“Duurzaamheid, onderwijs en kansen voor iedereen”

Fien van Aken

“In de stad van de toekomst moeten alle gebouwen duurzaam zijn gebouwd, zodat het niet belastend is voor het milieu”, zegt Fien van Aken, burgemeester van Madurodam. “Verder moet er voor iedereen goed onderwijs beschikbaar zijn en moet er hulp zijn voor kansarme mensen zodat ze een baan kunnen krijgen en gemotiveerd raken om iets goeds te doen voor de maatschappij.”

In Madurodam vindt ze het altijd gezellig: “Het is leuk dat er elke dag zoveel kinderen en buitenlandse mensen langskomen. Zo kunnen ze op een speelse manier kennismaken met Nederland.”

De vijftienjarige Fien van Aken is sinds november 2014 burgemeester van Madurodam. Ze had een oproep gelezen op de website van haar school (christelijk gymnasium Sorghvliet in Den Haag) en hierop gereageerd. “We moesten een column schrijven over ‘goed voor kinderen’ en dit sprak me aan. Ik heb in mijn brief ook gezegd dat ik heel goed kon begrijpen wat kinderen nodig hebben omdat ik zelf eigenlijk nog een kind ben.”

Wat doe je als burgemeester?
“De opbrengst van Madurodam gaat naar goede doelen voor kinderen in Nederland. Veel mensen in Nederland kennen grote goede doelen als Unicef, die vooral kinderen steunen in ontwikkelingslanden, maar er wordt vaak vergeten dat kinderen in Nederland ook steun nodig hebben, en Madurodam geeft aandacht aan kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Er zijn veel verschillende projecten die we kunnen steunen: bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding of een buurtfeest.

Als burgemeester ben ik voor een schooljaar aangesteld. Met de wethouders bespreken we vijf goede doelen per vergadering, waarvan we er dit jaar vijf hebben. We bezoeken die projecten ook. Daarbij hebben we de volgende regels die belangrijk zijn voor alle kinderen in Nederland: beter buitenspelen, leuk leren en feest voor iedereen. Als iets aan deze criteria voldoet, dan is het interessant voor Madurodam.”

Wie inspireert je?
“Ik word geïnspireerd door alle mensen die de wereld een beetje beter proberen te maken en die iets voor anderen willen doen, van Nelson Mandela tot de medewerkers van Madurodam.”

Fien praat gemakkelijk over het park en haar doelstellingen. “Het is een voorrecht om als burgemeester Madurodam te vertegenwoordigen bij verschillende gelegenheden, en ik wil Madurodam naar voren laten komen als een vrolijk park dat goed is voor kinderen. Ik doe ook aan toneelspelen, en daardoor ben ik gewend om een podium te hebben.”

Maar ze wil zich ook graag inzetten voor kinderen die het minder goed hebben dan zijzelf: “Ieder kind moet de kans krijgen om te leren, te spelen en om vrolijk te zijn.”

Wat zie jij in steden in het buitenland?
“Ik houd heel erg van reizen en vind het mooi om te zien hoeveel overeenkomsten en verschillen er zijn. Zo was ik in de stad Galle in Sri Lanka, een oude Nederlandse handelsstad. Ik vond het bijzonder om te zien dat er zoveel Nederlandse dingen waren, zoals een kerk en waterwerken. En als je deze hele herkenbare dingen dan gemengd ziet met mensen uit een hele andere cultuur, dan is dat heel erg leuk.”

Fien had ook het geluk om recent in New York te zijn geweest. “Alle drukte die daar is, zo levendig, dat is mooi om te zien, maar ook de hoeveelheid verschillende mensen. En je ziet ook dat sommigen echt hard moeten werken om rond te komen.”

Wil je in de toekomst echt burgemeester worden?
Ik heb nu een natuur- en techniekprofiel maar de politiek heeft me wel altijd erg interessant geleken. Ik ben er nog niet over uit wat ik wil. Burgemeester zijn is nu een hele leuke ervaring waar ik veel van kan leren maar of ik dat later ook wil worden, weet ik nog niet.”

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *