Derde Onderwijs Café: “Kennis delen en verbinden”

Dit gaat over de City Deal City Deal Kennis Maken
Sfeerbeeld van het derde Onderwijs Café van de City Deal Kennis Maken Breda in het Innovation Square van de Breda University of Applied Sciences (BUas)

In een goed gevuld ‘Innovation Square’ van Breda University of Applied Sciences (BUas) vond 13 februari het 3e Onderwijs Café van City Deal Kennis Maken Breda plaats. Zo’n 70 aanwezigen kwamen op het event af. Een mooie mix van Bredase mbo en hbo onderwijsinstellingen zoals Avans Hogeschool, BUas, Curio, De Rooi Pannen en Sportleerbedrijf Breda en Bredaase organisaties als Amphia, REWIN, Stichting Breda Actief, Vitaal Breda, MOOIWERK, La Vuelta Holanda en gemeente Breda waren vertegenwoordigd.

Na de opening door Nico van Os, lid College van Bestuur van BUas, kon men vrij kiezen een pitch over een onderwijssamenwerking bij te wonen en hierover ervaringen en kennis met elkaar te delen. In twee rondes van elk een half uur werden in totaal 6 pitches gehouden:

1. Performatory: Breda als performance laboratory  (Ger Pepels van BUas)
Innovaties die sociale, ecologische, economische en/of culturele uitdagingen aanpakken. Zoeken naar versterking van de samenwerking rond uitdagingen in Breda en een indruk van de duurzame samenwerking met Parktheater Eindhoven.
2. Samenwerken? Doen! De zin en onzin van samenwerken (Peter Kole/Rik Ligthart van BUas)
Een minor van BUas waar onderwijs vorm krijgt in real-life projecten. Een terugblik op de ervaringen met samenwerkingen tussen gemeente, onderwijsinstellingen en andere (markt)partijen.
3. Waterfietsrace op de Singel (Alfons Heerink van Curio)
Hoe maken we samen met studenten de Waterfietsrace op de Singels of andere (jaarlijkse) evenementen in Breda succesvol? Intensief samenwerken en oplossingen bedenken voor praktische zaken.
4. Strijd tussen toerist en inwoner (Guido Aerts van BUas)
Steeds vaker staat het ‘governance vraagstuk’ op de agenda: hoe komen we tot ‘sustainable cities’? Ervaringen over de samenwerking met studenten in een project voor de Metropool Regio Amsterdam.
5. Urban Living Lab: Maak onderwijs met onderwijs! (Marcel Kesselring van Avans)
Een open innovatie omgeving, waarbinnen onderzoek, onderwijs, ondernemingen én inwoners, via co-creatie en participatief ontwerpen, samenwerken aan innovatieve oplossingen voor de stad Breda. Het kan!
6. ‘Out of the bus denken’: Arriva-BUas learning community (Hidde Westerweele van BUas)
De mobiliteitssector is in transitie en zorgt voor een verschuiving in de vraag van reizigers waarbij het openbaar vervoer centraal staat. Hoe? Met (toekomstige) experts en talenten die zich inzetten om samen aan vitale steden te werken.

Na afloop van de pitches was er voldoende ruimte om met elkaar het gesprek aan te gaan tijdens een  goed verzorgde netwerkborrel. De bijeenkomst werd als overzichtelijk ervaren en geeft mooi inzicht in waar het onderwijs mee bezig is. Daarnaast helpt dit initiatief bij kennis maken en kennis delen. Zo zegt Karin van Tilburg van Sportleerbedrijf Breda: “Voor mij is het Onderwijs Café kennis delen en leren van elkaar door bijvoorbeeld gebruikte methodieken over te nemen, maar ook (nieuwe) contacten te maken door elkaar face-to-face te spreken.”

City Deal Kennis Maken Breda

Onder de noemer City Deal Kennis Maken Breda zijn de Bredase onderwijsinstellingen en de gemeente Breda hun samenwerking aan het intensiveren en uitbreiden. Studenten, docenten en onderzoekers kunnen zo maatschappelijke opgaven sneller helpen oplossen. Ontwikkelde kennis kan beter worden benut en innovatie wordt versneld. Zo kan Breda zich ontwikkelen tot een verrijkte leeromgeving voor studenten. Met meer samenhang en meerwaarde voor de betrokken partijen en voor de stad.

Wil je meer weten over een van de pitches of City Deal Kennis Maken Breda? Mail je vraag naar Marjolein Rojo (Programmamanager City Deal Kennis Maken Breda) en zij verbindt je aan de juiste persoon.

25 juni vierde Onderwijs Café

Donderdag 25 juni is de volgende Onderwijs Café. Locatie is deze keer de Nederlandse Defensie Academie in het Kasteel van Breda. Noteer deze datum vast in je agenda. Graag tot dan en daar!

Ook op de hoogte blijven van de activiteiten en mogelijkheden die het Innovation Square van BUas biedt? Volg ze op LinkedIn.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *