En dat is drie: met ondertekening Woondeal zuidelijke Randstad 100.000 nieuwe woningen in vijf jaar

Het Rijk, de provincie Zuid-Holland en gemeenten in de regio ondertekenden op 3 juni de derde woondeal (na die van Eindhoven en Groningen) en de eerste in de Randstad. Hiermee wordt de woningproductie versneld en de leefbaarheid in zwakkere wijken verbeterd. In 2040 moet dit onder andere geresulteerd hebben in 230.000 nieuwe woningen in de regio.

In aanvulling op 12 reeds bekende ontwikkelingsgebieden worden er zes locaties aangewezen waar de woningbouw versneld wordt. Dit zijn het Lammenschanspark (Leiden), de binnenstad van Zoetermeer, Rijswijk-Buiten, Nieuw Rivium in Capelle aan de IJssel, het stationsgebied van Barendrecht en de Wilderszijde in Lansingerland.

Het grootste deel van de bouwopgave is voorzien in de acht gemeenten langs de spoorlijn Leiden-Dordrecht die samen de Verstedelijkingsalliantie vormen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksorganisaties ondersteunt de opgave met geld voor pilots en mankracht. Het gaat onder andere om 550.000 euro via de Vliegende Brigade die gemeenten ondersteunt bij gebiedsontwikkeling. Daarnaast is het onder voorwaarden mogelijk voor projecten tijdelijk van bepaalde normen af te wijken op basis van de Crisis- en Herstelwet, om tijdwinst te boeken. Extra versnelling wordt gerealiseerd door op vijf locaties zogenaamde ‘flexwoningen’ waaronder prefab huizen toe te staan. De minister maakte vorige week bekend dergelijke concepten te stimuleren met o.a. vrijstellingen van de verhuurdersheffing.

Lees verder op Rijksoverheid.nl.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *