‘Gebiedstransformaties – Ruimte voor Durf en Diversiteit

Verbouwing van het Stationsgebied Utrecht. Foto: Flickr Creative Commons/Franklin Heijnen.
Verbouwing van het Stationsgebied Utrecht. Foto: Flickr Creative Commons/Franklin Heijnen.

Het onderzoek ‘Gebiedstransformaties – Ruimte voor Durf en Diversiteit is uitgevoerd door de afdeling Urban Development Management van de TU Delft in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van de City Deal Binnenstedelijk Bouwen en Transformatie, een initiatief binnen het Rijksprogramma Agenda Stad.

De kranten staan vol met berichtgeving over stijgende huizenprijzen en de groeiende kloof tussen vraag en aanbod op de woningmarkt, zeker in de Randstad. De bouwsector wordt soms verweten te lobbyen voor het openstellen van bouwlocaties in het groen, maar ondertussen blijft de transformatie van onderbenutte of verloederde gebieden naar woningen ver achter bij de vraag. Waarom worden gebiedstransformaties eigenlijk niet vanzelf door de markt opgepakt, vooral nu de vraag naar woningen zo hoog is? Juridische, bestuurlijke-organisatorische en financiële barrières maken gebiedstransformaties ingewikkeld en vragen om het versterken van kennis en kunde bij publieke en private partijen.

Op het webplatform Gebiedstransformaties staan relevante, recente rapporten en andere publicaties gericht op gebiedstransformaties. Met deze website willen we betrokken partijen informeren en in contact komen met iedereen die professioneel geïnteresseerd is in gebiedstransformaties.

Lees het onderzoek in pdf. 

 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *