommetje van ongeveer een uur te maken.

De webinars worden geopend door moderator en kwartiermaker van de City Deal Martine de Vaan en programmamanager Agenda Stad Frank Reniers. Daarnaast kent elk webinar een eigen thema.

Programma

 1. Vrijdag 19 juni 12.00-13.00 Walking webinar: een spannende nieuwe werklocatie, lopen & groene netwerken in de stad
 • Wat heeft het maakgebied Werkspoorkwartier in Utrecht met lopen, en wat heeft Staatsbosbeheer met de stad?
 • Een gesprek tussen Harry Boeschoten, Programmadirecteur Groene metropool Staatsbosbeheer en Charlotte Ernst, initiatiefnemer van het Werkspoorpad en Hof van Cartesius.
 • Column van”walking being” Taco Jansonius, Mobiliteitsmakelaar Werkspoorkwartier
 1. Dinsdag 23 juni 15.00-16.00 Webinar: Lopen door de schalen, stad en provincie: je komt elkaar tegen in het stationsgebied
 • Jos Brouwers, over de kersverse Provinciale beleidsverkenning Lopen van de provincie Zuid Holland en stedenbouwer Remko Slavenberg over de ontwikkelingen en dilemma’s in stationsgebied Den Haag (Central Innovation District)
 • Column van “Walking being” Ioana Biris, Initiatiefnemer van de OutdoorOfficeDay
 1. Dinsdag 30 juni 15.00-16.00 Webinar: Voetgangersbeleid & groenvisie: samen oplopen?
 • Het eerste beleidskader Ruimte voor de voetganger en de nieuwe Groenvisie Amsterdam 2050.
 • Govert de With en Luuk Tepe van gemeente Amsterdam
 • Column van “walking being” Frank Reniers, Programmamanager Agenda Stad, ministerie van Binnenlandse Zaken
 1. Dinsdag 7 juli 15.00-16.00 Cocreatie: bouwen aan de CityDeal
 • Sessie met belangstellenden City Deal. Gezamenlijk spreken we door over projecten, contouren, focus, onderzoek, etc.

Aanmelden

Wil je deelnemen aan één of eerdere webinars? Meld je dan aan via het aanmeldfomulier.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *