Derde editie Maatwerk Magazine richt zich op leren van terugkerende knelpunten

Foto deurbellen uit Maatwerk Magazine nr 3

Eind juni verscheen de derde editie van het Maatwerk Magazine, een uitgave van de City Deal Eenvoudig Maatwerk en het Programma Sociaal Domein. Dit jaar staat het magazine in het teken van leren van terugkerende knelpunten bij maatwerk. Hoe kun je daarvoor structurele oplossingen verzinnen?

‘Het belang van maatwerk valt niet meer te ontkennen’, schrijft hoofdredacteur Pieter Hilhorst in het voorwoord. ‘Het toeslagenschandaal heeft de laatste twijfelaars de mond gesnoerd. Onverkorte toepassing van schadelijke regels kan levens vernietigen.’

Toch waait er wel een andere wind, vindt Hilhorst. ‘Er is meer ruimte voor onorthodoxe oplossingen.’ Zo heeft UWV voor de eerste keer maatwerk toegepast voor 3500 mensen. De gemeente Den Haag kijkt in deze wooncrisis bij het huisvesten van dak- en thuisloze mensen verder dan de eigen gemeentegrenzen. Amsterdam wil maatwerk integreren in de standaard benadering. Op deze manier kan maatwerk toegepast worden in een grote uitvoeringsorganisatie als Werk, Participatie en Inkomen. Het zijn allemaal voorbeelden die beschreven worden in dit magazine.

Leren van terugkerende knelpunten bij maatwerk

Het jaarlijkse magazine staat deze keer in het teken van leren van terugkerende knelpunten bij maatwerk. Hoe kun je daarvoor structurele oplossingen verzinnen? Het generieke maatwerk van het UWV is daar een mooi voorbeeld van. Maar het kan ook kleinschaliger.

In de regio Twente krijgen wijkverpleegkundigen een grotere rol bij indicaties voor de Wet maatschappelijke ondersteuning voor kwetsbare ouderen. De wijkverpleegkundigen kennen de ouderen goed en weten wat ze nodig hebben. En de ouderen hoeven nu niet meer hun verhaal te doen aan een onbekende consulent van de gemeente.

Nieuwsgierig?

Bestel het gratis Maatwerk Magazine 2022 door een mail te sturen aan [email protected] o.v.v. naam, adres en aantal exemplaren (zolang de voorraad strekt).

Uiteraard is het Maatwerk Magazine ook digitaal te lezen, op de website van het Programma Sociaal Domein. Daar vind je ook de edities van het Maatwerk Magazine in 2020 en  2021.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *