Europees geld voor groene steden

Gemeenten met ideeën om stedelijk gebied te vergroenen kunnen zich binnenkort aanmelden voor het nieuwe Europese onderzoeks- en innovatieprogramma ‘Nature Based Solutions in Re-naturing the Cities’. De Europese Commissie wil met dit programma de komende vijf jaar innovaties stimuleren in groene oplossingen in de stad.

Een voorwaarde is dat de projecten worden gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek, zegt Egbert Roozen, directeur van de branchevereniging VHG (ondernemers in het groen), die op verzoek van de Europese Commissie als expert aan het programma heeft meegewerkt. “Op die manier kunnen de ervaringen leiden tot kennis die Nederland en Europa kunnen exporteren. Daar kunnen we ons mee profileren.”

Gemeenten kunnen denken aan het vergroenen van gevels, zegt Roozen. “Dat gebeurt nu experimenteel, maar een voorbeeldproject waarin wordt onderzocht hoe je dat grootschalig kunt toepassen, zou door het programma kunnen worden ondersteund.”

Hoeveel geld er beschikbaar komt en aan welke voorwaarden inzendingen moeten voldoen, wordt later dit jaar bekend gemaakt. Meer voorbeelden van projecten die kansrijk zijn binnen het Europese programma en het rapport, is te vinden op www.vhg.org.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *