Den Haag brengt maatschappelijke studentenprojecten in kaart
Hoe krijg je inwoners van de wijken van Den Haag Zuidwest meer in beweging? Hoe maak je de Vinex-wijken Leidschenveen-Ypenburg levendiger? Vanaf januari zijn alle projecten waarin studenten van de verschillende instellingen samenwerken in Den Haag te vinden op één website: Kennismakendenhaag.nl. Opgezet met geld vanuit de City Deal Kennis Maken. Projectmanager Annet van Otterloo vertelt meer over het platform.
Dit artikel hoort binnen het overkoepelende model voor verbinding met de samenleving bij het radar Cultuur & Communityvorming en Externe Verbinding.
De City Deal in Den Haag krijgt dus een eigen website. Wat is Kennismakendenhaag.nl precies?
“Dit platform is een database van alle projecten waarin studenten, docenten en onderzoekers werken aan maatschappelijke vraagstukken in de stad. De voorwaarde is dat er altijd samenwerkingen inzitten met verschillende partners zoals de gemeente of bewonersverenigingen. Met dit platform willen we al deze projecten in kaart te brengen. En dan bedoel ik dat ook letterlijk. We hebben op het platform een digitale kaart van Den Haag waarop je projecten in één oogopslag in beeld hebt, maar ook kunt zoeken op stadsdeel of thema. Verder is er op de site ook een kennisbank met relevante onderzoeken uit de stad, de relatie tussen hoger onderwijs en stad en over community service learning.”
Waarom hebben jullie vanuit de City Deal in Den Haag deze website opgezet?
“Het idee is dat door de projecten in kaart te brengen er meer samenwerking zal ontstaan. Er vinden in Den Haag heel veel projecten en onderzoeken plaats, maar die zijn vaak slechts bekend bij een klein groepje mensen. Door ze zichtbaar te maken op deze site willen we verbindingen maken tussen de projecten en tussen de partners. Ook kunnen bijvoorbeeld ondernemers of de gemeente een oproep plaatsen op ons platform voor studenten. Of juist een onderwijsproject dat op zoek is naar een echte opdracht in de stad. We hopen dat zo de verbinding sterker wordt.”
Hoeveel projecten staan er nu op de website?
“Momenteel zijn er 35 projecten in kaart gebracht. Dat aantal groeit snel. Dit zijn overigens niet allemaal projecten geïnitieerd zijn door de City Deal Kennis Maken, maar ze hebben wel een relatie met de City Deal Kennis Maken Den Haag. Er zijn namelijk steeds minimaal twee partners betrokken van de City Deal.”
Hoe heeft de City Deal hieraan bijgedragen?
“Dankzij de City Deal was het mogelijk om al deze waardevolle projecten inzichtelijk te maken. Het is een aanleiding om samenwerking tot stand te brengen, en de samenwerking van de grond te krijgen. Zo kunnen we echt laten zien wat de toegevoegde waarde is van de studenten en onderzoekers voor de stad. Wat het platform nu al echt laat zien is hoe breed en divers de projecten zijn en hoeveel er al gebeurt aan samenwerking in Den Haag. De behoefte aan dit overzicht was groot, de projecten waren erg moeilijk vindbaar. Wij hebben het nu inzichtelijk gemaakt en ze staan open voor interactie.”
Wat voor voordelen biedt dat?
“Een van de redenen om de kaart als navigatietool te gebruiken is dat niet iedere keer dezelfde wijk wordt gebruikt voor onderzoeksprojecten en bewoners weer studenten met dezelfde vragenlijsten aan de deur krijgen. Met de kaart kun je kijken welke thema’s en gebieden uitgelicht zijn. Als je wel dezelfde wijk weer ingaat moet je voortborduren op eerdere onderzoek, anders ontstaat er echt een soort moeheid in de wijk. Kijk bijvoorbeeld wat er al eerder in het Laakkwartier is gedaan en ga daarop verder. We willen ook afgeronde projecten op de kaart plaatsen, zodat je ook kan teruggrijpen wat al is gedaan in het verleden in een bepaalde wijk.”
Hoeveel projecten komen er uiteindelijk op de site?
“Mijn ambitie is dat we uiteindelijk zo’n 80 projecten op de kaart hebben staan in Den Haag en dat ook het mbo is aangehaakt. Dat is nu nog niet het geval, slechts nog maar bij één project. Dat willen we uitbreiden. Ook andere onderwijsinstellingen in de stad zijn welkom met hun projecten op onze kaart, zoals het Koninklijk Conservatorium, de Kunstacademie en ISS (International Institute of Social Studies). Zolang de projecten maar een samenwerking betreffen en echt gaan over Den Haag.”
Hoe gaat het verder met de City Deal in Den Haag?
“Het gaat steeds meer leven. Deze website helpt om ervoor te zorgen dat de City Deal ook echt een gezicht krijgt. We hopen dat partners het gevoel krijgen er echt bij te horen en dat meer partners willen meewerken. Je merkt nu al dat samenwerkingen in de stad dankzij de City Deal makkelijker gaan. Zoals nu in de Corona-Challenge. Het is echt mooi dat dit iets is dat de instellingen overstijgt. Dat maakt het makkelijker multidisciplinair te werken. Om ook het mbo aan te haken is dan ook echt de City Deal nodig.”
Hoe zie je de nabije toekomst?
“We zijn in Den Haag heel smal begonnen met de stadslabs. Nu hebben we 35 puntjes op de kaart en zijn we veel breder bezig. Wie weet dat we in de nabije toekomst juist weer smaller gaan werken en meer inzoomen op bepaalde gebieden in de stad, waar interessante ontwikkelingen plaatsvinden, en daar een boost geven op de projecten die er sluimeren. Denk aan Den Haag zuidwest, daar speelt veel, er is ook een Regiodeal gesloten, of het Central Innovation District (CID), tussen de drie stations in het centrum. Daar spelen ook veel interessante ontwikkelingen in breder perspectief. Beide stadsdelen kunnen weer een voorbeeld zijn voor andere steden. In Zuidwest liggen vraagstukken zoals sociale huurproblemen en energiebesparing. De lessen daar kunnen bijvoorbeeld ook interessant zijn voor de wijk Kanaleneiland in Utrecht, waar ook zulke vraagstukken spelen. In het CID gaat het vooral over binnenstedelijke ontwikkeling en vraagstukken als verdichting en hoogbouw. Daar gaat onze Corona-Challenge ook over. Inspiratie genoeg om ook te delen met andere steden.”
Laat een reactie achter