Foruminvest bespaart parkeerplekken dankzij deelmobiliteit

Artist impression van een groen flatgebouw van Foruminvest

Foruminvest is een van de drie nieuwkomers in de City Deal Elektrische Deelmobiliteit. In zijn project aan De Biesbosch in Amstelveen past de projectontwikkelaar voor het eerst op grote schaal deelmobiliteit toe. Foruminvest nam daar het initiatief om een onaantrekkelijk verouderd kantoorgebouw te herontwikkelen.

In eerste instantie was de ontwikkelaar bezig met een mix van goedkopere en duurdere huur- en koopappartementen. “Toen we dat plan bij de gemeente presenteerden, werd er enthousiast gereageerd” vertelt managing director Aerjen Koeneman van Foruminvest. “Maar de gemeente gaf aan dat er een enorme behoefte was aan middeldure huurwoningen. Toen hebben we uiteindelijk de verhouding tussen middeldure en dure huur aangepast naar 80-20.

Tijdens die eerste presentatie kwamen we zelf met het idee om iets te doen met elektrische deelmobiliteit. Het interessante was dat de gemeente in die tijd al bezig was met de City Deal. Door ons enthousiasme over elektrische deelmobiliteit stelde de gemeente voor dat wij meededen met een pilotproject in de City Deal. En zo geschiedde.”

Fall-backscenario

Zoals op zo veel locaties, bleek de hoge parkeernorm de bottleneck te zijn om voldoende huurwoningen te kunnen bouwen. Maar door de City Deal kon Foruminvest daar creatiever mee omgaan. Koeneman: “Vanuit ons perspectief leek een parkeernorm van 0,3 al voldoende voor middeldure huurwoningen, direct naast een tramhalte en op tien minuten van station Amsterdam Zuid. Maar 0,3 vond de gemeente nog een brug te ver. Begrijpelijk, gezien de hoge parkeernormen die de gemeente hanteert. Puzzelend zijn we gezamenlijk op iets boven de 0,7 gekomen. Op voorwaarde van een fall-backscenario: als het in de praktijk te weinig parkeerplekken zijn, kunnen we eventueel op maaiveldniveau parkeerplekken bijbouwen. Maar wij denken aan onze drie ondergrondse parkeerlagen meer dan genoeg te hebben.”

De toekomst zal uitwijzen of de parkeernorm hoog genoeg was. De sloop zit er inmiddels op en de appartementen zijn in aanbouw. “Met fraaie architectuur en privé buitenruimten wordt het een aantrekkelijke plek voor jongwerkenden, die hechten aan hun voetafdruk, maar toch vrij luxe en comfortabel willen wonen. Er komt hier een divers aanbod aan deelauto’s, met zowel kleine auto’s, luxere auto`s als stationwagons.

Langer betrokken

“Na de oplevering zal Foruminvest een deel van het gebouw in eigendom houden. Bij een pilot zit altijd wat onderzoek- en ontdekwerk, daarom is het goed om er langer dan alleen de ontwikkelfase bij betrokken te blijven. We gaan op zoek naar algemeen geldende uitspraken over wat je met deelmobiliteit kunt bereiken qua verlaging van autobezit. Zodat we straks kunnen zeggen: in stedelijke gebieden kun je x parkeerplekken vervangen door y deelauto’s. Daarmee kunnen ook gemeenten en ontwikkelaars in toekomstige projecten hun voordeel doen. En dan zou zo’n pilot voor ons enorm geslaagd zijn”, besluit Koeneman. De oplevering van het appartementencomplex is halverwege 2022.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *